GA TERUG
Behandeling en operatie
"Erik Verzijl - 62 jaar, gepensioneerd en natuurliefhebber | kunstknie" "Erik Verzijl - 62 jaar, gepensioneerd en natuurliefhebber | kunstknie"
"Erik Verzijl - 62 jaar, gepensioneerd en natuurliefhebber | kunstknie"
"Balou is ook blij
met mijn nieuwe knie...."
"Erik Verzijl - 62 jaar, gepensioneerd en natuurliefhebber | kunstknie" "Balou is ook blij met mijn nieuwe knie...."

Toon submenu

Behandeling en operatie

De behandeling van knieslijtage is afhankelijk van de ernst van de knieslijtage. Bij lichte knieslijtage wordt gekozen voor een niet- operatief behandeltraject. Dit kan bestaan uit aanpassing van activiteiten, pijnstilling, fysiotherapie en soms een injectie in de knie met ontstekingsremmende medicijnen. Als er sprake is van een standsafwijking van de knie wordt in sommige gevallen gekozen voor een corrigerende brace om de pijn te verminderen.

Bij ernstige knieslijtage is het gewrichtskraakbeen vaak zo ernstig beschadigd dat de beweeglijkheid van de knie en de pijn alleen verminderd kan worden door middel van een knieprothese.
De knieprothese

Knieprothesen zijn ontworpen om de levenskwaliteit en mobiliteit te verhogen bij lichaamsbeweging. Het is dan ook een ingreep die orthopedisch chirurgen veelvuldig uitvoeren. Bij Bergman Clinics wordt de NexGen knieprothese van Zimmer gebruikt. Deze knieprothese wordt als een van ‘s werelds meest betrouwbare en klinisch bewezen kniesysteem beschouwd. Afhankelijk van de ernst van de slijtage en de locatie van de knieslijtage kunnen er twee mogelijke kniesystemen worden gebruikt.


Halve (unicondylaire) knieprothese

Als slechts één zijde van het kniegewricht door artrose is aangetast, bijvoorbeeld alleen de binnenkant, dan wordt er soms een halve knieprothese geplaatst (afbeelding 2). Het bovenbeencomponent wordt op het dijbeen (femur) geplaatst en het glijvlak wordt op het beschadigde deel van het onderbeen (tibia) verankerd.

Totale knieprothese

De beschadigde gewrichtsoppervlakken worden vervangen door een knieprothese die het botoppervlak aan de onderkant van het bovenbeen en aan de bovenkant van het onderbeen geheel bedekt (afbeelding 3). De knieprothese is gemaakt van een metaallegering. Soms wordt het beschadigde kraakbeen van de knieschijf vervangen door een plastic (polyethyleen) prothese. Doordat de boven- en onderbeenprothese niet mechanisch met elkaar verbonden zijn, moeten de eigen collaterale banden van de knie voor voldoende stabiliteit zorgen.

Een snel uithardend materiaal (het zogenaamde botcement) fixeert de knieprothese die op het dijbeen (femur) wordt geplaatst. De protheseonderdelen worden altijd met cement bevestigd. Op dezelfde manier wordt ook de onderbeenprothese op het onderbeen (tibia) verankerd. In de onderbeenprothese wordt een plastic glijlaag aangebracht die samen met de bovenbeenprothese de glijlaag vormt van de totale knieprothese. Een gecementeerd kniegewricht kan kort na de operatie volledig belast worden, zodat de cliënt al op dezelfde dag van de ingreep op het geopereerde been kan staan.

Tijdens de operatie wordt het aangetaste kniegewricht vervangen door een kunstgewricht. De implantatie hiervan neemt ongeveer één tot twee uur in beslag en wordt uitgevoerd onder spinale verdoving (ruggenprik) of algehele narcose.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.