Operaties tegen urine-incontinentie
Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis. Als de druk in uw buik toeneemt bij lachen, hoesten of niezen, wordt de urinebuis tegen dit bandje aangedrukt, zodat de urine er minder gemakkelijk door kan. Er zijn verschillende methoden en type bandjes, die onze gynaecoloog met u bespreekt.
TVT ingreep
Het bandje dat bij operaties tegen stress-incontinentie wordt gebruikt, is één centimeter breed en gemaakt van soepel kunststof en heeft een netvormige structuur. Het lichaam neemt het bandje op natuurlijke wijze op in het omringende weefsel, zodat ongewild urineverlies duurzaam wordt voorkomen. De officiele naam van het bandje is 'midurethrale sling'. De ingreep wordt ook wel vaak TVT (Tension free Vaginal Tape) genoemd.
Operatie met minimale risico’s
Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na de ingreep. Ongeveer 80% van de vrouwen verliest zelfs geen enkele druppel urine meer na deze operatie. Naast het uitstekende resultaat dat met het plaatsen van een incontinentiebandje wordt bereikt, brengt de operatie minimale risico’s met zich mee. Dit maakt het al vijfiten jaar de voorkeursbehandeling bij stressincontinentie.
De volgende methodes worden toegepast:
- Retropubische methode
Bij de retropubische methode maakt de chirurg een klein sneetje van ongeveer centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer 5 millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt het kunststof bandje in een U-vorm onder de urinebuis geplaatst. - Single Incision Methode®
Bij de Single Incision Methode® wordt het bandje in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. De chirurg maakt via de vagina een sneetje van ongeveer anderhalve centimeter onder de urinebuis en brengt het bandje in de richting van de liezen in. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina.
Kom ik in aanmerking?
De beste manier om te bepalen voor welke methode of u in aanmerking komt is om te overleggen met uw gynaecoloog of uroloog. Voor veel vrouwen is de ingreep heel geschikt, ook voor vrouwen die al eerder chirurgisch zijn behandeld voor incontinentie.
De behandeldag
Wordt u bij ons geopereerd aan incontinentie, dan helpen wij u bij de voorbereiding op de ingreep. U hebt al een uitgebreid intakegesprek gehad en bent lichamelijk onderzocht. Als u ook de preoperatieve screening hebt gedaan, kunt u een afspraak maken voor de operatie.
Ongeveer een week voor de operatie neemt de anesthesist contact met u op over de verdoving. Meestal krijgt u algehele narcose, hoewel u soms ook kunt kiezen voor een ruggeprik. De anesthesist bespreekt de opties vooraf met u.
Voor de operatie moet u thuis een aantal dingen voorbereiden:
- Regel vervoer terug naar huis. Na de operatie mag u niet zelf autorijden
- Zorg voor gezelschap bij u thuis. De eerste nacht mag u niet alleen thuis zijn
- U moet nuchter zijn. De uren voor de operatie mag u niet meer eten en ook niet alles meer drinken. Volg de voorschriften die u hiervoor krijgt, goed op
- Zorg dat u de taal begrijpt. Spreekt u niet goed Nederlands of Engels, neem dan iemand mee die voor u kan vertalen
- Haal maandverband en pijnstillers in huis voor na de operatie. U hebt hiervoor geen recept nodig; tabletten met 500 mg Paracetamol en 400 mg Ibuprofen zijn voldoende
- U hoeft zich niet te scheren voor de operatie want scheren kan onverhoopt kleine wondjes of infecties veroorzaken
- Zorg dat u geen nagellak, kunstnagels of sieraden draagt en doe los zittende kleding aan. Strakke kleding zit niet lekker na de operatie
Meenemen naar het ziekenhuis
Kostbaarheden kunt u het beste thuis laten. Uw mobiele telefoon is wel handig, voor uw eigen bereikbaarheid. Blijft u na de operatie in ons centrum overnachten, neem dan uw eigen nachtkleding mee. Denk ook aan slippers en een badjas en een boek of een muziekspeler om de tijd aangenaam door te komen. U kunt ook bezoek ontvangen. Gebruikt u medicijnen, neem die dan ook mee. De meeste medicijnen kunt u blijven gebruiken maar overleg hierover altijd met de anesthesist of specialist.
De behandeling
U komt binnen en meldt zich bij de receptie. Een verpleegkundige begeleidt u verder. Vooraf is al afgesproken welke vorm van anesthesie u krijgt. Met de anesthesioloog en anesthesiemedewerker gaat u naar de operatiekamer. Daar wordt u onder narcose gebracht of krijgt u de rugggeprik. Vervolgens wordt u geopereerd. Tijdens de operatie krijgt u een antibioticum, om (blaas)ontstekingen te voorkomen. Bent u overgevoelig voor een bepaald soort antibioticum, vertel dit dan ruim van tevoren tijdens het eerste gesprek.
Uitslapen
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Speciaal opgeleide verpleegkundigen bewaken u tot u weer helemaal wakker bent of tot de ruggeprik is uitgewerkt. Als het nodig is, krijgt u extra medicatie tegen pijn of misselijkheid.
Weer naar huis
Als u geopereerd wordt in dagopname, dan kunt u ongeveer drie tot vijf uur na de ingreep naar huis. Zorg dan wel dat er een volwassene bij u thuis is: u mag de eerste nacht niet alleen zijn. Blijft u bij ons overnachten, dan kunt u de volgende ochtend worden opgehaald.
U mag de eerste week na de ingreep niet zelf autorijden en u moet de eerste weken erg rustig aan doen. Lees hier meer over op onze pagina over resultaat & nazorg.