Knieprothese (knieslijtage)

Behandelingstraject

Revisie knieprothese

Een revisie van een knieprothese houdt in dat (een deel van) uw knieprothese moet worden vervangen door een (een deel van een) nieuwe knieprothese.

Als uw huidige prothese heeft losgelaten, wordt eerst gecontroleerd of deze loslating het gevolg is van een infectie. Als dat het geval is dient de infectie eerst te worden behandeld en vervolgens wordt de knieprothese vervangen. Meestal is er een tussenliggende periode waarin u tijdelijk geen knieprothese heeft. Bij loslating zonder infectie wordt getracht alleen het losliggende deel van de knieprothese te vervangen door een nieuw onderdeel.

Klachten

Alvorens de orthopeed van Bergman Clinics | Bewegen onderzoekt of een vervanging van uw knieprothese noodzakelijk is, heeft u vaak last van een van onderstaande symptomen en klachten:

  • Een voorheen goed functionerende knieprothese gaat pijnklachten geven. Dit kan ten gevolge van loslating zijn.
  • Een instabiel gevoel. Dit kan ten gevolge van een versleten meniscusblok zijn.
  • De beweeglijkheid van de knie is afgenomen ten gevolge van de pijn en eventuele zwelling.
  • Het kan ook zijn dat bij een röntgenfoto een loslating of slijtage is gevonden van uw knieprothese.

Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een revisie knieprothese spoedig verloopt.

Verwachtingen

Na een revisie van de knieprothese verwacht u een pijnloze, stabiele knie en een recht been waarmee u weer kunt functioneren. Door de revisie van de knieprothese neemt de beweeglijkheid van de knie echter meestal wat af vergeleken met de situatie na de (eerste) knieprothese.

Realiseert u zich goed dat bij deze ingreep een kans bestaat op een complicatie, de kans hierop is iets groter dan bij de eerste knieprothese. Daarnaast is het revalidatietraject lang. Het besluit tot het doen van een revisie van een totale knieprothese moet goed overdacht zijn. Toch zijn de meeste cliënten erg tevreden na de revisie.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Beschadigt mijn knie sneller als ik pijnstillers neem bij pijn veroorzaakt door knieartrose?

Het gebruik van pijnstillers zal de slijtage niet zozeer versnellen, maar zal uitstel kunnen geven tot een operatie. Vooral als u jong bent, kan dit wenselijk zijn. Wel is het bij artrose in de knie verstandig om uw activiteiten aan te passen.

Ik heb overgewicht, komt mijn artrose van de knie daardoor?

Er bestaat een relatie tussen overgewicht en artrose aan de knie. Gewicht verliezen geeft vaak al een forse verbetering van de klachten. Daarnaast zijn de risico’s van een eventuele latere operatie veel kleiner als u een gezond gewicht heeft.

 

Wat is knieslijtage?

Bij knieslijtage is het kraakbeen van het kniegewricht beschadigd. Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt, wrijven de botuiteinden van het dijbeen en het onderbeen niet meer goed over elkaar. Hierdoor kunnen zogenaamde botuitsteeksels ontstaan en kan zwelling in het gewricht optreden. Uiteindelijk vindt er een onomkeerbaar proces plaats: het kniegewricht raakt ontstoken en vervormd. Dit kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een afwijkende stand van de benen, maar ook reuma of een ongeval. 

Wat zijn symptomen van knieslijtage?

 U kunt knieslijtage onder andere herkennen aan een knarsend geluid in het kniegewricht en een onstabiel gevoel. Waar eerst alleen pijn aan het kniegewricht was bij bewegen, ontstaat later ook pijn in rust en zelfs 's nachts. Ook lukt het niet meer om lange afstanden te lopen en is er een zwelling aan het kniegewricht. Verder kunnen de spieren bij de knie stijf aanvoelen. 

 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.