Knieprothese (knieslijtage)

Behandelingstraject
4

Behandeling knieslijtage

De behandeling van knieslijtage is afhankelijk van de ernst van de knieslijtage. Bij lichte knieslijtage wordt gekozen voor een niet- operatief behandeltraject. Dit kan bestaan uit aanpassing van activiteiten, pijnstilling, fysiotherapie en soms een injectie in de knie met ontstekingsremmende medicijnen. Als er sprake is van een standsafwijking van de knie wordt in sommige gevallen gekozen voor een corrigerende brace of een osteotomie om de pijn te verminderen.

Bij ernstige knieslijtage is het gewrichtskraakbeen vaak zo ernstig beschadigd dat de beweeglijkheid van de knie en de pijn alleen verminderd kan worden door middel van een knieprothese. Hieronder leest u meer over de knieprothese behandeling.

De knieprothese

Knieprothesen zijn ontworpen om de levenskwaliteit en mobiliteit te verhogen bij lichaamsbeweging. Het is dan ook een ingreep die orthopedisch chirurgen veelvuldig uitvoeren. Bij Bergman Clinics | Bewegen wordt gebruikgemaakt van hoogwaardige implantaten met een bewezen track record. Welk implantaat het meest geschikt is voor u, wordt bepaald in overleg met uw behandelend specialist.

Hoe lang duurt een knieprothese operatie?

De knieprothese operatie duurt zo'n 2 uur en verloopt onder algehele anesthesie (narcose) of een kortwerkende ruggenprik; in beide gevallen gecombineerd met LIA (Lokale Infiltratie Anesthesie, kortweg plaatselijke verdoving in hoge concentraties). Deze nieuwe LIA techniek geeft betere pijnstilling, minder misselijkheid en werkt zo goed, dat al enkele uren na de kunstknie operatie kan worden begonnen met staan en lopen, onder begeleiding. De vorm van het kniegewricht wordt aangepast aan de knieprothese, om ervoor te zorgen dat de knieprothese past en de knie stabiel is. Na het inpassen van een proefprothese, plaatst de orthopeed de definitieve knieprothese. Uw been wordt mooi recht gemaakt, zodat de knieprothese niet zichtbaar is. Alvorens de knie gehecht wordt, test de orthopeed nogmaals de knieprothese op juiste plaatsing en beweging.

Er zijn twee type protheses voor de knie:

Halve (unicondylaire) knieprothese

Als slechts één zijde van het kniegewricht door artrose is aangetast, bijvoorbeeld alleen de binnenkant, dan wordt er soms een halve knieprothese geplaatst (afbeelding 2). Het bovenbeencomponent wordt op het dijbeen (femur) geplaatst en het glijvlak wordt op het beschadigde deel van het onderbeen (tibia) verankerd.

Een halve knieprothese wordt ook wel een hemi-knieprothese genoemd. De halve knieprothese vervangt niet de kruisbanden, daarom moeten de kruisbanden intact zijn bij deze ingreep.

Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. Die knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie.

Totale knieprothese

De beschadigde gewrichtsoppervlakken worden vervangen door een knieprothese die het botoppervlak aan de onderkant van het bovenbeen en aan de bovenkant van het onderbeen geheel bedekt (afbeelding 3). De knieprothese is gemaakt van een metaallegering. Soms wordt het beschadigde kraakbeen van de knieschijf vervangen door een plastic (polyethyleen) prothese. Doordat de boven- en onderbeenprothese niet mechanisch met elkaar verbonden zijn, moeten de eigen collaterale banden van de nieuwe knie voor voldoende stabiliteit zorgen.

De fixatie van de knieprothese componenten is afhankelijk van de keuze van de operateur. Bij de totale knieprothese wordt meestal een snel uithardend materiaal gebruikt (het zogenaamde botcement). De protheseonderdelen worden dan met cement bevestigd. Op dezelfde manier wordt ook de onderbeenprothese op het onderbeen (tibia) verankerd. In de onderbeenprothese wordt een plastic glijlaag aangebracht die samen met de bovenbeenprothese de glijlaag vormt van de totale knieprothese. Een gecementeerd, maar ook de ongecementeerde kniegewricht kan kort na de operatie volledig belast worden, zodat de cliënt al op dezelfde dag van de ingreep op het geopereerde been kan staan.

Tijdens de operatie wordt het aangetaste kniegewricht vervangen door een kunstgewricht. De implantatie hiervan neemt ongeveer één tot twee uur in beslag en wordt uitgevoerd onder spinale verdoving (ruggenprik) of algehele narcose.

Osteotomie

Bij artrose van de knie kan er een scheve stand ontstaan van het been. Dit kan worden gecorrigeerd door een standscorrectie; osteotomie. Door middel van de osteotomie wordt de toegenomen scheefstand gecorrigeerd naar een neutrale beenas. Bij de behandeling wordt het scheenbeen net onder de knie bijna doorgenomen. Het been wordt vervolgens met een “open wig” weer gefixeerd. Dit gebeurt met een stevige plaat met schroeven. Door de juiste beenas te herstellen wordt de overbelasting op de versleten binnenzijde van de knie verminderd en wordt de buitenzijde van de knie zwaarder belast. Hierdoor wordt de pijn ten gevolge van de slijtage verminderd tot opgeheven. Deze periode kan gemiddeld 5 tot 7 jaar duren.

Het voordeel van deze ingreep is dat het eigen gewricht behouden blijft. Deze ingreep is vooral bedoeld voor de jongere doelgroep. Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een osteomie spoedig verloopt.

ACP-injecties

Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en studies verricht bij Bergman Clinics blijkt dat er een nieuwe methode om klachten van een versleten gewricht aan te pakken beschikbaar is. Bij deze methode wordt bloed afgenomen uit uw arm en bewerkt om het plasma deel van het bloed te behouden. Dit plasma, waarin lichaamseigen groeifactoren zijn geconcentreerd, wordt onder plaatselijke verdoving ingespoten in het gewricht. Lees meer over de ACP-injecties.

Let op: de ACP-injectie wordt niet altijd door u zorgverzekeraard vergoed.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe lang duurt een knieprothese behandeling?

De behandeling zal zo'n 2 uur duren. 

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Uit onderzoek blijkt dat u 80% kans heeft dat de knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. 

Krijg ik tijdens de operatie een ruggenprik?

De ingreep verloopt onder algehele narcose of een kortwerkende ruggenprik. 

Plaatsen jullie ook de zogenaamde "gender knieprothese"?

Bovengenoemde knieprothese is met name ontwikkeld voor vrouwen, om te zorgen dat de afmetingen van de prothese onderdelen zo goed mogelijk passen bij de bouw en verhoudingen van het kniegewricht van de vrouw. Naarmate het aantal knieprothesen dat geplaatst werd sterk toenam (alleen in Nederland worden er jaarlijks 18.000 knieprothesen geplaatst), rapporteerden meer en meer orthopedisch chirurgen dat er behoefte was aan prothesen die beter aansloten bij de anatomie van hun vrouwelijke patiënten.

Bij het plaatsen wordt de knie optimaal uitgebalanceerd (balancing). Voortdurend wordt erop gelet dat de prothese in de voor de individuele patiënt optimale stand wordt gepositioneerd. Daarmee wordt de anatomische valgus hoek (de hoek van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen) nagestreefd. Er staan ons verschillende maten knieprothese ter beschikking om een optimale pasvorm te garanderen. Voor vrouwen is er tevens een “slim” variant beschikbaar, aangepast aan de vrouwelijke anatomie.

Wanneer wordt gekozen voor een halve knieprothese?

De knie bestaat uit 3 met kraakbeen beklede compartimenten. De binnen-, buiten- en voorkant. Wanneer alleen de binnen- of de buitenkant van de knie is versleten kan hier soms een halve knieprothese worden geplaatst. Het voordeel van de ingreep van een halve knieprothese is dat de eigen knie grotendeels wordt behouden. Bovendien voelt de knie daardoor met een halve knieprothese, in vergelijking met een totale knieprothese, meer 'eigen' aan. De knie heeft een betere functie en toont een sneller herstel na de operatie. Wanneer echter zowel de binnen- als de buitenkant zijn versleten, kan een halve knieprothese niet meer worden geplaatst. Meestal zal dan worden gekozen voor een totale knieprothese.

Wat zijn de voordelen van een halve knieprothese?

In vergelijking met een totale knieprothese toont de knie met een halve knieprothese een sneller herstel; de knie heeft bovendien een betere functie. Dit komt doordat de eigen knie grotendeels behouden blijft. Hierdoor voelt de knie met een halve prothese meer 'eigen' aan.

Wordt de operatie van een totale knieprothese vaak uitgevoerd?

In Nederland worden per jaar ongeveer 18.000 knieprothesen geplaatst. Bij Bergman Clinics | Bewegen zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. U bent bij ons in goede handen voor het krijgen van een knieprothese.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.