Verschillende benaderingen van heupgewricht

Om bij het heupgewricht te komen, zijn er verschillende chirurgische benaderingen ontwikkeld. Bij Bergman Clinics worden twee heupbenaderingen gebruikt, de voorste benadering en de achterste benadering.


De voorste (anterieure) benadering

De voorste of anterieure benadering is een innovatieve benadering en wordt sinds 2006 in Nederland steeds meer toegepast. Bij deze benadering wordt de cliënt in rugligging geopereerd. Deze benadering wordt zo genoemd omdat de heup via de voorzijde van het gewricht wordt geopend en geopereerd. De snede in de huid ligt echter meer aan de zijkant van het been. Zodoende kan de orthopedisch chirurg achter de vierkoppige bovenbeenspier langs, naar de voorzijde van het heupgewricht. Hierdoor hoeven er geen spieren of pezen losgemaakt te worden. De spieren die belangrijk zijn voor het gewone dagelijks functioneren als opstaan uit een stoel, lopen, traplopen, fietsen en autorijden, blijven geheel intact. U herstelt hierdoor sneller en u kunt uw dagelijkse bezigheden weer sneller oppakken.

Voordelen van deze benadering:    

  • Minder spierschade: bij deze benadering hoeven er geen spieren losgemaakt te worden. Er wordt namelijk tussen de spieren door naar de heup geopereerd;
  • Minder pijn (en daardoor minder medicatie nodig);
  • Sneller naar huis na de ingreep;
  • Weinig leefregels na de operatie;
  • Minder kans op het uit de kom schieten van de kunstheup;
  • Minder kans op mank lopen na de ingreep.

Nadelen van deze benadering:

  • Er is een kleine kans op schade van een huidzenuw (Dit komt voor bij 10% van de mensen en is bij 99% na 1 jaar vanzelf hersteld).
  • Niet geschikt voor iedereen: deze benadering is niet geschikt voor te gespierde mensen, te dikke mensen of wanneer de vorm van de heup te afwijkend is.
  • Revisie van de steel kan lastig zijn
  • Voor de orthopeed: de voorste benadering is een lastige benadering om te leren als je er niet mee bent opgeleid. Veel orthopeden gebruiken de benadering die ze is aangeleerd en hebben daar goede resultaten mee. Er is voor de orthopeed dan ook geen noodzaak om te veranderen van benadering. 

Nadeel van deze methode is dat de lange termijn resultaten, in tegenstelling tot de laterale benadering, nog niet bekend zijn. Er is geen informatie bekend of een voorste benadering van het heupgewricht van invloed is op de overleving van de prothese. Wel weten we dat zowel het ontwerp van de heupprothese als de positionering van de prothese bepalend is voor de overleving van de prothese.

Aangezien er heupprothesen gebruikt worden, die bij andere benaderingen wel een lange follow-up hebben (> 5 jaar), wordt ervan uitgegaan dat dit geen verschil zal tonen. Wetenschappelijk bewezen is dit echter nog niet. In Nederland worden prothesen en benadering geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI). De komende tijd zullen publicaties verschijnen over de lange termijn resultaten van de voorste benadering.

Lees meer over de voorste benadering van het heupgewricht op de uitgebreide website van drs. Heinse Bouma.

De achterste (posterieur) benadering 

Bij de posterieure benadering wordt de heup vanaf de achterzijde benaderd, onder de bilspier door. Dit is een minimaal invasieve benadering, omdat deze benadering weining schade toebrengt aan spieren, kapsel, bloedvaten en zenuwstelsel. Door de nieuwste operatietechnieken is de kans dat de heup uit de kom schiet bijna nihil (1-2%) en kunt u dezelfde of de volgende dag al uit bed.

Welke benadering is voor u geschikt?

Zodra duidelijk is dat u voor een heupoperatie in aanmerking komt, zal de orthopedisch chirurg uitgebreid met u bespreken welke benadering voor u het meest geschikt is. Voor alle duidelijkheid: met beide benaderingen worden goede resultaten behaald. 

Meer informatie over heupoperaties

Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. 

 


Bekijk onze behandelingen per zorgprogramma

Vestigingen
 
Alle behandelingen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.