Mohs' chirurgie

Wat is Mohs' chirurgie?

Bij de Mohs operatie wordt huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat geopereerd. Mohs micrografische chirurgie is een behandeling waarbij huidkanker in het gelaat volledig kan worden verwijderd zonder onnodig weefsel op te offeren. Dit is mogelijk door tijdens de ingreep direct de snijranden te boordelen of ze vrij zijn van tumorcellen. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt alleen daar waar nog microscopisch tumorcellen aanwezig zijn, weefsel weggesneden.


De operatie van Mohs' chirurgie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft dus niet nuchter te komen. Indien u allergisch bent voor verdovingsvloeistof, dient u dit steeds te melden. De arts zal het te opereren gebied met een kleine marge aftekenen en daarna verdoven. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een brandend gevoel geven. Tijdens de operatie wordt het gebied met een steriele doek afgedekt. U wordt verdoofd en daarna wordt de aangetaste huid weggesneden. U voelt wel dat de dokter bezig is, maar u voelt geen pijn. Na afloop wordt een verband aangelegd. Het wegsnijden van de aangetaste huid duurt ongeveer 30-45 minuten.

Na het versnijden wordt het weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. Deze plakjes worden onder de microscoop bekeken om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. De wachttijd tot de eerste uitslag is ongeveer 3 uur.

Tijdens uw pauze wacht u met een verband in de rustkamer of wachtkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. U mag iemand meenemen om u de hele dag te vergezellen. U wordt verzocht de afdeling niet te verlaten. Er is koffie en thee aanwezig en de lunch wordt verzorgd. Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is krijgt u dat gelijk te horen.

Indien er nog tumorcellen gezien worden in het weefsel, wordt er nog een stukje huid weggesneden. Aansluitend wordt dit weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat de tumor weg is. Gemiddeld is dit in 2 tot 3 ronden. Maar soms zijn er meer ronden nodig om de tumorcellen volledig weg te halen. Een Mohs operatie kan dus een paar uur tot een hele dag in beslag nemen. Tussen de operaties door kunt u rusten, lezen of op een laptop werken.

Afhankelijk van de plaats en grootte van de wond kan worden besloten het ontstane defect open te laten en later te sluiten of direct te sluiten. Indien de wondranden niet direct tegen elkaar gehecht kunnen worden, wordt de huid uit de omgeving in de wond geschoven of wordt een huidtransplantaat gebruikt. Voor de reconstructie is het soms noodzakelijk een extra plaatselijke verdoving te geven. Na het hechten van de wond wordt een drukverband aangebruikt. Het sluiten van de wond duurt tussen de 45 en 90 minuten. Het kan ook zijn dat de Mohs dermatoloog u door verwijst naar een aangezichtschirurg of oogarts om de wond te sluiten. Na de operatie mag u weer naar huis. Omdat er huidkanker is geconstateerd, zal er de eerste jaren controle nodig zijn. De eerste controle is na 3 maanden bij de behandeld dermatoloog. 

In onderstaande video zie je in het kort hoe een Mohs' operatie bij Bergman Clinics verloopt:

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.