GA TERUG
Het uitstrijkje
Vervolgonderzoek na
een afwijkend uitstrijkje
Vervolgonderzoek na een afwijkend uitstrijkje
"Afwijkend uitstrijkje?
Dan wil je persoonlijke zorg."
"Afwijkend uitstrijkje? Dan wil je persoonlijke zorg."

Toon submenu

Het uitstrijkje

De baarmoederhals is bekleed met twee soorten cellen, plaveiselcellen en cilindercellen. Plaveiselcellen zijn platte cellen die de buitenkant van de baarmoederhals, de zogenoemde baarmoedermond, en de wand van de vagina (schede) bekleden. Cilindercellen zijn hoge cellen die het kanaaltje in de baarmoederhals bekleden en slijm maken. Het overgangsgebied van plaveiselcellen naar cilindercellen heet de transformatiezone. Afwijkingen van de baarmoederhals die te zien zijn in het uitstrijkje treden meestal in deze transformatiezone op.

 - cellen-overgangszone.jpg

Een uitstrijkje wordt gemaakt tijdens een inwendig onderzoek. Dit onderzoek doet in principe geen pijn. Er wordt door middel van een spatel of borstel, cellen van de transformatiezone afgenomen. De afgenomen cellen worden opgestuurd naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel ‘cytologie’ genoemd.

 - uitstrijkje-borsteltje.jpg
 - uitstrijkje-spateltje.jpg

Het ‘normale’ eerste uitstrijkje wordt altijd door de huisarts gedaan. Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Indien er afwijkende cellen zijn, is het nog niet mogelijkprecies te vertellen wat er aan de hand is. Meestal worden deze afwijkingen al in een stadium gevonden waarin er nog geen sprake is van een kwaadaardigheid, maar van een voorstadium. Afwijkingen worden vaak veroorzaakt door het humane papilloma virus (HPV). Verreweg de meeste vrouwen die seksueel contact hebben, worden geïnfecteerd met HPV (80 tot 90%). Deze infectie geeft geen klachten en geneest bij veel vrouwen vanzelf. Slechts enkele vrouwen houden het virus bij zich en hebben een verhoogd risico (10%) op baarmoederhalskanker. Vanuit de huisarts ontvangt u bericht over uitslag van het uitstrijkje. De uitslag kan zijn:

  • de cellen zijn normaal;
  • De cellen zijn niet goed te beoordelen;
  • De cellen zijn afwijkend (licht tot ernstig).

Bij een afwijkend uitstrijkje kan de huisarts u doorverwijzen naar Bergman Clinics | Vrouw voor verder onderzoek. Het is belangrijk dat de afwijkingen aan de baarmoederhalscellen, die door het HPVvirus veroorzaakt kunnen worden, goed bekeken worden. Op basis van dit vervolgonderzoek zal worden bepaald of er een behandeling nodig is. Wij kunnen daarom alleen in grote lijnen aangeven wat u kunt verwachten naar aanleiding van de uitslag.

De uitslag van een uitstrijkje wordt weergegeven in de Pap-uitslag, die op zijn beurt wordt bepaald door de KOPAC- score.

Pap-uitslag

Pap is een afkorting van Papanicolaou, de naam van de persoon die deze indeling van de uitslagen van uitstrijkjes heeft gemaakt. De Pap-uitslagen lopen van 0 tot 5. Onderstaande is slechts een indicatie van wat u kunt verwachten bij welke uitslag.

Uitstrijkje pap 0

Bij deze uitslag is het uitstrijkje niet goed te beoordelen. Meestal omdat er te weinig cellen aanwezig zijn. Het advies is dan bijna altijd om het uitstrijkje te herhalen. In de meeste gevallen is er dan een normale uitslag. Soms lukt het ook dan niet om een goede kwaliteit van het uitstrijkje te krijgen. De huisarts kan vrouwen dan naar de gynaecoloog verwijzen.

Uitstrijkje pap 1

Pap 1 betekent dat het uitstrijkje helemaal normaal is. Het advies is dan om het onderzoek na vijf jaar te herhalen.

Uitstrijkje pap 2

Enkele cellen van het uitstrijkje zien er anders uit dan normaal. De afwijking is echter niet duidelijk. Meestal wordt geadviseerd om na een half jaar nogmaals een uitstrijkje te doen. In de meeste gevallen is er na die periode weer een normale uitslag. Als de uitslag echter wederom Pap 2 geeft, zal de huisarts adviseren een gynaecoloog te bezoeken.

Uitstrijkje pap 3a

De uitslag laat licht afwijkende cellen zien. Meestal zal de huisarts opnieuw een uitstrijkje doen of vrouwen doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bij de helft van de vrouwen blijkt bij dat behandeling niet nodig is. Het andere deel van de vrouwen krijgt het advies voor een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals.

Uitstrijkje pap 3b

De cellen van de baarmoederhals zijn meer afwijkend dan bij een Pap 3a. Een onderzoek door een gynaecoloog is noodzakelijk. Bij deze uitslag is de kans op een eenvoudige behandeling van de baarmoederhals groter dan bij een Pap 3a.

Uitstrijkje pap 4

De cellen wijken meer af dan bij een Pap 3a of een Pap 3b. Een onderzoek door de gynaecoloog is ook hier noodzakelijk. In het algemeen moeten vrouwen rekening houden met een grote kans op een (eenvoudige) behandeling van de baarmoederhals.

Uitstrijkje pap 5

De cellen in de baarmoederhals zijn bij deze uitslag zeer afwijkend. Het is essentieel om u op korte termijn te laten onderzoeken door een gynaecoloog. Soms kan er sprake zijn van baarmoederhalskanker.

Kopac

Bij de KOPAC-score staat elke letter voor een onderdeel van de beoordeling:

  • Kwaliteit,
  • Ontsteking,
  • Plaveiselcellen,
  • Andere afwijkingen en
  • Cilindercellen

De KOPAC-score geeft voor elke letter een cijfer tussen 0 en 9.Zo betekent P1 normale plaveiselcellen. Bij P2 t/m P4 adviseert men een herhalingsuitstrijkje na zes maanden, en bij P5 of hoger, onderzoek door de gynaecoloog. Ook een hoog cijfer van een andere letter is soms reden voor verder onderzoek. Soms wordt door middel van een afwijkend uitstrijkje, een afwijking van het slijmvlies van het baarmoederlichaam ontdekt. Dit kan ook reden zijn om nader onderzoek te doen.

Blijf alert

Vrouwen kunnen bij een normale uitslag van het uitstrijkje gerust vijf jaar wachten tot het volgende bevolkingsonderzoek. Het is echter wel verstandig om de huisarts te bezoeken bij bloedverlies tussen de menstruaties door of bij bloedverlies tijdens of direct na het vrijen. De huisarts kan goed beoordelen of nader onderzoek noodzakelijk is.

Hoe vaak komt een afwijkend uitstrijkje voor?

Van de 100 vrouwen die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.

Voor bijna alle vrouwen betekent de uitslag van een afwijkend uitstrijkje een grote schok, alleen al omdat er iets niet goed is eneen vervolgonderzoek geadviseerd wordt. De angst voor baarmoederhalskanker is invoelbaar, maar meestal onnodig. Het is dan prettig dat u snel ergens terecht kunt. U kunt op verwijzing van u huisarts bij Bergman Clinics | Vrouw terecht voor verder onderzoek bij een afwijkend uitstrijkje. Wij hebben geen wachttijden en helpen u graag verder.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.