Rug- en nekbehandelingen

Rug- en nekklachten komen veel voor. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken maar gelukkig gaan de klachten meestal vanzelf weer over. Soms blijven de rug- en/of nekklachten lang bestaan. Deze kunnen zelfs chronisch worden.


Anatomie van de wervelkolom

Om te kunnen begrijpen waar rug- of nekklachten vandaan kunnen komen is het nodig om de anatomie van de wervelkolom te begrijpen.

De wervelkolom is het centrum van het bewegingsapparaat. De wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels en het heiligbeen met het staartbeentje (stuitje). De wervels zijn onderling verbonden met kleine facetgewrichten. Deze liggen dakpansgewijs over elkaar heen.

 - Algemeen - rug-nek-1.jpg

In de wervelkolom bevindt zich een lange holle ruimte; het wervelkanaal. Hierin ligt (tot aan de eerste lendenwervel) het ruggenmerg. Daaronder de zenuwen die naar de benen, de blaas en de bekkenbodem lopen.

Op elk wervelniveau treden zenuwen uit, die naar de ledematen en de romp lopen. Met uitzondering van de eerste twee halswervels zit er tussen iedere twee wervels een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische kern die is omgeven door een vezelige ring. Deze fungeren als een soort schokdemper en zorgen er bovendien voor dat de wervels gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Lees meer

Niet gevonden wat u zocht?

Alle behandelingen Zoek op lichaamsdeel
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.