Menopauze en overgang (overgangsklachten)
Opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen, zijn veel gehoorde klachten bij vrouwen in de overgang. Lang niet alle vrouwen ervaren deze klachten terwijl de klachten bij andere vrouwen juist heel heftig kunnen zijn en het dagelijks leven verstoren. De klachten tijdens de overgangsperiode kunnen enkele jaren aanhouden maar verdwijnen vanzelf weer. Wanneer u veel ongemak ervaart van overgangsklachten, kan het zinvol zijn om eens langs uw huisarts en de Bergman Clinics | Vrouw te gaan. Want vaak kan er iets gedaan worden om deze klachten te verminderen en kunt u ook in deze fase volop in het leven staan en actief blijven.
De menopauze bij overgang
De menopauze, ofwel het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt, ligt meestal rond het 51ste levensjaar. De periode voor en na de menopauze noemen we de perimenopauze; in de volksmond spreekt met van de overgang. Dit is de periode waarin het lichaam een nieuwe balans moet vinden. Tijdens deze overgangsperiode, ook wel climacterium genoemd, houden de eierstokken geleidelijk op oestrogenen te produceren. De duur van deze overgangsperiode is voor iedere vrouw verschillend en is niet vooraf vast te stellen.
Overgangsklachten
Het aantal vrouwen met overgangsklachten is zeer groot. 1,2 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang. 80% van hen heeft last van overgangsverschijnselen zoals opvliegers en slecht slapen. Eén op de drie heeft hier zo veel last van dat ze zich regelmatig ziek meldt. De overgang duurt gemiddeld 4 tot 6 jaar. De meeste overgangsklachten gaan vanzelf over, maar ongeveer 15% van de vrouwen heeft na 10 jaar nog verschijnselen.
Behandeling van menopauze en overgangsklachten bestaat vaak uit adviezen over leefstijl, medicatie of hormoontherapie. Daarnaast is er grote behoefte aan voorlichting, mede door de tegenstrijdige berichtgeving over hormoongebruik en borstkanker.
Heeft u overgangsklachten? Blijf er niet mee rondlopen!
Maak een afspraak met uw huisarts. Veelal kan een eerste behandeling door haar/hem al worden ingezet. Voor een bezoek aan onze kliniek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken over overgangsklachten, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 9000 500. Wij helpen u graag verder! Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts.