Beschadiging voorste kruisband

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen beschadiging voorste kruisband

Oorzaken van kruisbandletsel

Letsel aan de voorste kruisband ontstaat vaak tijdens sportactiviteiten of door ongelukken waarbij de knie wordt verdraaid of overbelast. Sporten zoals voetbal, basketbal, en skiën, waarbij snelle richtingsveranderingen en sprongen voorkomen, verhogen het risico op een scheur in de voorste kruisband. Directe klappen op het onderbeen, zoals bij een botsing, kunnen ook leiden tot een scheur in de kruisband. Daarnaast kunnen structurele afwijkingen in de knie, eerdere knieblessures, of een zwakke spierkracht rondom de knie het risico op kruisbandletsel vergroten.

Symptomen van voorste kruisbandletsel

Een scheur in de voorste kruisband wordt vaak ervaren als een knappend geluid of gevoel op het moment van letsel, meestal veroorzaakt door het verdraaien van de knie of het door de knie gaan. Direct daarna zwelt de knie vaak snel op en voelt onbetrouwbaar aan, wat kan leiden tot zwikklachten en het gevoel dat de knie "wegzakt" bij strek- of draaibewegingen. Dit instabiele gevoel ontstaat doordat de voorste kruisband de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer effectief kan controleren. Hierdoor kunnen het onder- en bovenbeen over elkaar heen schuiven, wat pijn, zwelling en bewegingsbeperkingen kan veroorzaken.

Veelvoorkomende klachten bij kruisbandletsel

  • Pijn: Vooral aan de voorkant van de knie, met mogelijke uitstraling naar het onderbeen.
  • Zwelling: Vaak binnen enkele uren na het letsel.
  • Instabiliteit: Een gevoel van doorzakken of wegzakken van de knie bij strek- en draaibewegingen.
  • Beperkte mobiliteit: Moeite met het volledig strekken of buigen van de knie.
  • Functionele beperkingen: Moeite met dagelijkse activiteiten zoals lopen of traplopen, en in ernstige gevallen zelfs met staan.

Als je merkt dat je last hebt van symptomen zoals aanhoudende pijn in de knie, zwelling, instabiliteit, of moeite met dagelijkse activiteiten zoals lopen of traplopen, is het verstandig om een medische professional te raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld je huisarts zijn, die je indien nodig kan doorverwijzen naar een specialist zoals een orthopedisch chirurg voor een grondige evaluatie en behandeling. 

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.