Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.


Behandelingstraject:


Wat is diabetische retinopathie?

Bij diabetische retinopathie is er sprake van een beschadiging van het netvlies (retina). Deze aandoening is een complicatie die veel voorkomt bij mensen met diabetes. Het netvlies ligt achterin het oog, aan de binnenzijde. Het netvlies bevat miljoenen lichtgevoelige cellen die het binnenvallende licht opvangen en omzetten in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan. Het netvlies wordt door middel van bloedvaatjes van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Door diabetes veranderen de bloedvaten in het hele lichaam, en dus ook de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Het netvlies kan hierdoor beschadigen met als gevolg dat het zicht achteruit gaat.

Bij mensen met diabetische retinopathie ontstaan afwijkingen aan de wand van de bloedvaatjes in het netvlies en die kunnen tot gevolg hebben dat de bloedvaatjes gaan lekken of afgesloten raken, waardoor er eiwitten en vetten in het netvlies neerslaan en het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Dit kan leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid. Gezichtsverlies door retinopathie kan worden voorkomen of afgeremd met laserbehandelingen, mits hiermee tijdig wordt gestart. Dat wil zeggen: nog voordat diabetici daadwerkelijk slechter gaan zien.


      
                     - be-diabetic-retinopathy-aa
Bij diabetische retinopathie kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Hierdoor kunnen kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien.

Diabetische retinopathie netvliesschade is één van de late complicaties van diabetes. Ze zijn het gevolg van afwijkingen aan de kleine bloedvaatjes. Men spreekt van slechtziendheid wanneer de gezichtsscherpte van beide ogen tezamen minder is dan dertig procent.

De ernst van de schade wisselt sterk en is onder meer afhankelijk van het type diabetes, de duur van de ziekte, de leeftijd, de instelling van de suiker en de bloeddruk. Zwangerschap bij een diabetes patiënte kan de schade doen versnellen. Het gezichtsvermogen kan nog goed zijn terwijl er toch al afwijkingen van het netvlies aanwezig kunnen zijn.

                      - be-diabetic-retinopathy-bb
Lekkage van eiwitten en vetten uit de vaten van het netvlies. Deze stoffen slaan neer (exsudaten); de gele neerslagen liggen vaak in een kring om de plaats van de lekkage

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.