Vrouw

Resultaat en nazorg bij sterilisatie

Tekst a|A     Contrast +|--

Een sterilisatie via de baarmoeder of buik is geen zware ingreep. Ook als u onder narcose wordt geopereerd, kunt u na de ingreep nog dezelfde dag weer naar huis. Na een paar dagen tot een week kunt u uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. U hoeft niet of niet vaak op controle en de kans op complicaties is klein.
Na een geslaagde sterilisatie zijn uw eileiders vrijwel voorgoed geblokkeerd. U kunt niet meer zwanger worden. Uw hormoonhuishouding blijft zoals die was en verandert op de natuurlijke manier naarmate u ouder wordt. U kunt stoppen met de anticonceptiemethode die u tot die tijd gebruikte. U hoeft niet altijd op controle te komen.

Mogelijke complicaties

Complicaties na een sterilisatie komen maar zelden voor. Gaat er toch iets niet goed, dan is het belangrijk dat u op tijd contact opneemt met Bergman Clinics | Vrouw. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Neem contact met ons op:

 • Als u na de ingreep steeds meer buikpijn krijgt
 • Als u na de ingreep koorts krijgt van 38 graden of hoger
 • Als u veel bloed verliest

Resultaat & risico’s

Sterilisatie via de buik is meteen betrouwbaar. De kans op een zwangerschap na deze vorm van sterilisatie is zeer klein: 0,2 tot 0,5 % van de vrouwen wordt toch zwanger. Dat is meestal doordat een van de ringen of clips loslaten of doordat een eileider zelf een nieuwe doorgang maakt. Beschadiging van de darmen, blaas of bloedvaten tijdens de ingreep komt zelden voor (minder dan 1%). Hoewel de risico’s van de ingreep klein zijn, kunnen na elke operatie infecties optreden en problemen of complicaties ontstaan door de narcose.

Controles en 24/7 bereikbaar

Na een sterilisatie hoeft u niet altijd op controle te komen. Wel kunt u ons altijd bereiken. Hebt u vragen of problemen of maakt u zich zorgen? Via onze 24-uurs telefonische bereikbaarheidsdienst kunt u direct contact opnemen met een arts. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. De telefoonnummers vindt u in de informatiemap die u voor uw behandeling krijgt.

Spijt?

De meeste vrouwen krijgen geen spijt na de sterilisatie. Slechts 6% van de vrouwen overweegt een hersteloperatie, voor zo ver die mogelijk is. Meestal zijn dat vrouwen die jonger zijn dan dertig en vrouwen die in een (nieuwe) relatie toch een kinderwens krijgen. Kiezen voor sterilisatie tijdens relatieproblemen, problemen tijdens de zwangerschap of in een emotionele of stressvolle periode, vergroot de kans op spijt.

Veertjes Essure-sterilisatie

Bergman Clinics | Vrouw plaatst sinds begin 2017 geen veertjes meer omdat deze op de lange termijn ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Heeft u in het verleden een Essure-sterilisatie laten doen en wilt u de veertjes laten verwijderen? Dat kan bij onze artsen. Zij zijn inmiddels landelijke experts in het veilig en volledig verwijderen van de veertjes.

Stappen in het behandelingstraject:Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Van 15 december t/m 9 februari zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • Heeft u een afspraak voor verzekerde zorg of cosmetische chirurgie, dan blijft uw afspraak gewoon staan. U hoeft geen contact met ons op te nemen. Bij eventuele wijzingen van uw afspraak nemen wij contact met u op.
 • In de kliniek mag u alleen geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.
 • Heeft u een afspraak voor een onverzekerde huidbehandeling en/of een behandeling met injectables, dan wordt uw afspraak verplaatst. Wij bellen u voor een nieuwe afspraak. U hoeft niet zelf te bellen.
 • Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.

Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.