Contacteczeem

 Wat is contacteczeem?

Contacteczeem of contactallergie is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers. Soms lekken de blaasjes en wordt de huid nat. De eczeemplekken ontstaan op de plaats waar bepaalde stoffen in contact komt met de huid. Soms krijgt u op de huid eromheen ook eczeem. Contact eczeem is niet besmettelijk en kan voor een droge huid zorgen.

Er bestaan twee soorten contacteczeem, allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. In zeldzame gevallen komen deze twee soorten gelijktijdig voor.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontstaat door blootstelling aan een bepaalde stof. Als een allergeen in contact komt met de huid, wordt het afweersysteem actief en komt er een ontstekingsreactie in de huid. Een allergische reactie treedt sneller op als de huid al eerder is beschadigd is (bijvoorbeeld door contact met een bepaalde stof). Of en hoe snel de allergische reactie ontstaat hangt van de stof en de persoon af, soms is er een directe reactie waarneembaar en soms niet. Soms ontstaat allergisch contacteczeem alleen wanneer het allergeen samen met licht op de huid komt. U krijgt dan een ‘foto-allergisch' contacteczeem. U kunt dit bijvoorbeeld krijgen als u een zonnebrandcrème gebruikt of een parfum gebruikt.

Irritatief contacteczeem

Irritatief contacteczeem ontstaat bij bepaalde stoffen (zoals zeep en water) irritatie op uw huid. Hierdoor beschadigt het bovenste laagje van de huid. De beschadiging kan bij herhaaldelijk contact uiteindelijk zo groot zijn dat de huid zich niet meer herstelt en u eczeem krijgt. Nat werk is de belangrijkste oorzaak van irritatief contacteczeem.

 Oorzaken & symptomen contacteczeem

Er zijn heel veel stoffen die een contactallergie of eczeem kunnen veroorzaken. De meest voorkomende ‘contactallergenen’ zitten in de Europese standaardreeks:

  • Onedele metalen, zoals nikkel, chroom en kobalt. Deze zitten onder andere in goedkope sieraden, cement (metselaarseczeem) en leer.
  • Geurstoffen, zoals in parfums, toiletartikelen, en luchtverfrissers
    Conserveermiddelen, onder andere in cosmetica en toiletartikelen.
  • Bestanddelen van rubber.
  • Lijmen.
  • Geneesmiddelen in crèmes en zalven.
  • Planten en bloemen (bijvoorbeeld Chrysanten en Alstroemeria).
  • Stoffen die in specifieke beroepen veel gebruikt worden, zoals stoffen in haarverf en permanentvloeistoffen bij kappers (kapperseczeem).

In verschillende beroepen is het risico op contact eczeem hoger, waaronder:

  • Kappers
  • Schoonmakers
  • Verpleegkundigen en andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg
  • Metaalbewerkers
  • Werknemers in de voedingsmiddelenindustrie

 Onderzoek & diagnose contacteczeem  

Een dermatoloog van Bergman Clinics | Huid & Vaten kan de diagnose voor (allergisch) contacteczeem vaststellen aan de hand van uw klachten en eventueel een plakproef of priktest. Hierbij doet de dermatoloog testen om vast te stellen voor welke irriterende stoffen u een allergie heeft. Vervolgens wordt bepaald of verder onderzoek nodig is en welke behandeling het beste gevolgd kan worden. Een juiste en vroegtijdige diagnose is belangrijk voor een goede controle en beheersing van de contact allergie. Omdat irritatief contacteczeem geen allergie is zijn er geen testen om het aan te tonen.

 Behandeling contacteczeem

Behandelingen voor contacteczeem en allergieën kunnen inwendig zijn, gericht zich op symptoombestrijding (jeuk) of uitwendig, gericht op het verbeteren van de huid:

  • Uitwendige medicatie: corticosteroidzalf verbetert het vochtgehalte in de huid.
  • Inwendige medicatie: antihistaminica bestrijdt voornamelijk jeuk.

 Wat te doen tegen contacteczeem?

Let op het volgende bij (het voorkomen van) contacteczeem:

  • Vermijd contact met de stof waarvoor u allergisch bent. Draag geschikte handschoenen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt. Bij een contactallergie die met uw werk te maken heeft is het belangrijk om te zorgen dat de huisarts, dermatoloog en bedrijfsarts samenwerken.
  • Als op producten vermeldingen als “hypo-allergeen”, “dermatologisch getest”, “pH-neutraal”, “huidvriendelijk”, of “bevat alleen natuurzuivere producten” staan betekent dit niet dat u van dit product geen eczeem kunt krijgen. Ook bij zo’n product kunt u allergisch zijn of een allergie  krijgen.

Om irritatief contacteczeem op de handen te voorkomen kunt u:

  • Na ieder contact met water verzorgende crèmes aanbrengen
  • Uw handen invetten of handschoenen dragen bij het doen van vuil of nat werk. Zo voorkomt u dat u achteraf uw handen langdurig moet wassen

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van contacteczeem bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

 

vivianvoor2(19).jpg


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Onze telefonische wachttijd is langer dan normaal. Gebruik mijnbergmanclinics.nl om afspraken te beheren, je dossier in te zien, afspraakinformatie te bekijken, correspondentie te volgen, persoonsgegevens te controleren of aan te vullen en herhaalrecepten op te vragen.