Assisteer mij
Assisteer mij

KNO

Ook in deze tijden kunt u snel terecht in onze focusklinieken.

Aandoeningen aan het oor

Tekst a|A     Contrast +|--

Het oor is een complex lichaamsdeel dat we nodig hebben voor het waarnemen van geluid. Om oorklachten goed te kunnen begrijpen, leggen we eerst uit hoe het oor in elkaar zit en hoe het werkt.
Anatomie oor

  1. Geluid is een trilling van de lucht die in de oorschelp komt. Deze trilling gaat via de gehoorgang naar het trommelvlies. Dit dunne vlies gaat nu ook trillen.
  2. Het trommelvlies geeft de trilling door aan een keten van 3 gehoorbeentjes. Deze zeer kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Ze bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies: het middenoor.
  3. De geluidstrilling wordt door de stijgbeugel doorgegeven aan het binnenoor of slakkenhuis. Dit is het eigenlijke gehoorzintuig.
  4. De signalen die in het slakkenhuis ontstaan, worden via een zenuw naar de hersenen getransporteerd.
  5. We horen geluid als deze signalen aankomen bij de hersenschors, aan de buitenkant van de hersenen.

  - Bewegen - operatie-trommelvliessluiting-1.jpg

 

KNO - Slakkenhuis en trommelvlies

 

Het middenoor

Het middenoor is een met lucht gevulde holte. De wanden ervan zijn met slijmvlies bekleed. De buis van Eustachius zorgt voor ventilatie van de holte. Deze buis verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan. Daardoor blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan die van de buitenlucht. Dit wordt ook wel ‘klaren’ genoemd.

Aandoeningen

Bij oorklachten kan een ingreep zinvol zijn, vooral als er een probleem is met de gehoorgang, het trommelvlies of het middenoor. De KNO-arts zal aan de hand van uw klachten bepalen of en welke ingreep nodig is. 

In grote lijnen zijn er 2 soorten ingrepen:

  1. Sanerende ingreep; ontsteking verwijderen
  2. Gehoorverbetrende ingreep; "het horen" verbeterenInformatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

  • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
  • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
  • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.