Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Lichttherapie (UVB)

De zon zendt allerlei soorten licht en warmte uit, zoals wit licht (zichtbaar licht, daglicht), warmte (infrarood licht), en ultraviolet licht. Het ultraviolette licht omvat ook weer verschillende golflengten, onder andere ultraviolet-A licht (UVA) wat het deel is waar je bruin van wordt, en ultraviolet B-licht (UVB), wat zonnebrand kan veroorzaken als je er te lang in zit.

Zonlicht en vooral het ultravilet B-licht (UVB), blijkt een genezend effect te hebben op tal van huidziekten. Dit natuurlijke licht wordt in verschillende soorten lichtcabines nagebootst. Het meest gebruikt worden lichtcabines die smal-spectrum UVB uitzenden. Dit zijn andere lichtkasten dan gebruikt worden in zonnebank centra om bruin van te worden: die bevatten vooral UVA lampen.

Bij welke huidziekten?

UVB lichttherapie wordt voornamelijk bij de huidziekten:

Behandeling

Tijdens de UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van uw huidtype wordt een belichting schema bepaald. In het begin staat u heel kort in de kast. Bij ieder volgend bezoek wordt de belichtingstijd langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. Het werkzame effect van UVB treedt op bij de langere belichtingstijden, het kan dus enkele weken duren voor u resultaat op uw huidziekte bemerkt. De huid wordt 3 keer per week belicht. De duur van de UVB-kuur is per persoon verschillend maar kan 2-4 maanden bedragen. Om de ogen te beschermen moet tijdens de lichtbehandeling een beschermende bril gedragen worden. Tevens wordt het genitaal gebied bij mannen beschermd.

UVB-lichttherapie dient in een aaneengesloten periode te worden gegeven. Het is onwenselijk dat de belichtingsperiode een week of langer uitvalt, bijvoorbeeld door vakantie. Dan bestaat er namelijk een hogere kans op verbranding bij het hervatten van het schema. Evenzo is het tijdens de belichtingsperiode en met name op de behandeldagen onwenselijk om teveel in de zon te komen. De kans op verbranden is dan erg groot. 

Thuisbelichting

Dermasun Medical heeft een vorm van lichttherapie ontwikkeld op basis van een ultra-lage dosis UV licht, die het hele jaar door thuis gebruikt kan worden. Overleg met uw behandelend dermatoloog of u hiervoor in aanmerking komt.

Bijwerkingen

Tijdens de lichttherapie bestaat er kans op verbranden. De intensiteit van de lampen wordt aangepast op uw huidtype, maar toch gaat het wel eens te snel. Een verbranding kunt u herkennen aan roodheid, vervelling van de huid en een pijnlijk gevoel. In dat geval wordt de belichtingstijd aangepast of krijgt u een pauze. 

Net als voor de gewone zon geldt dat teveel UVB licht niet goed is. De huid kan door de UVB belichting schade oplopen. De belangrijkste effecten van UVB zijn huidveroudering en een verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker.


Behandelingstraject:Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.