GA TERUG
Behandeling en operatie
bz-rijswijk(1).jpg
imageHomepage
Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag Nieuw! Kliniek voor Orthopedie regio Den Haag
OK-centrum in RijswijkOK-centrum in RijswijkMeer weten
imageHomepage
Je hebt maar één linkerschouder Je hebt maar één linkerschouder
Kies je voor een ziekenhuis of
een focuskliniek?
Kies je voor een ziekenhuis of een focuskliniek?Meer weten
imageHomepage
Evelien van Heusden - 57, gewrichtskapsel 'frozen shoulder' Evelien van Heusden - 57, gewrichtskapsel 'frozen shoulder'
"Ik had m'n schouder toen meteen laten opereren, ik heb echt m'n leven weer terug!""Ik had m'n schouder toen meteen laten opereren, ik heb echt m'n leven weer terug!"

Toon submenu

Behandeling en operatie

Vaak is de eerste stap behandeling met injecties en soms ook met fysiotherapie om schouderslijtage te behandelen. Indien de klachten als gevolg van schouderslijtage niet voldoende verminderen, kan een operatieve ingreep waarbij het schoudergewricht geheel of gedeeltelijk wordt vervangen uitkomst bieden.

De schouderoperatie

Tijdens de operatie wordt het schoudergewricht van binnen bekeken. De schouderkop wordt vervangen en mogelijk ook de schouderkom. Dit is afhankelijk van wat de orthopedisch chirurg met u heeft besproken. Meestal wordt tijdens de operatie definitief bepaald of de schouderkom vervangen moet worden. Er zijn meerdere schouderprothesen mogelijk: een hemi prothese of een totale prothese. Bij een hemi prothese wordt alleen de schouderkop vervangen en bij een totale prothese wordt zowel de kop als de kom vervangen. Van te voren bespreekt de orthopedisch chirurg welke in uw geval het beste kan worden geplaatst.
Schouderprothesen

Er zijn drie verschillende typen schouderprothesen.

1. Kop met een korte steel (een soort resurfacing)

Bij dit type prothese, de Eclips schouderprothese wordt alleen een metalen kop op de schouderkop geplaatst (afbeelding 3). De kwaliteit en de vorm van de schouderkop moet daarvoor wel geschikt zijn.

2. Kop met lange steel

Bij deze prothese wordt de schouderkop vervangen door een metalen kop met een steel die een stuk in het bovenarmbot wordt ingebracht, meestal zonder cement.

Om in aanmerking te komen voor deze twee typen prothesen moeten de spieren rondom de kop wel in goede staat zijn. Preoperatief wordt bij beide typen eveneens bekeken of er een hemi of totale schouderprothese geplaatst zal moeten worden. De ligt aan de kwaliteit van het kraakbeen van de kom. De kop wordt vastgezet met behulp van tweecomponentenlijm of cement. Zo nodig wordt er extra bot in de kom ingebracht.

3. Omgekeerde schouderprothese

Indien de spieren rondom de schouder onherstelbaar versleten zijn, wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst: dit gebeurt zonder cement (afbeelding 4). Door de speciale vorm van de prothese wordt het draaipunt van het gewricht naar binnen gebracht, waardoor met minder spieren toch een beweging ingezet kan worden. Hierdoor kunnen de niet versleten spieren gebruikt worden om de arm op te tillen. Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met een steel. De schouderkom wordt kop door er een bol op te plaatsen.
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus stopt Bergman Clinics tot en met maandag 6 april met alle niet acute en/of urgente behandelingen.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 6 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.