Behandeling
Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype wordt een belichting schema bepaald. In het begin staat u heel kort in de kast. Bij ieder volgend bezoek wordt de belichtingstijd langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. Het werkzame effect van UVB treedt op bij de langere belichtingstijden, het kan dus enkele weken duren voor u resultaat op uw huidziekte bemerkt. De huid wordt 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur is per persoon verschillend maar kan 2-4 maanden bedragen. Om de ogen te beschermen moet tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril gedragen worden. Tevens wordt het genitaal gebied bij mannen beschermd.
UVB-lichttherapie dient in een aaneengesloten periode te worden gegeven. Het is onwenselijk dat de belichtingsperiode een week of langer uitvalt, bijvoorbeeld door vakantie. Dan bestaat er namelijk een hogere kans op verbranding bij het hervatten van het schema. Evenzo is het tijdens de belichtingsperiode en met name op de behandeldagen onwenselijk om teveel in de zon te komen. De kans op verbranden is dan erg groot.
Thuisbelichting
Er is een vorm van lichttherapie ontwikkeld op basis van een ultra-lage dosis UV licht, die het hele jaar door thuis gebruikt kan worden. Overleg met uw behandelend dermatoloog of u hiervoor in aanmerking komt.
Bijwerkingen lichttherapie (UVB)
Tijdens de lichttherapie bestaat er kans op verbranden. De intensiteit van de lampen wordt aangepast op uw huidtype, maar toch gaat het wel eens te snel. Een verbranding kunt u herkennen aan roodheid, vervelling van de huid en een pijnlijk gevoel. In dat geval wordt de belichtingstijd aangepast of krijgt u een pauze.
Net als voor de gewone zon geldt dat teveel UVB licht niet goed is. De huid kan door de UVB belichting schade oplopen. De belangrijkste effecten van UVB zijn huidveroudering en een verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker.