Het afwijkend uitstrijkje
Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, het "uitstrijkje", is bedoeld om in een vroeg stadium vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden iedere 5 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Dit uitstrijkje wordt gedaan bij de huisarts. In geval van een afwijkend uitstrijkje kunt u voor nader onderzoek worden doorverwezen naar onze kliniek.
Hoe vaak komt een afwijkend uitstrijkje voor?
Van de 100 vrouwen, zonder klachten, die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.
Voor bijna alle vrouwen betekent de uitslag van een afwijkend uitstrijkje een grote schok, alleen al omdat er iets niet goed is en verdere controle of onderzoek geadviseerd wordt. De angst voor baarmoederhalskanker is invoelbaar, maar meestal onnodig. Het is dan prettig dat u snel ergens terecht kunt. Wij hebben geen wachttijden en helpen u graag verder.