Resultaat & nazorg
Wanneer een operatie noodzakelijk is om de knieklachten te verhelpen, word je vooraf uitgebreid geïnformeerd. De orthopeed bespreekt de operatietechniek, de verwachte impact op je dagelijks leven en de mogelijke risico’s en complicaties die bij de ingreep kunnen horen. Ook het revalidatietraject na de operatie wordt binnen de kliniek verzorgd en uitvoerig toegelicht.
Na de operatie
De meeste patiënten blijven één tot twee dagen opgenomen na een achterste kruisbandoperatie. Daarna kun je naar huis om verder te herstellen. Houd rekening met het volgende:
- Pijnstilling: Vaak is paracetamol voldoende, maar zo nodig kan een sterkere pijnstiller worden voorgeschreven.
Krukken: Na ontslag uit de kliniek zul je enkele weken op krukken moeten lopen om de knie te ontzien. - Zwelling en gevoeligheid: De knie zal in de eerste periode dik en gevoelig zijn, vooral de eerste dagen na de ingreep.
Activiteiten na de ingreep
In de herstelperiode is het belangrijk om geleidelijk weer in beweging te komen, maar ook goed naar je lichaam te luisteren:
- Bewegen helpt bij het herstel, maar overbelasting kan zwelling verergeren.
- Autorijden is pas weer toegestaan zodra je geen krukken meer nodig hebt en je weer een normaal looppatroon hebt.
Mogelijke complicaties
Voorafgaand aan de operatie bespreekt de orthopeed de mogelijke complicaties met je. Hoewel de kans op problemen klein is, kunnen er altijd risico’s zijn. Mogelijke complicaties zijn:
- Bloeduitstorting in de knie vlak na de operatie.
- Infectie, ondanks steriele werkomstandigheden tijdens de ingreep.
- Trombosebeen, een zeldzame complicatie waarbij een bloedprop in het been ontstaat.