GA TERUG
Dermatitis perioralis - Clownseczeem
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Dermatitis perioralis - Clownseczeem

 Wat is clownseczeem (dermatitis perioralis)?

Clownseczeem betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. Deze vorm van eczeem wordt ook wel dermatitis perioralis genoemd. Clownseczeem wordt meestal veroorzaakt door het gebruik van crèmes of zalven in het gezicht waarin corticosteroïden zitten. De huid wordt door de hormonen in corticosteroïde crèmes beïnvloed en er ontstaan ontstekingen. De aandoening kenmerkt zich door roodheid en puistjes op de huid rond de mond. Clownseczeem (dermatitis perioralis) komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rondom de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

 Oorzaken & symptomen clownseczeem (dermatitis perioralis)

Clownseczeem ontstaat meestal door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Dit type preparaten zijn zeer geschikt voor het behandelen van eczeem en psoriasis, maar de huid van het aangezicht is gevoeliger voor deze crèmes en zalven dan de rest van het lichaam. Hoe sterker het hormoon (het corticosteroïd) werkt, des te groter de kans op het ontstaan van dermatitis perioralis. Soms kan ook het zwakst werkzame hormoon (hydrocortisonacetaat) de oorzaak zijn.

Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening, maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening zal verergeren. Dat is dan ook de reden waarom mensen die hier last van hebben het geneesmiddel blijven gebruiken. Corticosteroïdpreparaten die voor astma worden geïnhaleerd, kunnen ook clowneczeem veroorzaken.

Niet in alle gevallen van clowneczeemis er een verband met het gebruik van corticosteroïden. Cosmetica kan ook een mogelijke oorzaak zijn, vooral foundation en andere vet- of oliebevattende make-up.

Clownseczeem ontstaat meestal door gebruik van hormoonzalven op de ogen of op de oogleden. Meestal ontstaat de eczeem vrij plotseling op de bovenlip, naast de neus of op de kin. Vaak is het gehele gebied rondom de mond aangedaan, maar langs de lippen is een smalle zone van normale huid zichtbaar. Op de aangedane huid zijn veel kleine rode pukkeltjes en puistjes te zien, meestal op een rode en schilferige ondergrond. In geval van dermatitis periocularis ontstaan er soortgelijke afwijkingen rond de ogen en op de oogleden. Dermatitis perioralis kan erg lijken op acne of rosacea. In het algemeen jeukt de aandoening licht, maar vaker nog voelt de huid branderig en gevoelig aan. Contact met zeep en soms zelfs met water kan irriteren en hetzelfde geldt voor blootstelling aan zonlicht.

 Onderzoek & diagnose clownseczeem (dermatitis periocularis)

De dermatologen van Bergman Clinics | Huid & Vaten kunnen de diagnose stellen op grond van de kenmerkende afwijkingen. Het is meestal niet nodig om onder plaatselijke verdoving een stukje huid weg te nemen (een biopt).

 Wat kan ik zelf doen?

Wanneer u last van clownseczeem heeft, stop dan direct met het gebruik van make-up en zeep en beperk blootstelling aan zonlicht. Raadpleeg een dermatoloog om de behandelmogelijkheden door te spreken.

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van dermatitis periocularis bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

 


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.