Een verzakking (Prolaps)

Behandelingstraject
3

Onderzoek & diagnose verzakking

Heeft u mogelijk last van een verzakking, dan gaat u eerst naar uw huisarts. U kunt uw problemen met uw huisarts bespreken en als het nodig is, verwijst uw huisarts u door naar een gynaecoloog. Kiest u voor ons, dan nodigen wij u uit voor een gesprek met onze specialisten. We bespreken uw klachten en uw medische voorgeschiedenis, onderzoeken u en stellen samen met u een behandelplan op.

Met uw arts bespreekt u welke klachten en problemen u ervaart en krijgt u advies over de behandeling van de verzakking. De behandeling hangt af van hoe erg uw klachten zijn, hoe erg de verzakking is en welke behandeling u het liefst wilt. De behandelingen lopen uiteen van fysiotherapie tot een buikoperatie maar ze beginnen allemaal met het intakegesprek.

Eerste gesprek

Met een doorverwijzing van uw huisarts kunt u bij een van onze specialisten een afspraak maken voor een eerste consult. Aan de hand van een vragenlijst komt de specialist meer te weten over uw klachten en over eventuele operaties die u eerder al heeft gehad. U kunt rustig uw problemen en uw verwachtingen bespreken.

Inwendig onderzoek

Tijdens uw bezoek doet de gynaecoloog ook een lichamelijk onderzoek om de aard en de omvang van de verzakking te beoordelen. Om de baarmoedermond en de vaginawand goed te kunnen zien, brengt de gynaecoloog een spreider (speculum) in de schede naar binnen. Mogelijk vraagt de arts u tijdens dit onderzoek te persen om de verzakking onder druk te zetten. Zo wordt bekeken hoe groot de verzakking is. Heeft u last van urine- of ontlastingsverlies, dan onderzoekt de arts dat ook.

Aanvullend blaasonderzoek

Heeft u  een blaasverzakking, dan kan er extra onderzoek nodig zijn naar de werking van uw blaas. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of u een infectie aan uw urinewegen heeft (zoals blaasontsteking), de gynaecoloog kan u vragen een plasdagboek bij te houden of er wordt urodynamisch onderzoek bij u gedaan. Daarbij kijkt de arts hoe uw blaas precies reageert. Via een dun slangetje in uw urinebuis (katheter) wordt uw blaas gevuld. Vervolgens kan er gemeten worden wat er precies gebeurt als u hoest of plast. Dat geeft informatie over de blaasspier, de werking van de bekkenbodem en de mate van urineverlies. De gynaecoloog kan daarmee de ernst van uw klachten beter in schatten en de behandeling hierop aanpassen.

Al uw klachten goed in beeld

Klachten rond de bekkenbodem kunnen komen door een verzakking, maar ook door andere problemen. Een verzakking komt bijvoorbeeld vaak voor samen met incontinentie, maar niet altijd komt de incontinentie door de verzakking. Daarom is de belangrijkste stap goed onderzoeken wat er precies aan de hand is. Daarna pas kan de gynaecoloog ze adequaat behandelen.

Bekkenfysiotherapie of operatie?

Na het eerste onderzoek heeft de gynaecoloog al een goed beeld van uw problemen. Wanneer blijkt dat de spieren in uw bekkenbodem niet goed werken, vraagt de gynaecoloog soms een bekkenfysiotherapeut om advies. De bekkenfysiotherapeut kan u oefeningen geven om de spieren te verstevigen. Dit kan vooral voor vrouwen met een lichte tot matige verzakking de klachten voldoende verhelpen. Bij andere lichte tot matige verzakkingen is een pessarium mogelijk een goed alternatief. Of er bij u een operatie nodig is, hangt erg af van uw persoonlijke situatie. Uw klachten en uw voorgeschiedenis spelen daarbij een grote rol. Bespreek dit daarom goed met uw gynaecoloog en laat u goed voorlichten.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe lang ben ik van huis bij een verzakkingsoperatie?

Wordt u geopereerd aan een verzakking, dan duurt de opname gemiddeld één tot enkele dagen. Bij een standaardoperatie blijft u soms een nachtje in onze kliniek.

Ik heb last van een verzakking. Moet ik geopereerd worden?

Dat zou kunnen, maar de meeste klachten kunnen we zonder operatie al goed verhelpen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk.

Krijg ik bij een operatie voor een verzakking altijd een matje of implantaat?

Nee. Meestal wordt er allereerst een standaardoperatie uitgevoerd zonder gebruik van een matje. We kiezen alleen voor een matje bij vrouwen die al eens eerder geopereerd zijn aan een verzakking of bij vrouwen waarbij de kans erg groot is dat ze direct weer een verzakking zouden krijgen. Bij een verzakking kijken we eerst naar bekkenfysiotherapie en/of een pessarium. Als dat niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk waarbij het eigen weefsel hersteld wordt. Slechts in 2% van de gevallen is het implanteren van een matje een optie.

Waar vind ik meer informatie over operaties waarbij matjes of implantaten worden geïmplanteerd?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt u meer informatie over operaties waarbij matjes worden geïmplanteerd.

Waarom is de operatie niet altijd bij Bergman Clinics?

De gynaecologen van Bergman Clinics | Vrouw zijn zowel betrokken bij Bergman Clinics als bij de academische ziekenhuizen AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Hiermee is een unieke mix ontstaan van cliëntgerichtheid en hoogwaardige kennis en expertise. De standaardoperaties doen we in de klinieken. De operaties met implantaten doen we in het AMC of VUmc in Amsterdam of het UMC in Utrecht. Deze operaties komen niet vaak voor. We bundelen die operaties op een paar plekken in Nederland om ervoor te zorgen dat de chirurgen voldoende ervaring opdoen.

Wat zijn de kosten van een operatie en worden deze vergoed?

De behandelingen binnen Bergman Clinics | Vrouw worden gewoon 100% vergoed vanuit uw basisverzekering na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. U moet wel rekening houden met uw eigen risico. Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. De rekening wordt rechtstreeks door ons naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Bekkenfysiotherapie wordt niet altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de exacte vergoeding.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.