De behandeling bij sterilisatie
Bij sterilisatie via de buik sluit de gynaecoloog uw eileiders af met clips of ringen, brandt ze dicht of verwijdert ze helemaal. Dat doet hij of zij via een kijkoperatie door uw buikwand, terwijl u onder narcose bent. Na deze ingreep zijn uw eileiders meteen helemaal dicht. Bij sterilisatie via de buik is een hersteloperatie erg moeilijk. Het is dus belangrijk dat u zeker weet dat u in de toekomst geen kinderen (meer) wilt.
Sterilisatie met een kijkoperatie via de buik heet ook wel laparoscopische sterilisatie. Er zijn verschillende betrouwbaren en beproefde manieren voor. Elke manier heeft voor- en nadelen. Uw gynaecoloog bespreekt de details met u en helpt u kiezen.
De verschillende technieken voor een sterilisatie:
- De eileiders afsluiten met clips of ringen
- De eileiders dichtbranden
- De eileiders weghalen
Sterilisatie met clips of ringen
Bij deze vorm van sterilisatie plaatst uw gynaecoloog clips of ringen om de eileiders. Die sluiten de eileiders af, zodat er geen eitje meer doorheen kan. Het voordeel is dat de eileiders hierdoor zo min mogelijk beschadigen en een hersteloperatie eventueel te overwegen is. Het nadeel is dat de clips of ringen zijn gemaakt van een lichaamsvreemd materiaal. Sommige vrouwen krijgen daar last van.
Dichtbranden van de eileiders
Het dichtbranden van de eileiders is een erg betrouwbare methode, zeker als deze wordt uitgevoerd door een van onze deskundige artsen. Het nadeel van deze methode is dat hierbij uw eileiders erg beschadigd raken. Een hersteloperatie is onmogelijk.
Verwijderen van de eileiders
Na het verwijderen van uw eileiders is het onmogelijk voor een eitje om uw baarmoeder nog te bereiken. Dit is dan ook een erg betrouwbare methode. Een bijkomend voordeel is dat het verwijderen van de eileiders ook de kans op het zeldzame eierstokkanker halveert. Het nadeel is dat ook bij deze methode geen hersteloperatie mogelijk is.
Hoe gaat de sterilisatie?
Een sterilisatie via de buik gaat onder volledige narcose.
- Als u onder narcose bent, maakt de gynaecoloog een sneetje in de rand van uw navel
- Via het sneetje brengt de gynaecoloog een kijkbuis met camera in
- Via de kijkbuis brengt hij gas in de buik, waardoor er ruimte ontstaat om de baarmoeder, eierstokken en eileiders
- Bij de bovengrens van uw schaamhaar maakt de gynaecoloog meestal een tweede sneetje in de buik
- Via het tweede sneetje sluit de gynaecoloog uw eileiders af of verwijdert deze
- De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en het gas uit de buik
- De gynaecoloog of de assistent hecht de sneetjes
Herstel
Na de sterilisatie kunt u last hebben van buikpijn, die meestal in de eerste uren daarna verdwijnt. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last van pijn. Ook schouderpijn komt voor. Deze pijn verdwijnt meestal nog dezelfde dag. Na een paar dagen of een week kunt u meestal weer werken. De sneetjes groeien snel dicht en zitten op een onopvallende plek.