Vrouw

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Resultaat & nazorg bij verzakking

Tekst a|A     Contrast +|--

Door de operatie is de verzakking verholpen. U moet nog wel herstellen van de operatie, maar daarna heeft u veel minder ongemak en pijn. De hersteltijd na een verzakkingsoperatie varieert van ongeveer 6 weken tot 3 maanden, afhankelijk van het type behandeling. U speelt zelf een belangrijke rol in uw herstel.
De Bergman Clinics App helpt u ook tijdens het herstel van een verzakkingsoperatie. U krijgt berichten op maat en op het moment dat het voor u relevant is. Ook kunt u alle leefregels nakijken en indien nodig direct contact met ons opnemen. Download de app in de Appstore (iPhone, iPad) of via Google Play (Android).

De eerste weken na uw operatie

De eerste weken na de operatie moet u zich aan een paar leefregels houden. De eerste nacht na de operatie mag u niet alleen thuis zijn, en u kunt de eerste weken niet autorijden. Houdt daar rekening mee.

 • De eerste week mag u alleen in en rondom het huis rustig lopen
 • Loop zo min mogelijk trappen op en af
 • Bij ontlasting mag u niet persen
 • De eerste 4 weken mag u niet fietsen

De eerste 6 weken na de operatie moet u het echt rustig aan doen:

 • U mag niet sporten. Probeer ook het traplopen te beperken
 • U mag geen zware dingen tillen. Vermijd dit ook in de toekomst
 • U mag niet baden of zwemmen. Douchen mag wel
 • U mag geen tampons gebruiken
 • U mag u geen geslachtsgemeenschap hebben

Doordat u niet mag sporten en minder zult bewegen, zal uw conditie en spierkracht achteruit gaan. Hierdoor bent u de eerste zes weken sneller moe. Ook kunt u in deze periode nog wat bloeden of bruinige afscheiding hebben. Dit hoeft niet continu te zijn. Is het bloedverlies meer dan bij een normale menstruatie, neem dan contact op met Bergman Clinics| Vrouw. Het telefoonnummer staat in uw behandelinformatie en in de app.

Ontlasting en pijnstilling

U krijgt van ons een recept mee voor Metamucil of Movicolon. Dat is medicatie om uw ontlasting soepel te houden, want u mag na de operatie niet persen. Begin met deze medicatie op de eerste dag na de operatie. Heeft u na 3 dagen nog geen ontlasting gehad, neem dan contact op met Bergman Clinics | Vrouw. Het telefoonnummer staat in uw behandelinformatie en in de app. Als pijnstilling kunt u Paracetamol en Ibuprofen gebruiken. Deze zijn zonder recept te krijgen bij de drogist.

Regelmatige controle

Binnen een week na de operatie bespreekt u uw herstel met een verpleegkundig specialist. Gaat alles goed, dan komt u na 4 à 6 weken langs voor controle bij de verpleegkundig specialist of de gynaecoloog. Zij controleren dan of alles netjes is genezen.

Complicaties

Bij Bergman Clinics werken we met de beste, zeer ervaren artsen en hoogwaardige apparatuur. Ook besteden we veel aandacht aan de voorbereiding en controles. Daardoor zijn complicaties bij ons uiterst zeldzaam. Treedt er toch een complicatie op, dan is deze goed te behandelen. U kunt zelf de risico's beperken door alle instructies en controleafspraken na te komen. Gaat het herstel na de behandeling niet volgens verwachting, neem dan direct contact met ons op.

Complicaties na een standaardverzakkingsoperatie

Bij elke operatie zijn complicaties mogelijk zoals trombose of een infectie (>1%). Specifieke complicaties na verzakkingsoperaties zijn er ook. In het overzicht van alle behandelmethodes kunt u ze vergelijken.

24/7 bereikbaar

Heeft u vragen of problemen of maakt u zich zorgen? Via onze 24-uurs telefonische bereikbaarheidsdienst kunt u direct contact opnemen met een gynaecoloog. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Het telefoonnummer is 088 9000 500 en vindt u ook in de informatiemap die u voor uw behandeling krijgt en in de Bergman Behandel App.

Luister naar uw lichaam

Neem voldoende tijd voor het herstel en luister goed naar uw lichaam. Probeer gerust na vier weken weer te gaan fietsen, maar forceer niets. Houdt u aan de voorschriften, dan herstelt u het snelst. Hoe snel u geen klachten meer heeft na de behandeling, is erg afhankelijk van het type operatie en uw persoonlijke situatie.

Het resultaat

De resultaten die u kunt verwachten na de operaties:

 • Het gevoel van een bal tussen uw benen verdwijnt
 • Mogelijk verdwijnt de rug- of buikpijn
 • U kunt beter uitplassen
 • Had u door de verzakking last van urineverlies, dan neemt dat waarschijnlijk af
 • Ontlastingsincontinentie verdwijnt soms


Helemaal klachtenvrij?

Vrouwen geven aan na een verzakkingsoperatie ongeveer 70% minder fysieke en sociale beperkingen te ervaren dan voor de operatie. Vaak gaan de klachten niet helemaal over. Verzakkingsklachten zoals een overactieve blaas, incontinentie, plasproblemen, pijn en obstipatie, nemen met bijna 80% af.

Ontlastingsklachten nemen met meer dan 50% af. Ongeveer 6 weken na de operatie heeft 8% van de vrouwen wel last van ongewenst urineverlies en bij 2% van de vrouwen blijft zeer geringe incontinentie bestaan. In het overzicht: Vergelijking behandelmethodes bij verzakking , kunt u deze resultaten vergelijken met andere behandelopties.

Veelgestelde vragen

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.