Verkorting van het gewrichtskapsel (frozen shoulder)

Behandelingstraject
4

Behandeling en operatie frozen shoulder

Een frozen shoulder gaat vanzelf over binnen twee tot vijf jaar. Fysiotherapie kan het herstel van een frozen shoulder bespoedigen door het mobiliseren van het schouderkapsel in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel). Daarnaast moet het schouderkapsel (frozen shoulder) via natuurlijke weg herstellen van littekenkapsel naar normaal elastisch schouderkapsel. Het is belangrijk om verdere irritatie van het schouderkapsel en de slijmbeurs te voorkomen door pijnlijke bewegingen te vermijden en ruim binnen de grenzen van beweging te blijven. U mag de arm niet maximaal naar voren optillen, omdat u daarmee de slijmbeurs irriteert.

De orthopedisch chirurg en fysiotherapeut bepalen, in overleg met u, de behandeling van de frozen shoulder. Van de orthopedisch chirurg kunt u een injectie in de schouder krijgen met een verdovend middel (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Kenacort-A40). Er wordt in het schoudergewricht en indien nodig ook in de slijmbeurs gespoten om het schouderkapsel en de slijmbeurs te verdoven en de irritatie van de frozen shoulder te verminderen.

De fysiotherapeut zal het verkorte schouderkapsel weer voorzichtig mobiliseren. De injectie draagt hieraan bij, doordat het de pijn en irritatie vermindert. Het oprekken door de fysiotherapeut heeft zo meer effect, omdat de opgerekte kapsellengte ook behouden wordt. Daarnaast mag u de bewegingen niet forceren en geen actieve oefeningen met de arm doen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een bandje die de schouderfunctie limiteert, waardoor u dus geen verkeerde bewegingen kunt maken en uw frozen shoulder sneller herstelt.

De zogenaamde “list limiter” ontwikkeld binnen Bergman Clinics door dokter Van Der List, kunt u bij de gipskamer bestellen.

De schouderoperatie frozen shoulder

Indien het kapsel ondanks de behandeling nog beperkt blijft, bestaat de mogelijkheid om het kapsel met een operatie los te maken. Met een kijkoperatie wordt het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte is. Dit is alleen mogelijk wanneer de frozen shoulder niet meer pijnlijk is en de actieve ontstekingsfase voorbij is. Wanneer het kapsel nog wel ontstoken is heeft de operatie geen effect, omdat het kapsel na de operatie direct weer verkort door de ontsteking.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!