De behandeling
Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de orthopedisch chirurg in overleg met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling. Vaak wordt eerst gekeken in hoeverre de klachten die ontstaan bij schouderinstabiliteit kunnen worden verholpen middels fysiotherapie. Met fysiotherapie kunnen de spieren rondom de schouder en het schouderblad getraind worden, waardoor de spieren beter in staat zijn de over bewegelijkheid van het schoudergewricht op te vangen. De klachten kunnen hiermee in sommige gevallen geheel overgaan. Indien de klachten niet afnemen, kan een operatieve ingreep door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.
De schouderoperatie
Indien wordt gekozen voor een operatie om de klachten die gepaard gaan met schouderinstabiliteit te behandelen, wordt de lengte van het gewrichtskapsel rondom het schoudergewricht gecorrigeerd. Het kapsel en/ of het labrum worden daarbij met ‘botankers' en hechtingen op de juiste lengte vastgemaakt. De operatie gebeurt bijna altijd via een kijkoperatie, waarbij via kleine steekgaatjes in het gewricht met kleine instrumenten geopereerd wordt. Indien nodig, wordt er een grotere opening gemaakt.
Mogelijk is er door de vele luxaties een botdefect ontstaan en zal daar een bottransplantatie worden verricht. De wondjes worden gehecht met hechtingen. Meestal verblijft u bij een dergelijke operatie een nacht in de kliniek en kunt u de volgende dag weer naar huis. Ook als wordt overgegaan op een operatieve ingreep is het belangrijk dat vooraf de schouder en het schouderblad goed getraind zijn. Hierdoor heeft u meer kans op een goed resultaat van de operatie.
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.