Assisteer mij
Assisteer mij

Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Eczeem

Tekst a|A     Contrast +|--

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende specifieke typen eczeem. Eczeem kenmerkt zich door roodheid en schilfering van de huid. Daarnaast kunnen er kleine bultjes en blaasjes worden gezien. Jeuk is een symptoom dat altijd in meer of mindere mate aanwezig is. Door langdurig krabben kan er verruwing en verdikking van de huid optreden. 

Er kunnen verschillende vormen van eczeem worden onderscheiden:

Constitutioneel eczeem(Atopisch eczeem)

Deze huidaandoening vorm van eczeem treedt voornamelijk op bij kinderen op jonge leeftijd. Het begint meestal vóór het eerste levensjaar en gaat regelmatig samen met een aanleg voor het ontwikkelen van astma, hooikoorts en andere allergieën. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd. Als het eczeem op babyleeftijd ontstaat is er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen.

Contacteczeem

Het eczeem bij deze vorm wordt veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde stoffen. Het ontstaat op de plaats waar deze stoffen in contact zijn gekomen met de huid. Soms krijgt u op de huid eromheen ook eczeem. Om aan te tonen voor welke stoffen een allergie bestaat zal meestal een allergietest moeten worden verricht.

Handeczeem

Handeczeem is een ontsteking van de huid van de handen. Waardoor deze ontsteking wordt veroorzaakt, kan erg verschillen. Aanleg kan een grote rol spelen. Ook de intensiteit van het contact dat uw handen hebben met bepaalde irriterende en uitdrogende stoffen, of stoffen waarvoor een allergie bestaat, kunnen van invloed zijn.

Meer weten over het onderzoek en behandeling van Eczeem bij Bergman Clinics | Huid & Vaten? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen om eczeemklachten te verminderen?
 • Gebruik niet teveel zeep en zeker geen bad- of doucheschuim. Dit droogt de huid verder uit. Gebruik liever bad- of doucheolie.
 • Smeer de huid in met een vette crème of zalf.
 • Let op het materiaal van uw kleding. Draag katoenen kleding in plaats van wollen kleding of textiel met een ruwe vezel (dit geeft jeuk). Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden.
 • Douche direct en kortstondig na inspanning en transpiratie om het ontstaan van jeuk te voorkomen.
 • Vermijd hoge temperaturen binnen- of buitenshuis in de zon, dit veroorzaakt jeuk. Zonnebaden hoeft niet nadelig te werken, mits er afkoeling (wind) is.
 • Vermijd contact met de stof waarvoor u allergisch bent. Draag geschikte handschoenen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt.
 • Houd nagels kort en draag eventueel verbandhandschoenen om krabben (met name ’s nachts) te voorkomen. Ook met gedragstherapie kan het krabgedrag verminderen.
 • Voorkom stressfactoren. Stress en emotionele gebeurtenissen zijn belangrijke oorzaken voor het verergeren van jeuk en eczeem.
 • Zoek hulp indien (ernstige) eczeem leidt tot psychische klachten.
Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.