Bewegen

Informatie Coronavirus

Vanaf begin mei breiden wij onze zorg weer stap voor stap uit. We doen dit volgens de urgentie- en prioriteitsrichtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de richtlijnen van het RIVM. Veel afspraken zijn nog telefonisch. Hiermee waarborgen we de 1.5 meter afstand in de kliniek. In onze klinieken zijn maatregelen getroffen om u veilig te verwelkomen.

Je hebt maar één linkerschouder

Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?

Meer weten

Evelien van Heusden - 57, gewrichtskapsel 'frozen shoulder'

"Ik had m'n schouder toen meteen laten opereren, ik heb echt m'n leven weer terug!"

Behandeling en operatie frozen shoulder

Tekst a|A     Contrast +|--

Een frozen shoulder gaat vanzelf over binnen twee tot vijf jaar. Fysiotherapie kan het herstel van een frozen shoulder bespoedigen door het mobiliseren van het schouderkapsel in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel). Daarnaast moet het schouderkapsel (frozen shoulder) via natuurlijke weg herstellen van littekenkapsel naar normaal elastisch schouderkapsel. Het is belangrijk om verdere irritatie van het schouderkapsel en de slijmbeurs te voorkomen door pijnlijke bewegingen te vermijden en ruim binnen de grenzen van beweging te blijven. U mag de arm niet maximaal naar voren optillen, omdat u daarmee de slijmbeurs irriteert.

De orthopedisch chirurg en fysiotherapeut bepalen, in overleg met u, de behandeling van de frozen shoulder. Van de orthopedisch chirurg kunt u een injectie in de schouder krijgen met een verdovend middel (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Kenacort-A40). Er wordt in het schoudergewricht en indien nodig ook in de slijmbeurs gespoten om het schouderkapsel en de slijmbeurs te verdoven en de irritatie van de frozen shoulder te verminderen.

De fysiotherapeut zal het verkorte schouderkapsel weer voorzichtig mobiliseren. De injectie draagt hieraan bij, doordat het de pijn en irritatie vermindert. Het oprekken door de fysiotherapeut heeft zo meer effect, omdat de opgerekte kapsellengte ook behouden wordt. Daarnaast mag u de bewegingen niet forceren en geen actieve oefeningen met de arm doen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een bandje die de schouderfunctie limiteert, waardoor u dus geen verkeerde bewegingen kunt maken en uw frozen shoulder sneller herstelt.

De zogenaamde “list limiter” ontwikkeld binnen Bergman Clinics door dokter Van Der List, kunt u bij de gipskamer bestellen.

Wilt u meer weten over de "list limiter", raadpleeg dan de website: http://www.list-limiter.nl/List-Limiter/Introductie.html
De schouderoperatie frozen shoulder

Indien het kapsel ondanks de behandeling nog beperkt blijft, bestaat de mogelijkheid om het kapsel met een operatie los te maken. Met een kijkoperatie wordt het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte is. Dit is alleen mogelijk wanneer de frozen shoulder niet meer pijnlijk is en de actieve ontstekingsfase voorbij is. Wanneer het kapsel nog wel ontstoken is heeft de operatie geen effect, omdat het kapsel na de operatie direct weer verkort door de ontsteking.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.