GA TERUG
Sterilisatie via de buik, de behandeling
website-1920x560px-0004-urineverlies.jpg
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Toon submenu

Sterilisatie via de buik, de behandeling

Bij sterilisatie via de buik sluit de gynaecoloog uw eileiders af met clips of ringen, brandt ze dicht of verwijdert ze helemaal. Dat doet hij of zij via een kijkoperatie door uw buikwand, terwijl u onder narcose bent. Na deze ingreep zijn uw eileiders meteen helemaal dicht. Bij sterilisatie via de buik is een hersteloperatie erg moeilijk. Het is dus belangrijk dat u zeker weet dat u in de toekomst geen kinderen (meer) wilt.
Sterilisatie met een kijkoperatie via de buik heet ook wel laparoscopische sterilisatie. Er zijn verschillende betrouwbaren en beproefde manieren voor. Elke manier heeft voor- en nadelen. Uw gynaecoloog bespreekt de details met u en helpt u kiezen.

De verschillende technieken voor een sterilisatie:

 • De eileiders afsluiten met clips of ringen
 • De eileiders dichtbranden
 • De eileiders weghalen

Sterilisatie met clips of ringen

Bij deze vorm van sterilisatie plaatst uw gynaecoloog clips of ringen om de eileiders. Die sluiten de eileiders af, zodat er geen eitje meer doorheen kan. Het voordeel is dat de eileiders hierdoor zo min mogelijk beschadigen en een hersteloperatie eventueel te overwegen is. Het nadeel is dat de clips of ringen zijn gemaakt van een lichaamsvreemd materiaal. Sommige vrouwen krijgen daar last van.

Dichtbranden van de eileiders

Het dichtbranden van de eileiders is een erg betrouwbare methode, zeker als deze wordt uitgevoerd door een van onze deskundige artsen. Het nadeel van deze methode is dat hierbij uw eileiders erg beschadigd raken. Een hersteloperatie is onmogelijk.

Verwijderen van de eileiders

Na het verwijderen van uw eileiders is het onmogelijk voor een eitje om uw baarmoeder nog te bereiken. Dit is dan ook een erg betrouwbare methode. Een bijkomend voordeel is dat het verwijderen van de eileiders ook de kans op het zeldzame eierstokkanker halveert. Het nadeel is dat ook bij deze methode geen hersteloperatie mogelijk is.

Hoe gaat de sterilisatie?

Een sterilisatie via de buik gaat onder volledige narcose.

 1. Als u onder narcose bent, maakt de gynaecoloog een sneetje in de rand van uw navel
 2. Via het sneetje brengt de gynaecoloog een kijkbuis met camera in
 3. Via de kijkbuis brengt hij gas in de buik, waardoor er ruimte ontstaat om de baarmoeder, eierstokken en eileiders
 4. Bij de bovengrens van uw schaamhaar maakt de gynaecoloog meestal een tweede sneetje in de buik
 5. Via het tweede sneetje sluit de gynaecoloog uw eileiders af of verwijdert deze
 6. De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en het gas uit de buik
 7. De gynaecoloog of de assistent hecht de sneetjes

De sterilisatie kan ook met maar één sneetje. Die wordt dan ietsje groter. Onze artsen onderzoeken zorgvuldig of het opereren met één sneetje voordelen biedt voor u. Uw arts zal u hierover informeren.

Herstel

Na de sterilisatie kunt u last hebben van buikpijn, die meestal in de eerste uren daarna verdwijnt. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last van pijn. Ook schouderpijn komt voor. Deze pijn verdwijnt meestal nog dezelfde dag. Na een paar dagen of een week kunt u meestal weer werken. De sneetjes groeien snel dicht en zitten op een onopvallende plek.

Mogelijke complicaties

Complicaties na een sterilisatie komen maar zelden voor. Gaat er toch iets niet goed, dan is het belangrijk dat u op tijd contact opneemt met Bergman Clinics | Vrouw. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Neem contact met ons op:

 • Als u na de ingreep steeds meer buikpijn krijgt
 • Als u na de ingreep koorts krijgt van 38 graden of hoger
 • Als u veel bloed verliest

Resultaat & risico’s

Sterilisatie via de buik is meteen betrouwbaar. De kans op een zwangerschap na deze vorm van sterilisatie is zeer klein: 0,2 tot 0,5 % van de vrouwen wordt toch zwanger. Dat is meestal doordat een van de ringen of clips loslaten of doordat een eileider zelf een nieuwe doorgang maakt. Beschadiging van de darmen, blaas of bloedvaten tijdens de ingreep komt zelden voor (minder dan 1%). Hoewel de risico’s van de ingreep klein zijn, kunnen na elke operatie infecties optreden en problemen of complicaties ontstaan door de narcose.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.