Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Mohs' chirurgie

Bij de Mohs operatie wordt huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat geopereerd. Mohs micrografische chirurgie is een behandeling waarbij huidkanker in het gelaat volledig kan worden verwijderd zonder onnodig weefsel op te offeren. Dit is mogelijk door tijdens de ingreep direct de snijranden te boordelen of ze vrij zijn van tumorcellen. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt alleen daar waar nog microscopisch tumorcellen aanwezig zijn, weefsel weggesneden.

De operatie

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft dus niet nuchter te komen. Indien u allergisch bent voor verdovingsvloeistof, dient u dit steeds te melden. De arts zal het te opereren gebied met een kleine marge aftekenen en daarna verdoven. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een brandend gevoel geven. Tijdens de operatie wordt het gebied met een steriele doek afgedekt. U wordt verdoofd en daarna wordt de aangetaste huid weggesneden. U voelt wel dat de dokter bezig is, maar u voelt geen pijn. Na afloop wordt een verband aangelegd. Het wegsnijden van de aangetaste huid duurt ongeveer 30-45 minuten.

Na het versnijden wordt het weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden. Deze plakjes worden onder de microscoop bekeken om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. De wachttijd tot de eerste uitslag is ongeveer 3 uur.

Tijdens uw pauze wacht u met een verband in de rustkamer of wachtkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. U mag iemand meenemen om u de hele dag te vergezellen. U wordt verzocht de afdeling niet te verlaten. Er is koffie en thee aanwezig en de lunch wordt verzorgd. Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is krijgt u dat gelijk te horen.

Indien er nog tumorcellen gezien worden in het weefsel, wordt er nog een stukje huid weggesneden. Aansluitend wordt dit weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat de tumor weg is. Gemiddeld is dit in 2 tot 3 ronden. Maar soms zijn er meer ronden nodig om de tumorcellen volledig weg te halen. Een Mohs operatie kan dus een paar uur tot een hele dag in beslag nemen. Tussen de operaties door kunt u rusten, lezen of op een laptop werken.

Afhankelijk van de plaats en grootte van de wond kan worden besloten het ontstane defect open te laten en later te sluiten of direct te sluiten. Indien de wondranden niet direct tegen elkaar gehecht kunnen worden, wordt de huid uit de omgeving in de wond geschoven of wordt een huidtransplantaat gebruikt. Voor de reconstructie is het soms noodzakelijk een extra plaatselijke verdoving te geven. Na het hechten van de wond wordt een drukverband aangebruikt. Het sluiten van de wond duurt tussen de 45 en 90 minuten. Het kan ook zijn dat de Mohs chirurg u door verwijst naar een plastisch chirurg om de wond te sluiten. Na de operatie mag u weer naar huis. 

Omdat er huidkanker is geconstateerd, zal er de eerste jaren controle nodig zijn. De eerste controle is na 3 maanden bij de behandeld dermatoloog. 

Risico's

Aan iedere operatie zijn risico’s verbonden. Het risico op een ernstige complicatie is minimaal. De risico’s waar u aan moet denken zijn: een nabloeding, een wondinfectie en het doorsnijden van een (huid) zenuw. Dit laatste kan plaatselijk een stoornis in het gevoel van de huid veroorzaken, ook is het mogelijk dat gelaatsspieren hierdoor hun functie verliezen. Deze risico’s zijn gelukkig zeer zeldzaam en de Mohs chirurg zal er alles aan doen om deze risico`te vermijden.

Resultaat

Bij de Mohs operatie wordt huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat geopereerd. Dit kan betekenen dat de ontstane wond groter is dan u zich had voorgesteld. Na de operatie ontstaat een litteken. Afhankelijk van de plaats waar geopereerd wordt en de grootte van de wond zal dit minder zichtbaar worden. Wanneer u niet tevreden bent, zal de dermatoloog samen met u naar een oplossing zoeken. Het kan mogelijk zijn dat de wond niet gesloten wordt, in dat geval wordt de wond verbonden en kan het een aantal weken duren voordat dit dicht is.

De eerste dagen na de ingreep verschijnt er een rode en blauwe kleur rond het operatiegebied. Er kan zwelling optreden rond de ogen. Er is geen reden voor ongerustheid.

Na de operatie zal uw arts u indien nodig voor wondcontrole zien. Ook voor het verwijderen van de hechtingen wilt de arts u  terugzien. De wond mag tot het verband eraf gaat en de hechtingen verwijderd worden, niet nat worden. Houdt u zoveel mogelijk rust en probeer zo min mogelijk te bukken of te tillen. Niet roken  bevordert de genezing van de wond.


Behandelingstraject:Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.