GA TERUG
Het ontstaan van spataderen (spataders)
Sanne Hilvoorde -35,
spataderzorg
Sanne Hilvoorde -35, spataderzorg
"Ik heb geen pijnlijke benen meer
en het werd nog vergoed ook."
"Ik heb geen pijnlijke benen meer en het werd nog vergoed ook."

Toon submenu

Het ontstaan van spataderen (spataders)

Spataderen zijn verwijdde aderen en bevinden zich meestal in de benen. Onder invloed van de zwaartekracht staat vooral veel druk op de wanden van de aderen in de benen. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de aderen niet meer goed  sluiten.

Normaal gesproken zorgen de klepjes in de aderen ervoor dat het bloed naar de aderen stroomt en niet terug kan zakken. Wanneer de klepjes niet goed sluiten, stroomt het bloed minder goed omhoog en komt er meer druk op de ader te staan. Hierdoor wordt de ader uitgerekt en wijder. Door de toegenomen druk op de ader zullen steeds meer klepjes slecht sluiten en uiteindelijk wordt dit zichtbaar als spataderen.

Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn. Spataderen is een afwijking die erg veel voorkomt. Spataders komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Spatader illustraie.jpg

Factoren van invloed op het ontstaan van spataderen

Een aantal factoren is van invloed op het ontstaan van spataderen:

Erfelijke aanleg en het ontstaan van spataderen

Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan van spataderen. Mensen met een aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen zullen eerder last krijgen van spataderen. 

Staande beroepen en spataderen

Mensen die veel staan, bijvoorbeeld vanwege hun beroep, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen.

Geslacht en het ontstaan van spataderen

Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen. Veel mannen weten echter niet dat ze last hebben van spataderen zelfs als er sprake is van duidelijke symptomen.

Zwangerschap en het ontstaan van spataderen

Tijdens de zwangerschap kunnen door diverse redenen spataderen ontstaan. De veranderde hormoonspiegel kan tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken. Daarnaast kan door de groeiende baarmoeder de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden, waardoor de druk op de aderen toeneemt. Tevens is tijdens de zwangerschap de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter. Deze factoren zorgen ervoor dat de kans op het ontstaan van spataderen toeneemt.

Trombose en het ontstaan van spataderen

Bij trombose ontstaat een bloedstolsel in de (diep gelegen) aders. Dit kan vele oorzaken hebben. Wanneer het stolsel is verdwenen zijn meestal ook de klepjes verdwenen op de plek waar de trombose zat. Omdat de klepjes nu ontbreken, ontstaat een hoge druk op de klepjes in de ader onder dit punt. Deze klepjes kunnen hierdoor ook weer stuk gaan, wat de oorzaak vormt van spataderen. Zo ontstaat een lang stuk ader dat geen functionerende klepjes meer heeft. De druk kan worden doorgegeven naar de oppervlakkig gelegen aders, waardoor deze ook gaan verwijden: dit wordt zichtbaar als spataderen. Spataderen als gevolg van trombose gaan meestal gepaard met andere afwijkingen aan de huid die het gevolg zijn van een gestoorde bloedafvoer, zoals donkere vlekken, eczeem en oedeem bij de enkels. Dit kan het voorstadium zijn van een open been. 


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Dermicis wordt Bergman Clinics


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.