Spataderen | flebologie

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen spataderen (spataders)

Hoe ontstaan spataderen?

De bloedcirculatie in het menselijk lichaam wordt verzorgd door grote en minuscuul kleine bloedvaten. Deze aderen verdelen het bloed vanuit ons hart over het hele lichaam. De totale lengte van alle aderen is ongeveer 100.000 kilometer. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt, bevatten deze aderen kleppen.

Door verschillende oorzaken kunnen deze kleppen gaan “lekken” (zie afbeelding). Bijvoorbeeld wanneer er te veel druk op de kleppen komt te staan, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zelf niet meer goed sluiten. Als de kleppen niet goed sluiten dan wordt de druk daaronder, in de ader, groter. Hoe hoger de druk, des te wijder het bloedvat. Hierdoor bezwijken meer kleppen. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spatader. In de lies en knieholte zitten de belangrijkste kleppen. Op die plaatsen komen oppervlakkige en diepliggende aders samen. De belangrijkste oppervlakkige aderen zijn de Vena Saphena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). De VSM is een grote oppervlakkige ader aan de binnenzijde van het been. De VSP is een grote oppervlakkige ader aan de achterkant van het been.

 - Huid & Vaten - spataderen-oorzaak-1.jpgSoms geven spataderen alleen cosmetische klachten. Ze worden als ontsierend ervaren. Het komt ook voor dat spataderen juist niet zichtbaar zijn, maar wel klachten geven. Als spataderen klachten geven, is er meestal sprake van jeuk, pijn, een moe, loom of onrustig gevoel in de benen. Ook kunnen huidafwijkingen zoals verkleuring van de huid (bruine vlekken), eczeem of een open been (niet genezende wondjes aan het been) ontstaan. 

Factoren van invloed op het ontstaan van spataderen

Niet iedereen loopt een even groot risico op spatadervorming. Hieronder volgen de voornaamste factoren die hierbij bepalend zijn:

Erfelijke aanleg 

Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan van spataderen. Mensen met een aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen, krijgen eerder last van spataderen.

Overgewicht

Mensen die kampen met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontstaan van spataderen.

Staan

Mensen die veel en lang staan, bijvoorbeeld vanwege hun beroep, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen.

Geslacht

Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen om diverse redenen spataderen ontstaan. De veranderde hormoonspiegel kan tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken. Door de groeiende baarmoeder kan het bloed minder goed uit de benen naar het hart stromen en daardoor neemt de druk op de aderen toe. Tevens is tijdens de zwangerschap de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter.

Trombose

Mensen die in het verleden trombose in het been hebben gehad, kunnen beschadigde kleppen hebben. Deze kunnen hierdoor gaan lekken.

Tips om spataderen te voorkomen:

  • Lang staan werkt het ontstaan van spataderen in de hand. Het is belangrijk om veel te bewegen. Vooral oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn bevorderlijk voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Buig de tenen gedurende vijf seconden en strek de tenen hierna vijf seconden. Doe deze oefening tweemaal en een keer per uur; zo nodig vaker. Lopen en fietsen zijn ook goede vormen van beweging.
  • Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressie kousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.
  • Het gebruik van rutosiden (natuurlijke, uit planten gewonnen producten) kan de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. Dit kan klachten, die gepaard gaan met spataderen, zoals vermoeidheid in de benen, verminderen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Vragen

Geven spataderen klachten?

Spataderen geven meestal geen klachten, maar soms kunnen ze wel gevoelig zijn, jeuken of een zwaar gevoel in de benen geven. Bij de spataderen kan huiduitslag ontstaan. 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Kan ik van mijn spataderen af komen?

Er zijn geen medicijnen die spataderen kunnen voorkomen of genezen. Als spataderen klachten geven of als u ze lelijk vindt, kan dat een reden zijn om ze toch te laten behandelen. Mogelijke behandelingen zijn: elastische kousen, dichtspuiten, lasertherapie of een operatie. 

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat kan ik doen om de kans op spataderen te voorkomen/verkleinen?

Om spataderen zoveel mogelijk te voorkomen of te verkleinen, is het van belang dat u niet te lang en te veel achter elkaar staat. Probeer het staan en zitten geregeld af te wisselen. Daarbij is het van groot belang om in beweging te blijven, bijvoorbeeld door te lopen of door te fietsen. 
Indien u aanleg heeft voor spataderen, dan kunt u ervoor kiezen om uit voorzorg steunkousen te dragen wanneer u veel moet staan of zitten. Daarnaast kunt u het gebruik van rutosiden overwegen. Dit zijn natuurlijke, uit planten gewonnen producten die de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. 

Wat zijn de prijzen van deze behandeling?

Behandeling Prijs
Consult + duplexonderzoek
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren
Scleroseren per been
€ 220,-
€ 220,-
Scleroseren beide benen
€ 440,-
€ 440,-
Scleroseren per been - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 170,-
€ 170,-
Scleroseren beide benen - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 340,-
€ 340,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Scleroseren echogeleid
Scleroseren per been echogeleid
€ 260,-
€ 260,-
Scleroseren beide benen echogeleid
€ 520,-
€ 520,-
Scleroseren per been echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 210,-
€ 210,-
Scleroseren beide benen echogeleid - vervolgbehandeling binnen één jaar
€ 420,-
€ 420,-
Kous per stuk
€ 30,-
€ 30,-
Müller
Müller - zeer beperkt
€ 550,-
€ 550,-
Müller - beperkt
€ 825,-
€ 825,-
Müller - uitgebreid
€ 1.350,-
€ 1.350,-
Müller - zeer uitgebreid
€ 1.975,-
€ 1.975,-
EVLT
EVLT - twee stamvenen
€ 2.250,-
€ 2.250,-
EVLT - drie stamvenen
€ 2.950,-
€ 2.950,-

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van spataderen?

Aanleg voor spataderen kan een rol spelen. Ook kunnen ze tijdens de zwangerschap ontstaan. Staat u veel en lang, bijvoorbeeld door uw beroep? Dan heeft u een verhoogde kans op spataderen. Daarnaast zijn overgewicht en trombose mogelijke oorzaken van spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauw-paars door de huid schijnen. Het kunnen hele kleine bloedvaatjes zijn of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn. Spataderen zitten meestal in de benen. 

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Zijn spataderen gevaarlijk?

Spataderen kunnen soms wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of het niet kunnen lopen.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!