De behandeling van urine-incontinentie

Behandelingstraject

Operaties tegen urine-incontinentie

Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis. Als de druk in uw buik toeneemt bij lachen, hoesten of niezen, wordt de urinebuis tegen dit bandje aangedrukt, zodat de urine er minder gemakkelijk door kan. Er zijn verschillende methoden en type bandjes, die onze gynaecoloog met u bespreekt.

TVT ingreep

Het bandje dat bij operaties tegen stress-incontinentie wordt gebruikt, is één centimeter breed en gemaakt van soepel kunststof en heeft een netvormige structuur. Het lichaam neemt het bandje op natuurlijke wijze op in het omringende weefsel, zodat ongewild urineverlies duurzaam wordt voorkomen. De officiele naam van het bandje is 'midurethrale sling'. De ingreep wordt ook wel vaak TVT (Tension free Vaginal Tape) genoemd.

Operatie met minimale risico’s

Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na de ingreep. Ongeveer 80% van de vrouwen verliest zelfs geen enkele druppel urine meer na deze operatie. Naast het uitstekende resultaat dat met het plaatsen van een incontinentiebandje wordt bereikt, brengt de operatie minimale risico’s met zich mee. Dit maakt het al vijfiten jaar de voorkeursbehandeling bij stressincontinentie.

De volgende methodes worden toegepast:

 • Retropubische methode
  Bij de retropubische methode maakt de chirurg een klein sneetje van ongeveer centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer 5 millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt het kunststof bandje in een U-vorm onder de urinebuis geplaatst.
 • Single Incision Methode®
  Bij de Single Incision Methode® wordt het bandje in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. De chirurg maakt via de vagina een sneetje van ongeveer anderhalve centimeter onder de urinebuis en brengt het bandje in de richting van de liezen in. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina.

Kom ik in aanmerking?

De beste manier om te bepalen voor welke methode of u in aanmerking komt is om te overleggen met uw gynaecoloog of uroloog. Voor veel vrouwen is de ingreep heel geschikt, ook voor vrouwen die al eerder chirurgisch zijn behandeld voor incontinentie.

De behandeldag

Wordt u bij ons geopereerd aan incontinentie, dan helpen wij u bij de voorbereiding op de ingreep. U hebt al een uitgebreid intakegesprek gehad en bent lichamelijk onderzocht. Als u ook de preoperatieve screening hebt gedaan, kunt u een afspraak maken voor de operatie.

Ongeveer een week voor de operatie neemt de anesthesist contact met u op over de verdoving. Meestal krijgt u algehele narcose, hoewel u soms ook kunt kiezen voor een ruggeprik. De anesthesist bespreekt de opties vooraf met u.

Voor de operatie moet u thuis een aantal dingen voorbereiden:

 • Regel vervoer terug naar huis. Na de operatie mag u niet zelf autorijden
 • Zorg voor gezelschap bij u thuis. De eerste nacht mag u niet alleen thuis zijn
 • U moet nuchter zijn. De uren voor de operatie mag u niet meer eten en ook niet alles meer drinken. Volg de voorschriften die u hiervoor krijgt, goed op
 • Zorg dat u de taal begrijpt. Spreekt u niet goed Nederlands of Engels, neem dan iemand mee die voor u kan vertalen
 • Haal maandverband en pijnstillers in huis voor na de operatie. U hebt hiervoor geen recept nodig; tabletten met 500 mg Paracetamol en 400 mg Ibuprofen zijn voldoende
 • U hoeft zich niet te scheren voor de operatie want scheren kan onverhoopt kleine wondjes of infecties veroorzaken
 • Zorg dat u geen nagellak, kunstnagels of sieraden draagt en doe los zittende kleding aan. Strakke kleding zit niet lekker na de operatie

Meenemen naar het ziekenhuis

Kostbaarheden kunt u het beste thuis laten. Uw mobiele telefoon is wel handig, voor uw eigen bereikbaarheid. Blijft u na de operatie in ons centrum overnachten, neem dan uw eigen nachtkleding mee. Denk ook aan slippers en een badjas en een boek of een muziekspeler om de tijd aangenaam door te komen. U kunt ook bezoek ontvangen. Gebruikt u medicijnen, neem die dan ook mee. De meeste medicijnen kunt u blijven gebruiken maar overleg hierover altijd met de anesthesist of specialist.

De behandeling

U komt binnen en meldt zich bij de receptie. Een verpleegkundige begeleidt u verder. Vooraf is al afgesproken welke vorm van anesthesie u krijgt. Met de anesthesioloog en anesthesiemedewerker gaat u naar de operatiekamer. Daar wordt u onder narcose gebracht of krijgt u de rugggeprik. Vervolgens wordt u geopereerd. Tijdens de operatie krijgt u een antibioticum, om (blaas)ontstekingen te voorkomen. Bent u overgevoelig voor een bepaald soort antibioticum, vertel dit dan ruim van tevoren tijdens het eerste gesprek.

Uitslapen

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Speciaal opgeleide verpleegkundigen bewaken u tot u weer helemaal wakker bent of tot de ruggeprik is uitgewerkt. Als het nodig is, krijgt u extra medicatie tegen pijn of misselijkheid.

Weer naar huis

Als u geopereerd wordt in dagopname, dan kunt u ongeveer drie tot vijf uur na de ingreep naar huis. Zorg dan wel dat er een volwassene bij u thuis is: u mag de eerste nacht niet alleen zijn. Blijft u bij ons overnachten, dan kunt u de volgende ochtend worden opgehaald.

U mag de eerste week na de ingreep niet zelf autorijden en u moet de eerste weken erg rustig aan doen. Lees hier meer over op onze pagina over resultaat & nazorg.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie. Een derde optie is het inspuiten van gel (Bulkamid® ) in de plasbuis. Dit is een poliklinische behandeling, waarna u direct weer naar huis mag. 66% van de vrouwen is na een jaar klachtenvrij en 90 % is tevereden. 

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor een bulking behandeling (Bulkamid®) of bekkenfysiotherapie kiezen. Als u voor bekkenfysiotherapie kiest is het belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij.

Is een operatie altijd noodzakelijk?

Vrouwen met lichte stress- en/of aandrang-incontinentie hebben vaak het meeste baat bij een behandeling zonder operatie, zoals bekkenbodemfysiotherapie of medicatie.

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Op welke wijze wordt stressincontinentie behandeld?

Stressincontinentie kan effectief behandeld worden met een operatie, waarbij de gynaecoloog opereert via een zo klein mogelijke snede. Dit is een eenvoudige operatie met minimale tijd in de kliniek en een korte hersteltijd. De chirurg plaatst hierbij een kunststof bandje onder de urinebuis.
Een alternatief voor een operatie is een Bulkamid® behandeling. Bij deze behandeling wordt poliklinisch via een dunne camera gel (Bulkamid®) in de wand van de plasbuis ingespoten. Na deze behandeling mag u direct naar huis en mag u vrijwel alles meteen weer doen.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat wordt verstaan onder urine-incontinentie?

Urine-incontinentie is het gevolg van een beschadiging van het bindweefsel onder de plasbuis of beschadiging en/of verslapping van de spieren. 

Wat zijn de meest voorkomende vormen van urine-incontinentie?

Van alle vormen incontinentie komt stress-incontinentie het meeste voor. Daarnaast is ''aandrang of 'urge-incontinentie'' een vorm van urine-continentie, waarbij er een plotselinge, hevige aandrang is om te plassen. Tot slot heeft een aantal vrouwen zowel ongewild urineverlies als aandrang tijdens inspanning. We noemen dit 'gemengde incontinentie'.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Urine-incontinentie kan het gevolg zijn van:
- Zwangerschap en bevalling;
- De menopauze;
- Een moeizame stoelgang;
- Operaties in het gebied van de blaas, zoals een plasbuisoperatie of een verwijdering van de baarmoeder;
- Verzakking.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Jouw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door je huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Meer informatie over vergoedingen vind je hier. Uiteraard dien je wel rekening te houden met je eigen risico. Wil je meer weten over het wettelijk eigen risico en de DBC systematiek in Nederland? Kijk dan eens op onze pagina over eigen risico.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!