Afgeschoven lage rugwervel

Een afgeschoven lage rugwervel is letterlijk het afschuiven van een wervel. Dit kan optreden door slijtage of een aangeboren defect van de achterkant van de wervel, de zogenaamde wervelboog. 


Behandelingstraject:


Verouderingsverschijnselen doen zich bij de ene persoon sneller voor dan bij de ander. De verschijnselen ontstaan vooral uit het minder elastisch worden van de discus (tussenwervelschijf), een vergroting van de gewrichtjes tussen de wervelbogen (facetgewrichten) en door een verdikking van het ligament (band) dat zich tussen de bogen uitstrekt. Hierdoor ontstaat een vernauwing van het wervelkanaal en bovendien een vergrote beweeglijkheid tussen de wervels onderling. 

Slijtage kan leiden tot het afglijden van wervels ten opzichte van elkaar. Dit is op een röntgenfoto duidelijk te zien. De discussie gaat over de vraag of vergrote beweeglijkheid zonder verschuiving als instabiliteit moet worden beschouwd, of dit de klachten veroorzaakt en of er iets aan moet worden gedaan.

                               - Algemeen - afgeschoven-wervel-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Instabiliteit kan zorgen voor verdergaande slijtage. Er ontstaat hierdoor een vicieuze cirkel. Er kan druk op één of meer zenuwwortels ontstaan. De druk kan aanleiding geven tot pijn of verlies van functie van de betrokken zenuwwortel. De pijn treedt meestal op tijdens het lopen. De uitgangen voor de zenuwwortels worden dan als het ware dichtgedrukt.

Als de pijnklachten na behandeling niet afnemen of als de aandoening neurologische gevolgen heeft, is een spondylodese-operatie nodig.


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Behandelingsvideo

kleinere littekens door SEXTANT

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.