Bewegen

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Je hebt maar één linkervoet

Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?

Behandeling bij een hamerteen

Tekst a|A     Contrast +|--

Afhankelijk van hoeveel pijn iemand ervaart kan worden besloten om de hamer- of klauwteen te behandelen middels een operatie of door conservatieve therapie. Door middel van niet operatieve behandelmogelijkheden kan de pijn vaak worden verminderd, maar de oorzaak niet worden weggenomen, omdat de stand van de teen niet wordt aangepast. Vaak kan de pijn wel worden verminderd door:

 • Het dragen van brede schoenen vermindert de druk en pijn.
 • Steunzolen kan een deel van de pijn in de voorvoet verminderen, door de voorvoet te ondersteunen en meer in balans te brengen.
 • Stijvere zolen (van de schoen zelf), met een afwikkelvoorziening, kunnen ook de pijn in de voorvoet verminderen.
 • U kunt eventueel ook, via de orthopedisch schoenmaker, schoenen op maat laten maken. Deze schoenen hoeft u niet altijd aan.
 • U kunt ter bescherming van de tenen, met ontlasting van de druk, kunt ook een teenorthese dragen. Deze wordt gemaakt door een podotherapeut.het dragen van steunzolen en het dragen van schoenen waarbij de teen druk vrij in de schoenen ligt.

Binnen Bergman Clinics kan een hamer- of klauwteen ook worden behandeld middels een operatie aan de voet. Een hamer- of klauwteen kan op verschillende manieren operatief worden gecorrigeerd. Welke methode wordt toegepast bij u wordt bepaald door de locatie van de afwijking en de stijfheid.

Er zijn meerdere mogelijkheden die door de orthopeed worden bepaald:

 • het doornemen van een van de pezen van de tenen,
 • het gedeeltelijk verwijderen van het kleine teengewricht (PIP)
 • losmaken van het teengewricht (MTP)
 • correctie door middel van het doorzagen van het middenvoetsbeentje.

Vaak vindt er een combinatie van methoden plaats. Uw orthopedisch chirurg bepaalt in overleg met u welke methode er wordt toegpast.

Minimaal invasieve hamer- of klauwteencorrectie

De minimaal invasieve hamer- of klauwteencorrectie is een nieuwe techniek die veelvuldig wordt toegepast binnen Bergman Clinics. Het grote voordeel is dat er geen grote snee meer nodig is om de teen te corrigeren. Met behulp van speciale instrumenten kan de orthopedisch chirurg via gaatjes in de huid van de voet toch opereren. Afhankelijk van de leeftijd en de ernst van de scheefstand kan worden gekozen om de buig- en strekpeesjes via de minimaal invasieve manier te verlengen. Soms moet tevens het botje van het eerste kootje worden gebroken om de teen weer helemaal recht te krijgen.

Open hamer- of klauwteencorrectie

Bij een open hamer- of klauwteencorrectie wordt in tegenstelling tot de minimaal invasieve correctie wel een snee gemaakt. Tijdens de voetoperatie worden het uiteinde van het het eerste kootje en het begin van het tweede kootje verwijderd. Deze twee kootjes worden vastgezet met een pinnetje, waardoor de teen weer recht komt te staan. Dit pinnetje blijft een stukje uit de teen steken. Het teengewricht kan hierdoor niet meer worden gebogen, maar zal ook nooit meer scheef groeien.

 
Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.