Triggervinger / Triggerduim

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen

Oorzaak

Een triggervinger wordt veroorzaakt doordat de buigpees (zie tekening) niet meer goed door de tunnel kan glijden. Elke vinger heeft een aantal tunnels om ervoor te zorgen dat de pees tegen het bot aan gedrukt worden, zodat de pees niet als een pijl en boog functioneert. Deze irritatie leidt uiteindelijk tot een lokale zwelling in de pees (nodus van Notta) en/of peesschede vernauwing. Dit belemmert het normale, soepele glijden van de buigpees tijdens buigen en strekken van de vinger. In sommige gevallen zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van de zwelling op de pees. Denk hierbij aan overbelasting, hormonale oorzaken zoals overgang, suikerziekte of zwangerschap. En soms zit er daadwerkelijk een cyste op de pees. De aandoening ontstaat soms na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Verder komt de aandoening vaker voor bij cliënten met reuma, jicht en suikerziekte.

 - Bewegingszorg - hand-binnenkant-met-2-rode-stippen.jpg

Uitleg kleuren op de hand:
Wit = buigpees
Geel = A1 pulley
Rood = zwelling pees
  

Klachten

Een triggerfinger of -duim begint vaak met pijn of een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. Soms is er een zwelling zichtbaar of voelbaar. Wanneer de vinger gaat hokken of ‘op slot’ zit, lijkt het soms alsof het probleem zich bevindt aan de bovenzijde van het middelste gewricht van de vinger. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u hierdoor iets laat vallen omdat u het niet goed vast kan houden. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.