GA TERUG
Behandelmethoden van spataderen
spat2(1).jpg
imageHomepage
Eefke Bramer -38,
spataderbehandeling
Eefke Bramer -38, spataderbehandeling
"Op je 30ste wil je toch gewoon een rokje blijven dragen!""Op je 30ste wil je toch gewoon een rokje blijven dragen!"
imageHomepage
Sanne Hilvoorde -35,
spataderzorg
Sanne Hilvoorde -35, spataderzorg
"Ik heb geen pijnlijke benen meer
en het werd nog vergoed ook."
"Ik heb geen pijnlijke benen meer en het werd nog vergoed ook."

Toon submenu

Behandelmethoden van spataderen

De belangrijkste redenen om spataderen te behandelen zijn het verlichten van klachten, het verbeteren van de levenskwaliteit, het voorkomen van complicaties (huidafwijkingen, een open been en bloeding) en cosmetische wensen. Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Meestal wordt een combinatie van diverse spataderbehandelingtechnieken toegepast om het beste resultaat te verkrijgen.

Een operatie om spataderen te behandelen vindt alleen plaats als uit het duplexonderzoek blijkt dat de bloedafvoer na een dergelijke spataderbehandeling verbeteren zal. Het strippen was tot voor kort de meest bekende methode maar niet de meest prettige. Bij het strippen worden de grotere aderen operatief verwijderd.

Nieuwe spatader behandelmethodes

Eind jaren negentig zijn nieuwe spataderbehandelmethodes ontwikkeld, welke zijn gebaseerd op minimaal invasieve technieken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van katheters, voerdraden en andere instrumenten die via een prik in een bloedvat worden ingebracht om vasculaire afwijkingen te behandelen. Deze spataderbehandeltechnieken zijn minder belastend voor de cliënt, minder beschadigend voor het lichaam en kunnen veelal met plaatselijke verdoving en poliklinisch worden verricht. Tevens brengen deze procedures grote cosmetische voordelen met zich mee omdat er geen sneden gemaakt worden om de spataderen te behandelen.

Voorbeelden van deze nieuwe technieken zijn endoveneuze lasertherapie (EVLT) en radiofrequente diathermie (VNUS). Het zijn beide technieken waarvoor geen operatiekamer nodig is. Ook is regionale anesthesie of narcose niet nodig, maar kan deze spataderbehandeling worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Tips om spataderen te voorkomen

  • Lang staan werkt het ontstaan van spataderen in de hand. Het is belangrijk om veel te bewegen. Vooral oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn bevorderlijk voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Buig de tenen gedurende vijf seconden en strek de tenen hierna vijf seconden. Doe deze oefening tweemaal en een keer per uur; zo nodig vaker. Lopen en fietsen zijn ook goede vormen van beweging.
  • Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressie kousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.
  • Het gebruik van rutosiden (natuurlijke, uit planten gewonnen producten) kan de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. Dit kan klachten, die gepaard gaan met spataderen, zoals vermoeidheid in de benen, verminderen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie over de behandeling van spataderen, neemt u dan gerust contact met ons op.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.