Constitutioneel eczeem

 Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een huidaandoening die voornamelijk optreedt bij kinderen op jonge leeftijd. Het begint meestal vóór het eerste levensjaar en wordt gekenmerkt door hevige jeuk en een zeer gevoelige huid. Constitutioneel gaat regelmatig samen met een aanleg voor het ontwikkelen van astma, hooikoorts en andere allergieën, echter zijn deze allergieën meestal niet de oorzaak van het eczeem. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd. Als het eczeem op babyleeftijd ontstaat is er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen.  

 Oorzaken & symptomen constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem kenmerkt zich door roodheid en schilfering van de huid. Daarnaast kunnen er kleine bultjes en blaasjes worden gezien. Jeuk is een symptoom dat altijd in meer of mindere mate aanwezig is. Door langdurig krabben kan er verruwing en verdikking van de huid optreden.

Eczeem bij baby’s (dauwworm) bevindt zich voornamelijk in het gezicht en achter de oren, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Op de peuterleeftijd bevindt het zich vooral in de huidplooien bij de gewrichten, zoals elleboog- en knieholtes, polsen en enkels. Peuters en zuigelingen die aan dauwworm lijden, kunnen heel veel last hebben van de rode, pijnlijke en jeukende plekken die op de huid optreden. Omdat veel kinderen aan de jeukende plekken krabben, is er een groot risico op infecties met bacteriën.

Bij een deel van de volwassen patiënten is het eczeem met name aanwezig in het gezicht (de oogleden, bovenlip), de hals en de nek. 

 Onderzoek & diagnose constitutioneel eczeem

Een dermatoloog van Bergman Clinics | Huid & Vaten kan de diagnose voor constitutioneel eczeem vaststellen. Dit wordt gedaan op basis van de aanwezige huidafwijkingen en jeukklachten. Ook is informatie over het voorkomen van eczeem, astma, of allergieën bij u of uw familieleden nuttig bij het stellen van de diagnose.

Voor het stellen van de diagnose constitutioneel eczeem is allergologisch onderzoek niet nodig.

 Behandeling constitutioneel eczeem

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar bij atopisch eczeem:

 • Uitwendige medicatie: o.a. vette zalf of corticosteroidzalf
 • Inwendige medicatie: medicijnen gericht op het overactieve afweersysteem
 • Lichttherapie met UVB licht

 Wat kunt u zelf doen?

Let op het volgende om eczeemklachten te verminderen:

 • Gebruik zo min mogelijk zeep en zeker geen bad- of doucheschuim. Dit droogt de huid verder uit. Gebruik liever een olie tijdens het douchen of baden.
 • Houd de huid goed vet door het in te smeren met een vette crème of zalf
 • Let op het materiaal van uw kleding. Draag zoveel mogelijk katoenen kleding in plaats van wollen kleding of textiel met een ruwe vezel (dit geeft jeuk en kan het eczeem verergeren).
 • Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden
 • Douche direct en kortstondig na inspanning en transpiratie om het ontstaan van jeuk te voorkomen
 • Vermijd hoge temperaturen binnen- of buitenshuis in de zon, dit veroorzaakt jeuk. Zonnebaden hoeft niet nadelig te werken, mits er afkoeling (wind) is
 • Houdt nagels kort en draag eventueel verbandhandschoenen om krabben (met name ’s nachts) te voorkomen. Ook met gedragstherapie kan het krabgedrag verminderen
 • Het is verstandig om geschikte handschoenen te dragen als u vanwege uw werkzaamheden met irriterende stoffen in aanraking komt
 • Voorkom stressfactoren. Stress en emotionele gebeurtenissen zijn belangrijke oorzaken voor jeuk en kan leiden tot verergering van het eczeem
 • Zoek hulp indien (ernstige) eczeem leidt tot psychische klachten

Wilt u meer weten over de behandelmogelijkheden van contacteczeem bij Bergman Clinics? U kunt gerust even bellen op 088 9000 500. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Tevens is het mogelijk om direct een afspraak in te plannen.

 

 

vivianvoor2(19).jpg


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!