Wat is vitreoretinale chirurgie?

Niet alle ziektes van glasvocht en netvlies vereisen een operatieve behandeling. Als het zien niet of nauwelijks aangedaan is een operatie niet altijd de juiste keuze, want iedere operatie heeft bepaalde risico’s, al zijn ze vaak klein. Als een chirurgische behandeling van het netvlies wel de beste optie is, dan heet dit een vitrectomie. Met vitrectomie wordt bedoeld een operatie aan het glasvocht (corpus vitreum) en/of het netvlies (retina).

Complicatie staaroperatie

Soms lukt het niet alle lensresten te verwijderen bij  een staaroperatie. Daarnaast blijft er altijd een minimale kans dat een kapselscheurtje, infectie, bloeding of netvliesprobleem optreedt. In een enkel geval komt het voor dat tijdens de operatie blijkt dat het lenskapsel te zwak is om een premium kunstlens te plaatsen. Dan kan alleen de basislens worden ingebracht. Hierdoor kan de operatie wat langer duren en is heel soms een tweede operatie. een vitrectomie, nodig.


Behandelingstraject:


Wat is vitreoretinale chirurgie?

Om goed te kunnen zien is het nodig dat alle onderdelen van het oog goed werken.

Het netvlies is het gedeelte van het oog waar het beeld geprojecteerd wordt. Het netvlies zit helemaal achterin het oog en vormt de binnenbekleding van de oogbol, een beetje als het behang. Het netvlies is gevoelig voor licht, waardoor het de binnenkomende beelden kan omzetten in een signaal dat via de oogzenuw naar de hersenen kan worden gestuurd.

Ook het netvlies kan helaas ziek worden of beschadigd raken. In veel gevallen is dat het gevolg van met de leeftijd samenhangende slijtage. Die slijtage is vaak weer het gevolg van veranderingen in het glasvocht. Dat glasvocht vult het midden van de oogbal, als een soort gelei. Over de loop van de jaren verandert de samenstelling van het glasvocht, waarbij het onder andere kan gaan trekken aan het netvlies. Als je pech hebt veroorzaakt dat trekken problemen, zoals een scheur of gat in het netvlies, een littekenvliesje op het netvlies of een netvliesloslating. Ook kan het glasvocht zelf heel hinderlijke troebelingen ontwikkelen.

Niet alle ziektes van glasvocht en netvlies vereisen een operatieve behandeling. Als het zien niet of nauwelijks aangedaan is een operatie niet altijd de juiste keuze, want iedere operatie heeft bepaalde risico’s, al zijn ze vaak klein.

Als een chirurgische behandeling van het netvlies wel de beste optie is, dan heet dit een vitrectomie. Met vitrectomie wordt bedoeld een operatie aan het glasvocht (corpus vitreum) en/of het netvlies (retina). Bij Bergman Clinics voeren gespecialiseerde chirurgen deze behandelingen uit op locatie Amsterdam en Doetinchem. Bij deze ziektebeelden is een vitrectomie soms zinvol:

 


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!