Huid & Vaten

Erik Verzijl -51, huidkanker

"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Eczeem

Tekst a|A     Contrast +|--

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die slechts zeer gedeeltelijk iets met elkaar te maken hebben. Bij eczeem vertoont de huid een ontstekingsreactie en symptomen zoals roodheid, schilfering, bultjes en blaasjes, en jeuk. Het feit dat symptomen vaak tegelijk voorkomen is een herkenbaar verschijnsel van eczeem.

Er zijn verschillende vormen van eczeem. Zo kan de eczeem een reactie zijn op prikkels en gaan vaak gepaard met de ontwikkeling van allergieën. Eczeem kan kort optreden, maar kan ook langdurige of chronische klachten geven.

Eczeem op jonge leeftijd gaat op latere leeftijd vaak vanzelf weg.

Er zijn verschillende vormen van eczeem te herkennen:

Constitutioneel eczeem(Atopische eczeem)

Bij atopisch eczeem is er meestal sprake van een stoornis in de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid onvoldoende vocht vasthoudt en droog wordt. De droge huid is kenmerkend voor atopisch eczeem en wordt beschouwd als een belangrijke oorzakelijke factor. Deze huidaandoening treedt vooral op bij kinderen op jonge leeftijd.

Contacteczeem

Contacteczeem of contactallergie is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers. Soms lekken de blaasjes en wordt de huid nat. De eczeemplekken ontstaan op de plaats waar bepaalde stoffen in contact komt met de huid. Soms krijgt u op de huid eromheen ook eczeem. Contacteczeem is niet besmettelijk en kan voor een droge huid zorgen.

Handeczeem

Handeczeem is een ontsteking van de huid van de handen. Waardoor deze ontsteking wordt veroorzaakt, kan erg verschillen. Aanleg kan een grote rol spelen, maar ook de intensiteit van het contact dat uw handen hebben met bepaalde irriterende en uitdrogende stoffen kan een grote rol spelen.

Clownseczeem -Dermatitis perioralis

Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. Deze vorm van eczeem wordt ook wel clownseczeem genoemd. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van crèmes of zalven in het gezicht waarin corticosteroïden zitten. De huid wordt door de hormonen in corticosteroïde crèmes beïnvloed en er ontstaan ontstekingen.

Bij Bergman Clinics | Huid & Vaten kunt u terecht voor behandeling van verschillende vormen van eczeem. De behandeling hangt af van het soort eczeem en de (mate van) verschijnselen en klachten:

 

Meer weten over het onderzoek en behandeling van Eczeem bij Bergman Clinics? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Wat kan ik zelf doen om eczeemklachten te verminderen?
 • Gebruik niet teveel zeep en zeker geen bad- of doucheschuim. Dit droogt de huid verder uit. Gebruik liever bad- of doucheolie.
 • Smeer de huid in met een vette crème of zalf.
 • Let op het materiaal van uw kleding. Draag katoenen kleding in plaats van wollen kleding of textiel met een ruwe vezel (dit geeft jeuk). Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden.
 • Douche direct en kortstondig na inspanning en transpiratie om het ontstaan van jeuk te voorkomen.
 • Vermijd hoge temperaturen binnen- of buitenshuis in de zon, dit veroorzaakt jeuk. Zonnebaden hoeft niet nadelig te werken, mits er afkoeling (wind) is.
 • Vermijd contact met de stof waarvoor u allergisch bent. Draag geschikte handschoenen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt.
 • Houd nagels kort en draag eventueel verbandhandschoenen om krabben (met name ’s nachts) te voorkomen. Ook met gedragstherapie kan het krabgedrag verminderen.
 • Voorkom stressfactoren. Stress en emotionele gebeurtenissen zijn belangrijke oorzaken voor het verergeren van jeuk en eczeem.
 • Zoek hulp indien (ernstige) eczeem leidt tot psychische klachten.
 • Er bestaat een patiëntenvereniging, Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE), voor mensen die te maken hebben met eczeem.
Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 3 november zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.