Peesscheur (cuff ruptuur)

Behandelingstraject
4

De behandeling

Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de orthopedisch chirurg in overleg met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling. Vaak is de eerste stap behandeling met injecties in het gewricht met een ontstekingsremmer en een pijnstiller. Bij veel cliënten vermindert dit de pijn en neemt de bewegingsmogelijkheid toe. Doordat er veel spieren rondom de schouder lopen die samenwerken, kan de functie van de gescheurde pees opgevangen worden als de irritatie en pijn zijn afgenomen. Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren. Indien de klachten als gevolg van een cuff ruptuur niet afnemen kan een operatieve ingreep door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

De schouderoperatie

Wanneer er, ondanks injecties en eventueel fysiotherapie, sprake is van krachtverlies en beperkte actieve schouderbeweeglijkheid, kan een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt de gescheurde pees hersteld. Er zijn veel manieren om de pees te hechten, dit wordt preoperatief besloten (afbeelding 6). Dit kan met een kijkoperatie, waarbij via kleine steekgaatjes in het gewricht met kleine instrumenten wordt geopereerd. Indien er via deze kleine opening geen goede reparatie van de pees mogelijk is, kan de orthopedisch chirurg een grotere snede maken. In de meeste gevallen is dit niet nodig.

 - Algemeen - peesscheur-4.jpg

De pees wordt met hechtingen en ‘botankers' hersteld. Eventueel wordt er een stuk van het schouderdak (de bovenkant van het schouderblad) afgeschaafd om extra ruimte te maken voor de pees en daarbij wordt soms ook besloten het gewricht tussen het sleutelbeen en het dak van het AC-gewricht uit te vrezen. Preoperatief wordt verder nog gekeken of de bicepspees nog wel goed is. Mogelijk wordt bij ernstige beschadiging een tenotomie (doorsnijden van de pees) verricht en in sommige gevallen wordt de biceps pees vast gezet. De wondjes worden gehecht, de hechtingen worden bij de controleafspraak of bij de huisarts weer verwijderd. Meestal kunt u dezelfde of de volgende dag weer naar huis.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!