Het afwijkend uitstrijkje

Behandelingstraject
1

Het uitstrijkje

De baarmoederhals (cervix) is bekleed met twee soorten cellen, plaveiselcellen en cilindercellen. Plaveiselcellen zijn platte cellen die de buitenkant van de baarmoederhals, de zogenoemde baarmoedermond, en de wand van de vagina (schede) bekleden. Cilindercellen zijn hoge cellen die het kanaaltje in de baarmoederhals bekleden en slijm maken. Het overgangsgebied van plaveiselcellen naar cilindercellen heet de transformatiezone. Afwijkingen van de baarmoederhals die te zien zijn in het uitstrijkje treden meestal in deze transformatiezone op.

 - cellen-overgangszone.jpg

Een uitstrijkje wordt gemaakt tijdens een inwendig onderzoek. Dit onderzoek doet in principe geen pijn. Er wordt door middel van een spatel of borstel, cellen van de transformatiezone afgenomen. De afgenomen cellen worden opgestuurd naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel ‘cytologie’ genoemd.

 - uitstrijkje-borsteltje.jpg
 - uitstrijkje-spateltje.jpg

Het ‘normale’ eerste uitstrijkje wordt altijd door de huisarts gedaan. Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Indien er afwijkende cellen zijn, is het nog niet mogelijkprecies te vertellen wat er aan de hand is. Meestal worden deze afwijkingen al in een stadium gevonden waarin er nog geen sprake is van een kwaadaardigheid, maar van een voorstadium. Afwijkingen worden vaak veroorzaakt door het humane papilloma virus (HPV). Verreweg de meeste vrouwen die seksueel contact hebben, worden geïnfecteerd met HPV (80 tot 90%). Deze infectie geeft geen klachten en geneest bij veel vrouwen vanzelf. Slechts enkele vrouwen houden het virus bij zich en hebben een verhoogd risico (10%) op baarmoederhalskanker. Vanuit de huisarts ontvangt u bericht over uitslag van het uitstrijkje. De uitslag kan zijn:

 • de cellen zijn normaal;
 • de cellen zijn niet goed te beoordelen;
 • de cellen zijn afwijkend (licht tot ernstig).

Bij een afwijkend uitstrijkje kan de huisarts u doorverwijzen naar Bergman Clinics | Vrouw voor verder onderzoek.
Het is belangrijk dat de afwijkingen aan de baarmoederhalscellen, die door het HPVvirus veroorzaakt kunnen worden, goed bekeken worden. Op basis van dit vervolgonderzoek zal worden bepaald of er een behandeling nodig is. Wij kunnen daarom alleen in grote lijnen aangeven wat u kunt verwachten naar aanleiding van de uitslag.

Voor het bevolkingsonderzoek wordt eerst naar de hrHPV-test gekeken: een negatieve uitslag wil zeggen dat het virus wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken afwezig is. U wordt dan na 5 a 10 jaar opnieuw opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. 

Als de hrHPV-test positief is wordt de uitstrijk-uitslag bekeken. Deze wordt weergegeven in de Pap-uitslag, die op zijn beurt wordt bepaald door de KOPAC- score.

Pap-uitslag

Pap is een afkorting van Papanicolaou, de naam van de persoon die deze indeling van de uitslagen van uitstrijkjes heeft gemaakt. De Pap-uitslagen lopen van 0 tot 5. Onderstaande is slechts een indicatie van wat u kunt verwachten bij welke uitslag.

Uitstrijkje pap 0

Bij deze uitslag is het uitstrijkje niet goed te beoordelen. Meestal omdat er te weinig cellen aanwezig zijn. Het advies is dan bijna altijd om het uitstrijkje te herhalen. In de meeste gevallen is er dan een normale uitslag. Soms lukt het ook dan niet om een goede kwaliteit van het uitstrijkje te krijgen. De huisarts kan vrouwen dan naar de gynaecoloog verwijzen.

Uitstrijkje pap 1

Pap 1 betekent dat het uitstrijkje helemaal normaal is. Als de hrHPV-test positief was zal het advies zijn om het uitstrijkje na zes maanden te herhalen bij de huisarts. 

Uitstrijkje pap 2

Enkele cellen van het uitstrijkje zien er anders uit dan normaal. De afwijking is echter niet duidelijk. U wordt verwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Uitstrijkje pap 3a

De uitslag laat licht afwijkende cellen zien; een licht of matig voorstadium baarmoederhalskanker. U wordt verwezen door de huisarts voor verder onderzoek. Bij de helft van de vrouwen blijkt bij dat behandeling niet nodig is. Het andere deel van de vrouwen krijgt het advies voor een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals.

Uitstrijkje pap 3b en pap 4

De cellen van de baarmoederhals zijn ernstig afwijkend. Een onderzoek door een gynaecoloog is noodzakelijk. In het algemeen moeten vrouwen rekening houden met een grote kans op een (eenvoudige) behandeling van de baarmoederhals.

Uitstrijkje pap 5

De cellen in de baarmoederhals zijn bij deze uitslag zeer afwijkend. Het is essentieel om u op korte termijn te laten onderzoeken door een gynaecoloog. Soms kan er sprake zijn van baarmoederhalskanker.

Kopac

Bij de KOPAC-score staat elke letter voor een onderdeel van de beoordeling:

 • Kwaliteit,
 • Ontsteking,
 • Plaveiselcellen,
 • Andere afwijkingen en
 • Cilindercellen

De KOPAC-score geeft voor elke letter een cijfer tussen 0 en 9.
Zo betekent P1 normale plaveiselcellen. Bij P2 t/m P5 tonen de plaveiselcellen afwijkingen en adviseert men een vervolgonderzoek. Ook een hoog cijfer van een andere letter is soms reden voor verder onderzoek.
Soms wordt door middel van een afwijkend uitstrijkje, een afwijking van het slijmvlies van het baarmoederlichaam ontdekt. Dit kan ook reden zijn om nader onderzoek te doen.

Blijf alert

Vrouwen kunnen bij een normale uitslag van het uitstrijkje gerust vijf jaar wachten tot het volgende bevolkingsonderzoek. Het is echter wel verstandig om de huisarts te bezoeken bij bloedverlies tussen de menstruaties door of bij bloedverlies tijdens of direct na het vrijen. De huisarts kan goed beoordelen of nader onderzoek noodzakelijk is.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe vaak komt een afwijkend uitstrijkje voor?

Van de 100 vrouwen, zonder klachten, die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.

Hoe vindt de behandeling plaats bij een afwijkend uitstrijkje?

In overleg met u kan worden gekozen voor een behandeling. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde lisexcisie, waarbij een weefselstrip van de baarmoederhals wordt afgenomen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en vindt polikinisch plaats. De arts verdooft met een dun naaldje de baarmoedermond, zodat u de behandeling zelf niet voelt. Ook wordt er een sticker op het been geplakt om de stroom van het apparaat te geleiden. De gynaecoloog gebruikt vervolgens een dunne metalen lis. Hiermee wordt, door verhitting, een oppervlakkige laag cellen van de baarmoedermond weggenomen. 

Waar is het uitstrijkje voor bedoeld?

Het uitstrijkje, ook wel bekend als het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, is ervoor bedoeld om in een vroeg stadium vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Iedere 5 jaar worden alle vrouwen in Nederland tussen de 30 en de 60 jaar uitgenodigd voor dit onderzoek, dat plaats vindt bij de huisarts. 

Wanneer word ik doorverwezen naar Bergman Clinics?

U ontvangt van de huisarts bericht over de uitslag van het uitstrijkje. Bij een afwijkend uitstrijkje kan de huisarts u doorverwijzen naar Bergman Clinics voor verder onderzoek. Het is belangrijk dat de afwijkingen aan de baarmoederhalscellen, die door het HPV-virus veroorzaakt kunnen worden, goed bekeken worden. Op basis van dit vervolgonderzoek zal worden bepaald of er een behandeling nodig is. Wij kunnen daarom alleen in grote lijnen aangeven wat u kunt verwachten naar aanleiding van de uitslag.

Wat is de cervix?

Met de cervix wordt de baarmoederhals en de baarmoedermond bedoeld. 

Wat kan ik na de ingreep verwachten?

Na de ingreep kunt u 2 tot 4 weken gehinderd worden door vaginaal bloedverlies of afscheiding. Dit verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf als de wond geneest. Gedurende 2 weken na de lisexcisie en/of zolang u nog enig bloedverlies of bloederige afscheiding hebt, is het verstandig om geen seksueel contact te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te zwemmen. Douchen is wel toegestaan.

Wat zijn symptomen van baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker heeft u in het begin vaak geen klachten. Baarmoederhalskanker ontstaat namelijk heel langzaam. Een eerste symptoom van baarmoederhalskanker kan abnormaal bloedverlies zijn, maar ook afscheiding die er anders uitziet dan normaal.

Met abnormaal bloedverlies wordt bloedverlies op onverwachte momenten bedoelt. Bijvoorbeeld tussen de normale menstruaties door, tijdens het vrijen of wanneer u in de overgang bent en al langer dan een jaar niet meer ongesteld bent geweest. Als u bloed verliest uit de vagina op onverwachte momenten, kan dat een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. Maar meestal is dat niet het geval. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer u last heeft van abnormaal bloedverlies.

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig of wit. Heeft de afscheiding opeens een andere geur of kleur dan u gewend bent, of heeft u meer afscheiding dan normaal? Ook dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Welke uitslagen aan de hand van het uitstrijkje bestaan er?

Het eerste uitstrijkje wordt altijd door de huisarts gedaan. Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Hier kunnen de volgende uitslagen uit voortvloeien: 

- de cellen zijn normaal;
- de cellen zijnn niet goed te beoordelen;
- de cellen zijn afwijkend (licht tot ernstig). 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.