Knieprothese (knieslijtage)

Behandelingstraject
5

Resultaat & nazorg knieslijtage

Indien wordt vastgesteld dat de slijtage van uw knie dusdanig ernstig is dat u in aanmerking komt voor een knieprothese, wordt u van te voren uitgebreid geïnformeerd over de procedure, de impact van de knieoperatie en met welke risico’s en mogelijke complicaties de operatie gepaard gaan. Hieronder leest u meer over het herstel en de revalidatie na een knieprothese behandeling. 

U moet erop rekenen dat u direct na de operatie de knie mag belasten. Dit past volledig in de filosofie van Rapid Recovery. Door goede pijnstilling tijdens de ingreep en direct daarna bent u in staat om direct uw nieuwe kniegewricht te belasten. Het grote voordeel van deze methode is dat u veel sneller op de been bent.

Herstel en revalidatie 

Binnen Bergman Clinics | Bewegen kunt u ook terecht voor het gehele revalidatietraject. Bij een knie vervangende operatie verblijft u ongeveer 2 à 3 dagen in de kliniek, waarna u bij thuiskomst nog een revalidatieproces tegemoet gaat. U wordt hierover uitgebreid geïnformeerd voordat u ontslagen wordt. U moet erop rekenen ongeveer 6 weken met krukken te moeten lopen. Deze eerste 6 weken kan u niet zelf autorijden of fietsen. Autorijden is toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. Het kan ook voorkomen dat u nachtelijke pijn na de knieprothese behandeling ervaart. Dit zal na een aantal weken weer verdwijnen. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten kunnen na een nieuwe knie worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut.

Mocht u bij thuiskomst nog vragen hebben met betrekking tot uw nieuwe knie, dan kunt u deze stellen aan onze physician assistant per email: protheseconsulent@bergmanclinics.nl

Complicaties knieprothese

Het plaatsen van een knieprothese is een veel uitgevoerde operatie die slechts zelden met complicaties gepaard gaat. Zoals bij andere vergelijkbare operaties, zijn er echter risico’s zoals een infectie, strekbeperking, trombose en/of longembolie, vaat- of zenuwletsel, hematoom of verklevingen. Natuurlijk bespreekt uw orthopedisch chirurg de mogelijke risico's uitgebreid met u vooraf aan de ingreep.

Revisie knieprothese

Een revisie van een knieprothese houdt in dat (een deel van) uw knieprothese moet worden vervangen door een (een deel van een) nieuwe knieprothese. Ook voor deze behandeling kunt u terecht bij Bergman Clinics | Bewegen. Lees meer over de revisie van de knieprothese bij Bergman Clinics.  

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe lang dien ik na de operatie met krukken te lopen?

Houd er rekening mee dat u na de operatie ongeveer zes weken met krukken moet lopen. 

Hoe lang moet ik na de operatie in de kliniek blijven?

Na de operatie blijft u ongeveer 2 tot 3 dagen bij ons in de kliniek. Bij thuiskomt gaat u nog een revalidatieproces tegemoet. 

Mag ik mijn nieuwe kniegewricht na de operatie gaan belasten?

Na de operatie mag u uw nieuwe knieprothese meteen gaan belasten. Dit klinkt wellicht onwaarschijnlijk, maar door goede pijnstilling tijdens en direct na de ingreep bent u in staat om uw nieuwe kniegewricht te belasten. Door deze methode (de Rapid Recovery) zult u merken dat u sneller op de been bent. 

Wanneer mag ik weer werken, sporten en deelnemen aan het verkeer na een totale knieprothese?

Autorijden is na plaatsing van een knieprothese toegestaan op het moment dat u geen krukken meer nodig heeft en u een normaal looppatroon heeft. U mag buiten fietsen als u zelfstandig zonder krukken loopt, u uw knie voldoende kunt buigen en u op één been in balans kunt staan. Sportactiviteiten worden hervat in overleg met uw orthopeed en/of fysiotherapeut. De termijn waarop werk kan worden hervat, hangt af van het soort werk dat u doet.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.