Spataderen | flebologie

Behandelingstraject
5

Herstel en complicaties spataderen

Herstel spataderbehandeling

De meeste mensen hebben weinig last van het herstel na een spataderbehandeling. Stijfheid en gevoeligheid zijn gebruikelijke klachten na het behandelen van spataderen. Sommige mensen hebben last van een trekkend gevoel in het bovenbeen. Dit komt dan meestal in de tweede week na de spataderbehandeling voor. Deze klacht duurt een week tot tien dagen. Over het algemeen mag u na twee weken weer volledig sporten. Pijnstillers zijn bijna nooit nodig.

Nazorg spataderbehandeling EVLT

Bij Bergman Clinics zetten we ons continu in voor het verbeteren van de zorgervaring van onze cliënten. Tegenwoordig kunt u na uw EVLT spataderbehandeling digitaal advies op maat ontvangen.

Zijn spataderen volledig te genezen?

Er blijft een mogelijkheid bestaan dat zich na de behandeling nieuwe spataderen vormen. De erfelijke aanleg speelt hierbij een belangrijke rol. Advies is om dit regelmatig  te controleren, want de arts kan nieuwe spataderen in een vroeg stadium ontdekken en ook gemakkelijk behandelen.

Complicaties spataderbehandeling

De kans op een complicatie na een spataderbehandeling is klein. Een eventuele complicatie die kan ontstaan na het behandelen van spataderen zijn;  een trombosebeen, nabloedingen, wondinfecties en vochtlekkage en verkleuring van de huid.

Na de spataderbehandeling ontstaat vaak een bloeduitstorting in het operatiegebied. Deze trekt in de loop van enkele dagen tot twee weken vanzelf weg.

Tips om spataderen te voorkomen:

  • Lang staan werkt het ontstaan van spataderen in de hand. Het is belangrijk om veel te bewegen. Vooral oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn bevorderlijk voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Buig de tenen gedurende vijf seconden en strek de tenen hierna vijf seconden. Doe deze oefening tweemaal en een keer per uur; zo nodig vaker. Lopen en fietsen zijn ook goede vormen van beweging.
  • Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressie kousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.
  • Het gebruik van rutosiden (natuurlijke, uit planten gewonnen producten) kan de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. Dit kan klachten, die gepaard gaan met spataderen, zoals vermoeidheid in de benen, verminderen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Vragen

Geven spataderen klachten?

Spataderen geven meestal geen klachten, maar soms kunnen ze wel gevoelig zijn, jeuken of een zwaar gevoel in de benen geven. Bij de spataderen kan huiduitslag ontstaan. 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Kan ik van mijn spataderen af komen?

Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of genezen. Als spataderen klachten geven of als u ze lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, lasertherapie of een operatie. 

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat kan ik doen om de kans op spataderen te voorkomen/verkleinen?

Om spataderen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen, is het van belang dat u niet te lang en te veel achter elkaar staat. Probeer het staan en zitten geregeld af te wisselen. Daarbij is het van groot belang om in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te lopen of door te fietsen. 
Indien u aanleg heeft voor spataderen, dan kunt u ervoor kiezen om uit voorzorg steunkousen te dragen wanneer u veel moet staan of zitten. Daarnaast kunt u het gebruik van rutosiden overwegen. Dit zijn natuurlijke, uit planten gewonnen producten die de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. 

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Consult + duplexonderzoek
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren
Scleroseren per been
€ 220,-
€ 220,-
Scleroseren beide benen
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren per been - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 170,-
€ 170,-
Scleroseren beide benen - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 340,-
€ 340,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Scleroseren echogeleid
Scleroseren per been echogeleid
€ 260,-
€ 260,-
Scleroseren beide benen echogeleid
€ 520,-
€ 520,-
Scleroseren per been echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 210,-
€ 210,-
Scleroseren beide benen echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 420,-
€ 420,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Müller
Müller - zeer beperkt
€ 550,-
€ 550,-
Müller - beperkt
€ 825,-
€ 825,-
Müller - uitgebreid
€ 1.350,-
€ 1.350,-
Müller - zeer uitgebreid
€ 1.975,-
€ 1.975,-
EVLT
EVLT - twee stamvenen
€ 2.250,-
€ 2.250,-
EVLT - drie stamvenen
€ 2.950,-
€ 2.950,-

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van spataderen?

Aanleg voor spataderen kan een rol spelen. Ook kunnen ze tijdens de zwangerschap ontstaan. Staat u veel en lang, bijvoorbeeld door uw beroep? Dan heeft u een verhoogde kans op spataderen. Daarnaast zijn overgewicht en trombose mogelijke oorzaken van spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataderen zitten meestal in de benen. 

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen kunnen soms wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of het niet kunnen lopen.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!