Handeczeem

Handeczeem is een ontsteking van de huid van de handen die vrijwel altijd gepaard gaat met jeuk. Waar deze ontsteking door wordt veroorzaakt, kan erg verschillen. Aanleg kan een grote rol spelen. 

vivianvoor2(19).jpg

Ook de intensiteit van het contact dat uw handen hebben met bepaalde irriterende en uitdrogende stoffen of stoffen waarvoor een allergie bestaat kunnen van inlvoed zijn. Eczeem aan de handen is niet besmettelijk. Sommige gevallen van handeczeem kunnen langdurig blijven bestaan en zijn heel moeilijk te behandelen. De prikkels kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit komen. Het eczeem droogt vaak uit waardoor de handen gaan vervellen. Voorbeelden van prikkels en irriterende stoffen die handeczeem kunnen veroorzaken zijn:

  • Water, vooral te zien bij beroepen waarin men vaak natte handen heeft
  • Zeep en andere reinigingsmiddelen
  • Groente- en fruitsappen en het vocht van vlees, vis en schaaldieren
  • Organische oplosmiddelen
  • Droge, te warme of juist te koude lucht
  • Mechanische factoren, zoals wrijving en schuren


Oorzaken & symptomen van handeczeem

U kunt zowel last hebben van acuut optredend handeczeem, als eczeem dat chronisch aanwezig is. Acuut handeczeem geeft roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en af en toe vochtige afscheiding. Uiteindelijk kan het indrogen tot schilfers en korstjes.

Wanneer u een chronisch handeczeem heeft, is de schilfering ernstiger dan de roodheid en is de huid wat verdikt. Er kunnen kloven ontstaan en u kunt last hebben van een stugge en droge huid. Deze kunnen pijnlijke klachten veroorzaken. Zowel chronisch als acuut handeczeem geeft ernstige jeukklachten.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.