Beschadiging achterste kruisband

Behandelingstraject
4

Behandeling knieoperatie

De meeste gevallen van achterste kruisbandletsel kunnen worden behandeld met fysiotherapie. Met kracht en coördinatietraining van de bovenbeenspieren kunnen instabiliteitklachten worden verminderd. Tijdens de herstelperiode kan een brace worden gebruikt om de knie extra ondersteuning te geven.

De operatie

Achterste kruisbandletsel kan ook worden behandeld door middel van een kijkoperatie. Bij een dergelijke knieoperatie wordt de kruisband vervangen en eventueel letsel aan de buitenzijde van de knie hersteld. Door de locatie van de achterste kruisband in het kniegewricht, is deze operatie technisch moeilijker dan een voorste kruisbandoperatie. Dit heeft ook gevolgen voor u, zo moet u er rekening mee houden dat het revalidatietraject langer is en er intensievere begeleiding van de fysiotherapeut nodig is, maar ook langer een brace moet worden gedragen om de knie.

Met een achterste kruisbandreconstructie wordt de stabiliteit van de knie sterk verbeterd, al kan het zijn dat er enige vorm van instabiliteit in de knie blijft bestaan. Het resultaat van een achterste kruisbandoperaties is minder voorspelbaar dan het resultaat van een voorste kruisbandoperatie. Met name bij een operatie van al langer bestaand achterste kruisbandletsel, waarbij de positie van het onderbeen is veranderd, is de kans dat knieklachten in enige mate blijven bestaan groter. Daarom kan de operatie het beste binnen een jaar na het ontstaan van het letsel plaatsvinden.

De verschillende mogelijkheden om een nieuwe kruisband te maken zijn:

Hamstringplastiek

Bij de hamstringplastiek gebruikt de orthopedisch chirurg de pezen van twee dijbeenspieren (de hamstrings). Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie en worden via een apart sneetje uitgenomen. Voor het vastzetten van de pezen zijn diverse technieken beschikbaar.

Patellapeesplastiek

Bij de patellapeesplastiek maakt de orthopedisch chirurg gebruik van het middelste gedeelte van de kniepees (patellapees), waarbij een botfragment aan beide zijden zit. Het voordeel hiervan is dat de twee botblokjes stevig met schroeven in boorkanalen in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat de revalidatie soms gepaard gaat met pijnklachten aan de voorzijde van de knie, de plaats waar de pees is uitgenomen.

Allograft (donorpees)

Wanneer eigen weefsel niet voorhanden is of niet gebruikt kan worden, kan donorweefsel worden gebruikt om de kruisband te vervangen. Dit kan een patellapees zijn, een pees van de hamstrings of de achillespees. Welke techniek de voorkeur heeft is afhankelijk van uw activiteiten, bijkomende klachten en de staat van uw knie. De orthopedisch chirurg bespreekt met u wat voor u de beste optie is. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!