Bel voor informatie 088 9000 500 (lokaal tarief)
Verwijzers Mijn Bergman Clinics
Tekst a| A       Contrast +| --
GA TERUG
Wat is diabetische retinopathie?
Open Dag op zaterdag 29 juni Open Dag op zaterdag 29 juni
Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Kom naar de Open Dag Ooglaseren op zaterdag 29 juni. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht op weekdagen voor een gratis quicktest. Meld u hieronder aan of neem contact op via 088 - 9000 500.Meer weten
M. Koelewijn -62,
staar & vervanglens
M. Koelewijn -62, staar & vervanglens
"Beter zien betekent voor mij
onafhankelijkheid en vrijheid."
"Beter zien betekent voor mij onafhankelijkheid en vrijheid."Meer weten
Het zijn jouw ogen.. Het zijn jouw ogen..
Dus als je ze laat laseren,
dan echt niet zo maar ergens.
Dus als je ze laat laseren, dan echt niet zo maar ergens.Meer weten

Toon submenu

Wat is diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is de naam voor beschadiging van het netvlies (retina), door suikerziekte (diabetes mellitus). Het netvlies is de binnenste, lichtgevoelige, laag van de oogbol.

Bij mensen met diabetische retinopathie ontstaan afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies en die kunnen tot gevolg hebben dat de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gezichtsverlies door retinopathie kan worden voorkomen of afgeremd met laserbehandelingen, mits hiermee tijdig wordt gestart. Dat wil zeggen: nog voordat diabetici daadwerkelijk slechter gaan zien. 
      
                     - be-diabetic-retinopathy-aa
Bij diabetische retinopathie kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Hierdoor kunnen kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Diabetische retinopathie netvliesschade is één van de late complicaties van diabetes. Ze zijn het gevolg van afwijkingen aan de kleine bloedvaatjes. Men spreekt van slechtziendheid wanneer de gezichtsscherpte van beide ogen tezamen minder is dan dertig procent.

De ernst van de schade wisselt sterk en is onder meer afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk. Zwangerschap bij een diabetes patiënte kan de schade doen versnellen. Het gezichtsvermogen kan nog goed zijn terwijl er toch al afwijkingen van het netvlies aanwezig kunnen zijn.

                      - be-diabetic-retinopathy-bb
Lekkage van eiwitten en vetten uit de vaten van het netvlies. Deze stoffen slaan neer (exsudaten); de gele neerslagen liggen vaak in een kring om de plaats van de lekkage.


Oogheelkundig onderzoek

Bij het oogheelkundige onderzoek van een patiënt met diabetes zal de oogarts met bijzondere aandacht het netvlies onderzoeken. Meestal gebeurt dit nadat druppels zijn toegediend om de pupil te verwijden. Indien nodig worden er foto’s gemaakt van het netvlies met kleurstof inspuiting (fluorescentie angiografie). Hiermee worden gebieden van slechte bloedvoorziening en/of lekkende bloedvaten duidelijk en vergelijkbaar in kaart gebracht.

Om macula oedeem vast te leggen kan ook een OCT scan gemaakt worden. Met een OCT scan worden de diepere lagen van het netvlies in beeld gebracht. De OCT maakt met behulp van een lichtbundel een afbeelding van een dwarsdoorsnede van het netvlies.
Indeling diabetische retinopathie

Niet-proliferatieve diabetische retinopathie
Niet-proliferatief wil zeggen dat er geen nieuw gevormde bloedvaten zijn. Wel zijn de haarvaten beschadigd, waardoor er lekkage optreedt en deze kleine bloedvaten dicht kunnen gaan zitten (zie Figuur 2).

Proliferatieve diabetische retinopathie
Bij het proliferatieve stadium worden er naast bovengenoemde afwijkingen ook nieuwe bloedvaten (neovascularisaties) gevormd. Deze bloedvaten ontstaan als het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Deze nieuwgevormde bloedvaten echter lekken zelf sterk en kunnen leiden tot bloedingen in de glasvochtruimte.

Macula oedeem
Door lekkage van de vaatwand van de haarvaten rond het centrum van het netvlies (macula) treedt er vochtophoping op (oedeem). Macula oedeem is lastig te behandelen en de belangrijkste oorzaak voor slechtziendheid bij diabetes patiënten.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.