Anatomie van de wervelkolom
Om te kunnen begrijpen waar rug- of nekklachten vandaan kunnen komen is het nodig om de anatomie van de wervelkolom te begrijpen.
De wervelkolom is het centrum van het bewegingsapparaat. De wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels en het heiligbeen met het staartbeentje (stuitje). De wervels zijn onderling verbonden met kleine facetgewrichten. Deze liggen dakpansgewijs over elkaar heen.
In de wervelkolom bevindt zich een lange holle ruimte; het wervelkanaal. Hierin ligt (tot aan de eerste lendenwervel) het ruggenmerg. Daaronder de zenuwen die naar de benen, de blaas en de bekkenbodem lopen.
Op elk wervelniveau treden zenuwen uit, die naar de ledematen en de romp lopen. Met uitzondering van de eerste twee halswervels zit er tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die is omgeven door een vezelige ring. Deze fungeren als een soort schokdemper en zorgen er bovendien voor dat de wervels gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Rugklachten
Pijn in de onder- of bovenrug komt vaak voor. Dit kan plotseling voorkomen of geleidelijk ontstaan. U kunt hierbij pijn hebben in bepaalde houdingen of bij bepaalde bewegingen. Vaak is het een zeurende pijn. Als de rugklachten langer aanhouden of uitstralen naar andere lichaamsdelen kunnen er verschillende oorzaken zijn.
Wanneer de rugklachten gepaard gaan met ernstige beenpijn(en) en in een periode van minstens zes weken niet verbeteren en daarnaast zoveel pijn of ongemak veroorzaken dat het dagelijks functioneren wordt belemmerd, kan een operatie uitkomst bieden om deze beenpijn te verlichten. Voor de rugpijn is er helaas geen adequate operatie voorhanden.
Hiervoor kunt u terecht bij Bergman Clinics | Bewegen met een verwijzing van de huisarts voor een neuroloog.