Hallux valgus operatie: een scheefstaande grote teen

Behandelingstraject
4

Behandeling Hallux Valgus

Een hallux valgus kan worden behandeld middels conservatieve therapie of door middel van een operatieve ingreep. De conservatieve aanpak richt zich vaak op de schoen en niet op de voet. Zo kan een schoenaanpassing worden gedaan om ervoor te zorgen dat de voet wel in een schoen past. Daarnaast kan door middel van een steunzool en vilt of gel in de schoen ervoor worden gezorgd dat de druk verminderd en daarmee de pijn afneemt.  Om ervoor te zorgen dat de voet in een ‘normale’ schoen past is echter een operatieve ingreep nodig. De beslissing om over te gaan op een operatie is aan u en afhankelijk van hoeveel pijn u ervaart, maar ook door de invulling van uw dagelijks leven.

De hallux valgusoperatie

Bij de hallux valgusoperatie wordt het eerste middenvoetsbeentje dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje geplaatst om vervolgens de pezen van de grote teen weer op de juiste plaats terug te brengen. Kort samengevat zal de orthopedisch chirurg eerst een snee maken aan de zijkant van de voet, over de bult, waarna de botten en pezen worden gecorrigeerd. Er bestaan verschillende manieren om de botten en pezen van de voet te corrigeren. Afhankelijk van uw leeftijd, invulling van uw dagelijks leven, maar vooral de ernst van de hallux valgus wordt bepaald welke operatie techniek wordt ingezet.

De chevron osteotomie

Deze voetoperatietechniek wordt toegepast bij een milde hallux valgus. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de zijkant van de voet en verwijdert een stukje van de bult. Vervolgens wordt een Chevronvormige zaagsnede gemaakt in het eerste middenvoetsbeentje en worden de botdelen aan elkaar bevestigd met een schroef die in het bot verzinkt.

De scarf osteotomie

Bij een ernstigere vorm van een hallux valgus wordt deze voetoperatietechniek toegepast. De orthopedisch chirurg maakt een lange snee aan de zijkant van uw voet, over de bult. Er wordt een stukje van de bult weggehaald, zonder dat het gewricht beschadigt. Dan wordt een Z-vormige zaagsnede gemaakt in het eerste middenvoetsbeentje. De botdelen van het middenvoetsbeentje worden van elkaar geschoven tot ze in de goede stand staan en vastgesteld met twee schroeven die in het bot verzinken.

          

Mtp1 arthrodese

Deze voetoperatietechniek wordt toegepast bij een ernstigere vorm van hallux valgus en indien het gewricht ook versleten is. MTPI is het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen. Arthrodese betekent het vastzetten van een gewricht. Bij een MTPI arthrodese wordt het grote teengewricht vastgezet.

Uw specialist maakt een korte snee aan de zijkant van uw voet, over de bult. Aan beide zijden van het gewricht worden de kraakbeenresten zorgvuldig weggehaald. Vervolgens worden de botstukken op elkaar gezet, en vastgeschroefd met twee schroeven die in het bot verzinken. In speciale gevallen is het nodig om samen met de schroeven een plaatje te gebruiken. De resultaat van de operatie is dat de grote teen van de voet vast zit. De teen staat iets omhoog, zodat de voet afgewikkeld kan worden tijdens het lopen.

Tmt1

Deze voetoperatietechniek wordt gekozen wanneer de hallux valgus ontstaan is door een te bewegelijk gewricht in de middenvoet, of bij slijtage van dit gewricht. Ook wordt deze voetoperatietechniek soms gebruikt wanneer u al eerder aan een hallux valgus geopereerd bent, maar de hallux valgus is teruggekomen. De operatie is ook een onderdeel van een platvoetcorrectie.

TMTI is het gewricht tussen de middenvoet en het eerste middenvoetsbeentje. Bij een TMTI arthrodese wordt dit gewricht vastgezet.

De orthopedisch chirurg maakt een lange snee aan de zijkant van uw voet, over de bult tot aan de middenvoet. De kraakbeenresten aan beide zijden van het TMT1 gewricht worden zorgvuldig verwijderd. Vervolgens worden de botstukken op elkaar gezet en vastgezet met twee schroeven. In speciale gevallen is het nodig om samen met de schroeven een plaatje te gebruiken. Ook bij deze voetoperatietechniek blijft de grote teen stijf.       

Akin osteotomie

Soms wordt in combinatie met een Scarf- of Chevron osteotomie tevens een Akin osteotomie uitgevoerd. Hierbij wordt een driehoekig stukje bot verwijderd uit het eerste kootje van de grote teen. De grote teen kan hierdoor in een nog rechtere stand worden gebracht.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

 

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!