Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Contacteczeem

Tekst a|A     Contrast +|--

 Wat is contacteczeem?

Contacteczeem of contactallergie is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers. Soms lekken de blaasjes en wordt de huid nat. De eczeemplekken ontstaan op de plaats waar bepaalde stoffen in contact komt met de huid. Soms krijgt u op de huid eromheen ook eczeem. Contact eczeem is niet besmettelijk en kan voor een droge huid zorgen.

Er bestaan twee soorten contacteczeem, allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. In zeldzame gevallen komen deze twee soorten gelijktijdig voor.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontstaat door blootstelling aan een bepaalde stof. Als een allergeen in contact komt met de huid, wordt het afweersysteem actief en komt er een ontstekingsreactie in de huid. Een allergische reactie treedt sneller op als de huid al eerder is beschadigd is (bijvoorbeeld door contact met een bepaalde stof). Of en hoe snel de allergische reactie ontstaat hangt van de stof en de persoon af, soms is er een directe reactie waarneembaar en soms niet. Soms ontstaat allergisch contacteczeem alleen wanneer het allergeen samen met licht op de huid komt. U krijgt dan een ‘foto-allergisch' contacteczeem. U kunt dit bijvoorbeeld krijgen als u een zonnebrandcrème gebruikt of een parfum gebruikt.

Irritatief contacteczeem

Irritatief contacteczeem ontstaat bij bepaalde stoffen (zoals zeep en water) irritatie op uw huid. Hierdoor beschadigt het bovenste laagje van de huid. De beschadiging kan bij herhaaldelijk contact uiteindelijk zo groot zijn dat de huid zich niet meer herstelt en u eczeem krijgt. Nat werk is de belangrijkste oorzaak van irritatief contacteczeem.

 Oorzaken & symptomen contacteczeem

Er zijn heel veel stoffen die een contactallergie of eczeem kunnen veroorzaken. De meest voorkomende ‘contactallergenen’ zitten in de Europese standaardreeks:

 • Onedele metalen, zoals nikkel, chroom en kobalt. Deze zitten onder andere in goedkope sieraden, cement (metselaarseczeem) en leer.
 • Geurstoffen, zoals in parfums, toiletartikelen, en luchtverfrissers
  Conserveermiddelen, onder andere in cosmetica en toiletartikelen.
 • Bestanddelen van rubber.
 • Lijmen.
 • Geneesmiddelen in crèmes en zalven.
 • Planten en bloemen (bijvoorbeeld Chrysanten en Alstroemeria).
 • Stoffen die in specifieke beroepen veel gebruikt worden, zoals stoffen in haarverf en permanentvloeistoffen bij kappers (kapperseczeem).

In verschillende beroepen is het risico op contact eczeem hoger, waaronder:

 • Kappers
 • Schoonmakers
 • Verpleegkundigen en andere beroepsgroepen in de gezondheidszorg
 • Metaalbewerkers
 • Werknemers in de voedingsmiddelenindustrie

 Onderzoek & diagnose contacteczeem  

Een dermatoloog van Bergman Clinics | Huid & Vaten kan de diagnose voor (allergisch) contacteczeem vaststellen aan de hand van uw klachten en eventueel een plakproef of priktest. Hierbij doet de dermatoloog testen om vast te stellen voor welke irriterende stoffen u een allergie heeft. Vervolgens wordt bepaald of verder onderzoek nodig is en welke behandeling het beste gevolgd kan worden. Een juiste en vroegtijdige diagnose is belangrijk voor een goede controle en beheersing van de contact allergie. Omdat irritatief contacteczeem geen allergie is zijn er geen testen om het aan te tonen.

 Behandeling contacteczeem

Behandelingen voor contacteczeem en allergieën kunnen inwendig zijn, gericht zich op symptoombestrijding (jeuk) of uitwendig, gericht op het verbeteren van de huid:

 • Uitwendige medicatie: corticosteroidzalf verbetert het vochtgehalte in de huid.
 • Inwendige medicatie: antihistaminica bestrijdt voornamelijk jeuk.

 Wat te doen tegen contacteczeem?

Let op het volgende bij (het voorkomen van) contacteczeem:

 • Vermijd contact met de stof waarvoor u allergisch bent. Draag geschikte handschoenen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt. Bij een contactallergie die met uw werk te maken heeft is het belangrijk om te zorgen dat de huisarts, dermatoloog en bedrijfsarts samenwerken.
 • Als op producten vermeldingen als “hypo-allergeen”, “dermatologisch getest”, “pH-neutraal”, “huidvriendelijk”, of “bevat alleen natuurzuivere producten” staan betekent dit niet dat u van dit product geen eczeem kunt krijgen. Ook bij zo’n product kunt u allergisch zijn of een allergie  krijgen.

Om irritatief contacteczeem op de handen te voorkomen kunt u:

 • Na ieder contact met water verzorgende crèmes aanbrengen
 • Uw handen invetten of handschoenen dragen bij het doen van vuil of nat werk. Zo voorkomt u dat u achteraf uw handen langdurig moet wassen

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van contacteczeem bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

 

Stappen in het behandelingstraject:


Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
 • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
 • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
 • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.