Lichttherapie (UVB)

De zon zendt allerlei soorten licht en warmte uit, zoals wit licht (zichtbaar licht, daglicht), warmte (infrarood licht), en ultraviolet licht. Het ultraviolette licht omvat ook weer verschillende golflengten, onder andere ultraviolet-A licht (UVA) wat het deel is waar je bruin van wordt, en ultraviolet B-licht (UVB), wat zonnebrand kan veroorzaken als je er te lang in zit.

Zonlicht en vooral het ultravilet B-licht (UVB), blijkt een genezend effect te hebben op tal van huidziekten. Dit natuurlijke licht wordt in verschillende soorten lichtcabines nagebootst. Het meest gebruikt worden lichtcabines die smal-spectrum UVB uitzenden. Dit zijn andere lichtkasten dan gebruikt worden in zonnebank centra om bruin van te worden: die bevatten vooral UVA lampen.

Bij welke huidziekten?

UVB lichttherapie wordt voornamelijk bij de huidziekten:


Behandelingstraject:


Behandeling

Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype wordt een belichting schema bepaald. In het begin staat u heel kort in de kast. Bij ieder volgend bezoek wordt de belichtingstijd langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. Het werkzame effect van UVB treedt op bij de langere belichtingstijden, het kan dus enkele weken duren voor u resultaat op uw huidziekte bemerkt. De huid wordt 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur is per persoon verschillend maar kan 2-4 maanden bedragen. Om de ogen te beschermen moet tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril gedragen worden. Tevens wordt het genitaal gebied bij mannen beschermd.

UVB-lichttherapie dient in een aaneengesloten periode te worden gegeven. Het is onwenselijk dat de belichtingsperiode een week of langer uitvalt, bijvoorbeeld door vakantie. Dan bestaat er namelijk een hogere kans op verbranding bij het hervatten van het schema. Evenzo is het tijdens de belichtingsperiode en met name op de behandeldagen onwenselijk om teveel in de zon te komen. De kans op verbranden is dan erg groot.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.