Spataderen | flebologie

Behandelingstraject
3

Behandelmethoden van spataderen

Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van het type spatader. Grote spataderen worden behandeld door middel van een EVLT-behandeling. Middelgrote en kleine spataderen worden behandeld met sclerocompressietherapie, een flebectomie volgens Müller of middels een perforantectomie. Regelmatig wordt ook een combinatie van deze behandelingen toegepast om het beste resultaat te verkrijgen.

Endoveneuze lasertherapie (EVLT)

Bij endoveneuze lasertherapie (EVLT-behandeling) wordt de ader met behulp van een laser dichtgebrand. De ader wordt eerst omgeven met een tiental prikken met verdovingsvloeistof. Vervolgens wordt de spatader aangeprikt en wordt de voerdraad opgeschoven en een cathether ingebracht. Nadat de positie hiervan met echografie is gecontroleerd, wordt de laserdraad opgevoerd en de ader met de laser dichtgebrand. - Huid & Vaten - spataderen-behandeling-2.jpg

Voor- en na foto's

Onderstaande afbeeldingen tonen voorbeelden van cliënten, behandeld door middel van de endoveneuze lasertherapie.

evltmanvoorna2.jpg

evltmanvoorna.jpg

evltvoorna.jpg

evltvrouwvoorna.jpg

Flebectomie volgens Müller

Bij flebectomie volgens Müller worden kleinere spataderen operatief verwijderd via meerdere kleine sneden. Met een speciaal instrument worden de spataderen aangehaakt en verwijderd. Deze sneden zijn na de spataderbehandeling vaak nauwelijks zichtbaar.

Sclerocompressietherapie (dichtspuiten van spataderen)

Door het inspuiten van een geneesmiddel in combinatie met druk van buitenaf (de steunkous), wordt bij sclerocompressietherapie in de spatader een reactie teweeggebracht waardoor de vaatwand van de spatader verkleeft. De spatader verandert in een dunne littekenstreng waar geen bloed meer door kan stromen. Zo lijkt het alsof de spatader is ‘weggespoten’. De ader kan behandeld worden met het geneesmiddel in de vorm van vloeistof of foam (schuim), afhankelijk van de grootte van de ader. Bij sclerocompressietherapie met foam wordt gebruik gemaakt van dezelfde vloeistof als bij het ‘gewone’ scleroseren, alleen is hier een kleine hoeveelheid lucht aan toegevoegd. Door middel van een speciale mengtechniek ontstaat een schuim (foam). In deze vorm komt de vloeistof ook bij de dieper liggende aderen goed in contact met de wand van de spatader om een reactie op te wekken. Bij een dieperliggende spatader wordt met behulp van het echo apparaat (duplex) de ader in beeld gebracht. De arts prikt de ader aan met een injectienaald en spuit het foam onder controle van de echo in de spatader. 

 

 - Huid & Vaten - spataderen-behandeling-4.jpg

Perforantectomie

Een perforantectomie is een kleine operatieve ingreep onder lokale verdoving. Met behulp van echografie wordt de aangedane ader opgezocht in het been. Onder lokale verdoving zoekt de arts via een kleine snee de spatader op en bindt deze vervolgens af.

 - Huid & Vaten - spataderen-behandeling-5.jpg

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie over de behandeling van spataderen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Vragen

Geven spataderen klachten?

Spataderen geven meestal geen klachten, maar soms kunnen ze wel gevoelig zijn, jeuken of een zwaar gevoel in de benen geven. Bij de spataderen kan huiduitslag ontstaan. 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Kan ik van mijn spataderen af komen?

Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of genezen. Als spataderen klachten geven of als u ze lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, lasertherapie of een operatie. 

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat kan ik doen om de kans op spataderen te voorkomen/verkleinen?

Om spataderen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen, is het van belang dat u niet te lang en te veel achter elkaar staat. Probeer het staan en zitten geregeld af te wisselen. Daarbij is het van groot belang om in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te lopen of door te fietsen. 
Indien u aanleg heeft voor spataderen, dan kunt u ervoor kiezen om uit voorzorg steunkousen te dragen wanneer u veel moet staan of zitten. Daarnaast kunt u het gebruik van rutosiden overwegen. Dit zijn natuurlijke, uit planten gewonnen producten die de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. 

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Consult + duplexonderzoek
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren
Scleroseren per been
€ 220,-
€ 220,-
Scleroseren beide benen
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren per been - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 170,-
€ 170,-
Scleroseren beide benen - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 340,-
€ 340,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Scleroseren echogeleid
Scleroseren per been echogeleid
€ 260,-
€ 260,-
Scleroseren beide benen echogeleid
€ 520,-
€ 520,-
Scleroseren per been echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 210,-
€ 210,-
Scleroseren beide benen echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 420,-
€ 420,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Müller
Müller - zeer beperkt
€ 550,-
€ 550,-
Müller - beperkt
€ 825,-
€ 825,-
Müller - uitgebreid
€ 1.350,-
€ 1.350,-
Müller - zeer uitgebreid
€ 1.975,-
€ 1.975,-
EVLT
EVLT - twee stamvenen
€ 2.250,-
€ 2.250,-
EVLT - drie stamvenen
€ 2.950,-
€ 2.950,-

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van spataderen?

Aanleg voor spataderen kan een rol spelen. Ook kunnen ze tijdens de zwangerschap ontstaan. Staat u veel en lang, bijvoorbeeld door uw beroep? Dan heeft u een verhoogde kans op spataderen. Daarnaast zijn overgewicht en trombose mogelijke oorzaken van spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataderen zitten meestal in de benen. 

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen kunnen soms wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of het niet kunnen lopen.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!