Anatomie oor
- Geluid is een trilling van de lucht die in de oorschelp komt. Deze trilling gaat via de gehoorgang naar het trommelvlies. Dit dunne vlies gaat nu ook trillen.
- Het trommelvlies geeft de trilling door aan een keten van 3 gehoorbeentjes. Deze zeer kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Ze bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies: het middenoor.
- De geluidstrilling wordt door de stijgbeugel doorgegeven aan het binnenoor of slakkenhuis. Dit is het eigenlijke gehoorzintuig.
- De signalen die in het slakkenhuis ontstaan, worden via een zenuw naar de hersenen getransporteerd.
- We horen geluid als deze signalen aankomen bij de hersenschors, aan de buitenkant van de hersenen.
Het middenoor
Het middenoor is een met lucht gevulde holte. De wanden ervan zijn met slijmvlies bekleed. De buis van Eustachius zorgt voor ventilatie van de holte. Deze buis verbindt het middenoor met de neus-keelholte. Bij het slikken gaat de buis van Eustachius even open, zodat er lucht doorheen kan. Daardoor blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan die van de buitenlucht. Dit wordt ook wel ‘klaren’ genoemd.
Aandoeningen
Bij oorklachten kan een ingreep zinvol zijn, vooral als er een probleem is met de gehoorgang, het trommelvlies of het middenoor. De KNO-arts zal aan de hand van uw klachten bepalen of en welke ingreep nodig is.
In grote lijnen zijn er 2 soorten ingrepen:
- Sanerende ingreep; ontsteking verwijderen
- Gehoorverbetrende ingreep; "het horen" verbeteren