Dermatitis perioralis

 Wat is dermatitis perioralis?

Dermatitis perioraliswordt ook wel clownseczeem genoemd en betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van crèmes of zalven in het gezicht die corticosteroïden bevatten. De aandoening kenmerkt zich met name door roodheid en puistjes rond de mond. Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rondom de ogen gezien, dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

 Oorzaken & symptomen dermatitis perioralis

Dermatitis perioralis ontstaat meestal door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden in het gezicht. Deze zijn zeer geschikt voor het behandelen van eczeem en psoriasis bijvoorbeeld, maar de huid van het aangezicht is gevoeliger voor deze crèmes en zalven dan de rest van het lichaam. Hoe sterker de werking van het corticosteroïd, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis. .

Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom het bij deze aandoening moeilijk is om te stoppen met het geneesmiddel.

Niet in alle gevallen is er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Cosmetica kan ook een mogelijke oorzaak zijn, vooral foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode bultjes en puistjes te zien, meestal met roodheid rondom. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea. In het algemeen jeukt de aandoening licht, maar vaker nog voelt de huid branderig en gevoelig aan. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

 Onderzoek & diagnose dermatitis periocularis

De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen de diagnose stellen op grond van de kenmerkende afwijkingen. 

 Wat kan ik zelf doen?

Wanneer u last van dermatitis periocularis heeft, stop dan met het gebruik van corticosteroiden, make-up en zeep en beperk blootstelling aan zonlicht. Uw dermatoloog kan met u de behandelmogelijkheden bespreken.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van dermatitis periocularis bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

 

vivianvoor2(19).jpg


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!