Hard worden
Gips is pas na twee uur volledig uitgehard. De eerste week moet u er voorzichtig mee omgaan. Laat het gips op een zachte onderlaag rusten, u mag pas na twee weken uw arm of been belasten (tenzij de specialist anders heeft vermeld). In het geval van beengips kunt u zich die tussentijd voortbewegen met behulp van elleboogkrukken. Deze kunt u ophalen bij de thuiszorgwinkel of aanschaffen op de gipskamer.
Droog houden
Gips mag niet nat worden. Bescherm het (kunststof) gips dus tijdens het douchen met een speciale douche-hoes. Deze is verkrijgbaar op de gipskamer van Bergman Clinics.
Jeuk en huidbeschadiging
Jeuk wordt meestal veroorzaakt door vocht tussen de huid en het gips (zoals bijvoorbeeld transpiratievocht). Als u last krijgt van jeuk, kunt u dit bestrijden door te föhnen tussen de huid en het gips (niet te heet in verband met verbranding). Gebruik in elk geval geen scherpe voorwerpen zoals een breinaald om de jeuk te bestrijden. Dit kan ernstige huidbeschadigingen veroorzaken. Huidbeschadigingen kunnen ook ontstaan wanneer er kleine voorwerpen tussen het gips en de huid terecht komen. U kunt ook speciale Coldspray gebruiken welke verkrijgbaar is op de gipskamer van Bergman Clinics. De Coldspray neemt jeuk en irritatie weg en heeft een heerlijke verzachtende en verkoelende werking. Lees hier nog extra tips voor het dragen van gips.
De gipsverbandmeester zal het korset met alle zorgvuldigheid aanleggen, maar het kan altijd voorkomen dat u er toch last van krijgt. Indien u last krijgt kunt u altijd even bellen.