GA TERUG
De behandeling en operatie bij een afgeschoven rugwervel
berg15-048-beeld-strand1920x560px.jpg
imageHomepage
Behandeling
van rughernia
Behandeling van rughernia
Last van je rug en veel beenpijn?
Blijf er niet onnodig lang mee lopen.
Last van je rug en veel beenpijn? Blijf er niet onnodig lang mee lopen.

Toon submenu

De behandeling en operatie bij een afgeschoven rugwervel

De operatie die moet worden uitgevoerd om een afgeschoven rugwervel te behandelen en daarmee de instabiliteit te verhelpen, is een spondylodese. Bij een spondylodese worden wervels in de wervelkolom vastgezet. Een lumbale spondylodese is een ingreep die veelvuldig wordt uitgevoerd. Inmiddels zijn er veel technieken om een dergelijke operatie uit te voeren. Vooraf wordt u uitgebreid geïnformeerd door de neurochirurg over welke techniek in uw geval wordt toegepast. Dit is afhankelijk van uw situatie en uw klachtenpatroon. Onderstaande beknopte beschrijving geeft u vast een beeld van de operatietechnieken die worden toegepast bij een spondylodese.

Vanuit de achterzijde: sextant met robot of everest systeem

Bij Bergman Clinics wordt deze ingreep via kleine incisies (minimaal-invasief), uitgevoerd. Het eerste deel van de operatie bestaat uit het ontknellen van de beenzenuwen in het wervelkanaal. Hiervoor wordt wat bot en overmatigbindweefsel verwijderd.

Dan volgt het zo goed mogelijk verwijderen van de tussenwervelschijf, waarna een blok (cage) gevuld met eigen botsnippers in de tussenwervelruimte wordt geplaatst. De overige tussenwervelruimte wordt nog verder opgevuld met botsnippers, zodat de twee wervels gedurende een tot twee jaar geheel aan elkaar vastgroeien. Zo onstaat dan een blokwervel en is de instabiliteit opgeheven. Om de wervels ten opzichte van elkaar niet meer te laten bewegen worden de wervels met vier wervelschroeven en twee verbindingsstaafjes geplaatst, zodat de wervels gedurende een jaar sneller vastgroeien.

Voor het plaatsen van de schroeven gebruikt de neurochirurg de Sextant. Dit is een instrument waarmee deze schroeven en staven via kleine sneetjes door de huid kunnen worden aangebracht (transcutaan). Hierdoor blijven de rugspieren op hun plaats, wat zorgt voor een sneller herstel achteraf.  

Vanuit de onderkant (axialif)

Een relatief nieuwe methode is de zogenaamde Axialif-operatie. Deze benadering vanuit de onderzijde langs de voorkant van het heiligbeen is vooral geschikt voor fixatie van het onderste niveau. Het is ook een minimaal-invasieve ingreep met relatief weinig risico's. Met speciale instrumenten wordt de tussenwervelschijf gedeeltelijk verwijderd. Hierdoor kan bot in de ruimte worden gebracht om twee wervels te laten vergroeien. Vanuit de onderzijde wordt een schroef ingebracht, loodrecht op de tussenwervelschijf om zo de twee botdelen te fuseren. 

                           

 

Vanuit de voorzijde

Deze ingreep kan zowel open, via een buikoperatie of via een operatie achter de feitelijke buikholte langs plaatsvinden. Bij deze ingreep wordt de tussenwervelschijf via een kleine opening verwijderd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kooitje (cage) geplaatst gevuld met een soort botcement. Door het plaatsen van deze cage groeien de aangrenzende wervels langzaam aan elkaar vast. De beweeglijkheid en dus de rugpijn neemt af.

Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus stopt Bergman Clinics tot en met maandag 6 april met alle niet acute en/of urgente behandelingen.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 6 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.