Schouderprothese (schouderslijtage)

Behandelingstraject
4

Behandeling en operatie

Vaak is de eerste stap behandeling met injecties en soms ook met fysiotherapie om schouderslijtage te behandelen. Indien de klachten als gevolg van schouderslijtage niet voldoende verminderen, kan een operatieve ingreep waarbij het schoudergewricht geheel of gedeeltelijk wordt vervangen uitkomst bieden.

De schouderoperatie

Tijdens de operatie wordt het schoudergewricht van binnen bekeken. De schouderkop wordt vervangen en mogelijk ook de schouderkom. Dit is afhankelijk van wat de orthopedisch chirurg met u heeft besproken. Meestal wordt tijdens de operatie definitief bepaald of de schouderkom vervangen moet worden. Er zijn meerdere schouderprothesen mogelijk: een hemi prothese of een totale prothese. Bij een hemi prothese wordt alleen de schouderkop vervangen en bij een totale prothese wordt zowel de kop als de kom vervangen. Van te voren bespreekt de orthopedisch chirurg welke in uw geval het beste kan worden geplaatst.

Schouderprothesen

Er zijn drie verschillende typen schouderprothesen.

1. Kop met een korte steel (een soort resurfacing)

Bij dit type prothese, de Eclips schouderprothese wordt alleen een metalen kop op de schouderkop geplaatst (afbeelding 3). De kwaliteit en de vorm van de schouderkop moet daarvoor wel geschikt zijn.

2. Kop met lange steel

Bij deze prothese wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop met een steel die een stuk in het bovenarmbot wordt ingebracht, meestal zonder cement.

Om in aanmerking te komen voor deze twee typen prothesen moeten de spieren rondom de kop wel in goede staat zijn. Preoperatief wordt bij beide typen eveneens bekeken of er een hemi of totale schouderprothese geplaatst zal moeten worden. De ligt aan de kwaliteit van het kraakbeen van de kom. De kop wordt vastgezet met behulp van tweecomponentenlijm of cement. Zo nodig wordt er extra bot in de kom ingebracht.

3. Omgekeerde schouderprothese

Indien de spieren rondom de schouder onherstelbaar versleten zijn, wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst: dit gebeurt zonder cement (afbeelding 4). Door de speciale vorm van de prothese wordt het draaipunt van het gewricht naar binnen gebracht, waardoor met minder spieren toch een beweging ingezet kan worden. Hierdoor kunnen de niet versleten spieren gebruikt worden om de arm op te tillen. Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met een steel. De schouderkom wordt kop door er een bol op te plaatsen.

ACP-injecties

Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en studies verricht bij Bergman Clinics blijkt dat er een nieuwe methode om klachten van een versleten gewricht aan te pakken beschikbaar is. Bij deze methode wordt bloed afgenomen uit uw arm en bewerkt om het plasma deel van het bloed te behouden. Dit plasma, waarin lichaamseigen groeifactoren zijn geconcentreerd, wordt onder plaatselijke verdoving ingespoten in het gewricht.  Lees meer over de ACP-injecties.

Let op de ACP injectie wordt niet altijd door u zorgverzekeraard vergoed. 

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe lang gaat een schouderprothese mee?

We rekenen op ongeveer 10-15 jaar van een schouderprothese, maar bij zware belasting kan dit minder lang zijn.

Hoe oud moet ik zijn om een schouderprothese te krijgen?

Niet de leeftijd maar de invaliditeit bepaalt of een schouderprothese voor u de oplossing is. In uitzonderlijke gevallen wordt bij twintigers of dertigers ook een schouderprothese geplaatst.

Hoeveel weegt zo’n schouderprothese?

Een schouderprothese weegt, afhankelijk van het type, tussen de 250 en 400 gram. U merkt daar overigens niets van.

Wat gebeurt er bij de controle op het vliegveld?

Als u slank bent of meerdere protheses heeft, kan het zijn dat het poortje gaat piepen vanwege uw schouderprothese. U kunt zich thuis voorbereiden op de operatie door de u geleverde informatie goed door te nemen. Voor eventuele vragen kunt u telefonisch of via email contact opnemen met Bergman Clinics | Bewegen. Op de polikliniek bespreekt uw behandelend orthopeed het verwachte resultaat van de ingreep met u.

Wordt de operatie van een schouderprothese vaak uitgevoerd?

In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 schouderprotheses geplaatst.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.