Huid & Vaten

Eefke Bramer -38, spataderbehandeling

"Op je 30ste wil je toch gewoon een rokje blijven dragen!"

Sanne Hilvoorde -35, spataderzorg

"Ik heb geen pijnlijke benen meer en het werd nog vergoed ook."

Behandelmethoden van spataderen

Tekst a|A     Contrast +|--

De belangrijkste redenen om spataderen te behandelen zijn het verlichten van klachten, het verbeteren van de levenskwaliteit, het voorkomen van complicaties (huidafwijkingen, een open been en bloeding) en cosmetische wensen. Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Meestal wordt een combinatie van diverse spataderbehandelingtechnieken toegepast om het beste resultaat te verkrijgen.

Een operatie om spataderen te behandelen vindt alleen plaats als uit het duplexonderzoek blijkt dat de bloedafvoer na een dergelijke spataderbehandeling verbeteren zal. Het strippen was tot voor kort de meest bekende methode maar niet de meest prettige. Bij het strippen worden de grotere aderen operatief verwijderd.

Nieuwe spatader behandelmethodes

Eind jaren negentig zijn nieuwe spataderbehandelmethodes ontwikkeld, welke zijn gebaseerd op minimaal invasieve technieken. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van katheters, voerdraden en andere instrumenten die via een prik in een bloedvat worden ingebracht om vasculaire afwijkingen te behandelen. Deze spataderbehandeltechnieken zijn minder belastend voor de cliënt, minder beschadigend voor het lichaam en kunnen veelal met plaatselijke verdoving en poliklinisch worden verricht. Tevens brengen deze procedures grote cosmetische voordelen met zich mee omdat er geen sneden gemaakt worden om de spataderen te behandelen.

De behandelmethodes

Endoveneuze lasertherapie (evlt)

Bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technieken en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De spataderbehandeling is aanzienlijk minder belastend en kan met plaatselijke verdoving worden verricht. Bij een EVLT-behandeling van de VSM (Vena Saphena Magna), wordt de spatader juist onder of juist boven de knie aangeprikt. Hierop wordt een voerdraad opgeschoven richting de lies. Lees meer over de EVLT behandeling bij Bergman Clinics.

Endoveneuze radiofrequente therapie (VNUS)

De VNUS-behandeling is vergelijkbaar met de EVLT maar in plaats van laserlicht wordt nu radiofrequente energie gebruikt om de spatader te behandelen. Door radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit tot 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de spatader afgesloten wordt. Lees meer over de VNUS behandeling bij Bergman Clinics. 

Ambulante Flebectomie Van Muller

Bij de behandel methode 'Ambulante Flebectomie van Muller worden kleinere spataderen operatief verwijderd via meerdere kleine sneden. Met een speciaal instrument worden de spataderen aangehaakt en verwijderd. Deze sneden zijn na de spataderbehandeling vaak nauwelijks zichtbaar. Lees meer over de Ambulante Flebectomie Van Muller bij Bergman Clinics. 

Crossectomie

Bij een crossectomie spataderbehandeling wordt de VSM of VSP afgebonden via een snede in de lies of in de knieholte. De chirurg verdooft de lies en of de knieholte. Nadat de verdoving is ingewerkt worden via een snede de spatader en de zijtakken afgebonden. Lees meer over de crossectomie bij Bergman Clinics. 

Sclerocompressie therapie (dichtspuiten van spataderen)

Bij deze spatadertechniek wordt een soort 'lijm' in de spatader gespoten en vervolgens de ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en uiteindelijk door het lichaam zelf opgenomen. Zo lijkt het alsof de spatader is ‘weggespoten’. Lees meer over de sclerocompressie therapie bij Bergman Clinics. 

Perforantectomie

Een perforantectomie is een kleine operatieve ingreep onder lokale verdoving. Met behulp van echografie wordt de aangedane ader opgezocht in het been. Onder lokale verdoving zoekt de chirurg, via een kleine snee de spatader op en bindt deze vervolgens af. Lees meer over de perforantectomie bij Bergman Clinics. 

Tips om spataderen te voorkomen

  • Lang staan werkt het ontstaan van spataderen in de hand. Het is belangrijk om veel te bewegen. Vooral oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn bevorderlijk voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Buig de tenen gedurende vijf seconden en strek de tenen hierna vijf seconden. Doe deze oefening tweemaal en een keer per uur; zo nodig vaker. Lopen en fietsen zijn ook goede vormen van beweging.
  • Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressie kousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.
  • Het gebruik van rutosiden (natuurlijke, uit planten gewonnen producten) kan de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. Dit kan klachten, die gepaard gaan met spataderen, zoals vermoeidheid in de benen, verminderen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie over de behandeling van spataderen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.
Wat zijn de prijzen van deze behandeling?
Behandeling Prijs
Consult + duplexonderzoek
€ 350,-
€ 350,-
Sceloseren
Scleroseren per been
€ 200,-
€ 200,-
Scleroseren beide benen
€ 400,-
€ 400,-
Scleroseren per been - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 150,-
€ 150,-
Scleroseren beide benen - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 300,-
€ 300,-
Müller
Müller - zeer beperkt
€ 500,-
€ 500,-
Müller - beperkt
€ 750,-
€ 750,-
Müller - uitgebreid
€ 1.250,-
€ 1.250,-
Müller - zeer uitgebreid
€ 1.850,-
€ 1.850,-
ELVT
EVLT - twee stamvenen
€ 2.250,-
€ 2.250,-
EVLT - drie stamvenen
€ 2.950,-
€ 2.950,-
Kous per stuk
€ 20,-
€ 20,-

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Uw afspraak bij Bergman Clinics blijft gewoon staan. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in*. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen.

Heeft u nog geen afspraak staan, maar wilt u meer informatie over onze wachttijden?  Ook in coronatijd doen wij alles om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen en onze wachttijden kort te houden. We heten u van harte welkom.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze corona pagina.