Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Wat is vitreoretinale chirurgie?

Niet alle ziektes van glasvocht en netvlies vereisen een operatieve behandeling. Als het zien niet of nauwelijks aangedaan is een operatie niet altijd de juiste keuze, want iedere operatie heeft bepaalde risico’s, al zijn ze vaak klein. Als een chirurgische behandeling van het netvlies wel de beste optie is, dan heet dit een vitrectomie. Met vitrectomie wordt bedoeld een operatie aan het glasvocht (corpus vitreum) en/of het netvlies (retina).


Behandelingstraject:


Wat is vitreoretinale chirurgie?

Om goed te kunnen zien is het nodig dat alle onderdelen van het oog goed werken.

Het netvlies is het gedeelte van het oog waar het beeld geprojecteerd wordt. Het netvlies zit helemaal achterin het oog en vormt de binnenbekleding van de oogbol, een beetje als het behang. Het netvlies is gevoelig voor licht, waardoor het de binnenkomende beelden kan omzetten in een signaal dat via de oogzenuw naar de hersenen kan worden gestuurd.

Ook het netvlies kan helaas ziek worden of beschadigd raken. In veel gevallen is dat het gevolg van met de leeftijd samenhangende slijtage. Die slijtage is vaak weer het gevolg van veranderingen in het glasvocht. Dat glasvocht vult het midden van de oogbal, als een soort gelei. Over de loop van de jaren verandert de samenstelling van het glasvocht, waarbij het onder andere kan gaan trekken aan het netvlies. Als je pech hebt veroorzaakt dat trekken problemen, zoals een scheur of gat in het netvlies, een littekenvliesje op het netvlies of een netvliesloslating. Ook kan het glasvocht zelf heel hinderlijke troebelingen ontwikkelen.

Niet alle ziektes van glasvocht en netvlies vereisen een operatieve behandeling. Als het zien niet of nauwelijks aangedaan is een operatie niet altijd de juiste keuze, want iedere operatie heeft bepaalde risico’s, al zijn ze vaak klein.

Als een chirurgische behandeling van het netvlies wel de beste optie is, dan heet dit een vitrectomie. Met vitrectomie wordt bedoeld een operatie aan het glasvocht (corpus vitreum) en/of het netvlies (retina). Bij Bergman Clinics voeren gespecialiseerde chirurgen deze behandelingen uit op locatie Amsterdam en Doetinchem. Bij deze ziektebeelden is een vitrectomie soms zinvol:

 


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.