Het afwijkend uitstrijkje

Behandelingstraject
2

Onderzoek & diagnose afwijkend uitstrijkje

Als u door uw huisarts naar onze kliniek bent verwezen dan heeft u eerst een gesprek met de arts die o.a. uitleg geeft over wat een afwijkend uitstrijkje precies is en wat er aan gedaan kan worden. Aansluitend volgt er een gynaecologisch onderzoek, waarbij nauwkeurig wordt gekeken naar de baarmoederhals met behulp van een vergrootglas, om te zien of de afwijking behandeld moet worden. Dit noemen wij een colposcopie.

Colposcopie

Een colposcopie is een onderzoek van de vagina en baarmoedermond gebruik makend van een microscoop. Vrouwen met een afwijkend uitstrijkje komen in aanmerking voor dit onderzoek. De arts kan met een colposcoop goed zien of er afwijkende gebieden aanwezig zijn op de baarmoedermond.

Hoe gaat een colposcopie in zijn werk?
U neemt plaats op de gynaecologische onderzoekstoel. De arts gebruikt een ‘speculum’ om de baarmoedermond in zicht te krijgen en positioneert dan een microscoop (“colposcoop”) voor het speculum, zodat de baarmoedermond met vergroting kan worden bekeken. Op een scherm kunt u zelf meekijken.

Vervolgens brengt de arts sterk verdund azijnzuur aan op de baarmoedermond. De meeste vrouwen ervaren dit niet als pijnlijk, hooguit als iets prikkend. Door het azijnzuur kan de arts, aan de reactie van het slijmvlies op de baarmoedermond zien of en waar de afwijkende cellen van de baarmoedermond zich bevinden. Het gehele onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten. Sommige vrouwen hebben nadien een beetje bloedverlies. Daarvoor krijgen zij een tampon of maandverband.

Als het slijmvlies niet goed reageert bij een colposcopie kan de arts het volgende voorstellen:

  • Een baarmoederbiopsie. De arts neemt wat slijmvlies weg uit de baarmoederhals om verder te laten onderzoeken. Dit kan even pijnlijk zijn en kan leiden tot een aantal dagen bloedverlies.
  • Een lisexcisie. De baarmoedermond wordt verdoofd met een dunne naald. De arts neemt vervolgens een groter stukje weefsel weg dan bij een baarmoederbioposie. Verdere behandeling is dan niet noodzakelijk.

Colposcopie met weefselonderzoek

Als de gynaecoloog bij het colposcopisch onderzoek een afwijking constateert, dan zal er op die plaats een stukje weefsel worden weggenomen. Dit wordt een biopsie genoemd en gebeurt zonder verdoving. Dat kan even pijn doen, maar verdoven is pijnlijker. Het weggenomen weefsel wordt vervolgens in het laboratorium onder de microscoop onderzocht. Dit wordt ook wel ‘histologie’ genoemd.

De voorstadia worden geclassificeerd volgens de CIN-indeling. Hieronder beschrijven wij de meest voorkomende uitslagen van het weefselonderzoek volgens deze CIN- indeling.

CIN is een afkorting van:

  • Cervicale (van de baarmoederhals)
  • Intra-epitheliale (in de bekledende laag)
  • Neoplasie (nieuw weefsel)

Als het weefsel afwijkend is, wordt ook wel de term ‘dysplasie’ gebruikt.
Bij CIN I   - lichte dysplasie (het weefsel heeft een lichte afwijkingen)
Bij CIN II  - matige dysplasie (de weefselafwijkingen zijn wat duidelijker)
Bij CIN III – ernstige dysplasie (er zijn sterke afwijkingen in het weefsel)

Mocht er dysplasie (voorstadium van baarmoederhalskanker) worden geconstateerd, dan betekent dit niet dat dit daadwerkelijk baarmoederhalskanker tot gevolg heeft.

Alle vrouwen met een CIN afwijking worden gevolgd middels controle uitstrijkjes, tot de afwijking weer verdwenen is. Het kan zijn dat het immuunsysteem het HPV virus doet verdwijnen waardoor de afwijking normaliseert of er zal worden voorgesteld de afwijking te behandelen.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe vaak komt een afwijkend uitstrijkje voor?

Van de 100 vrouwen, zonder klachten, die bij het bevolkingsonderzoek een uitstrijkje laten maken, is bij 5 vrouwen het uitstrijkje afwijkend. Bij heel lichte afwijkingen van het uitstrijkje is er 10% kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Naarmate het uitstrijkje meer afwijkend is, neemt deze kans toe.

Hoe vindt de behandeling plaats bij een afwijkend uitstrijkje?

In overleg met u kan worden gekozen voor een behandeling. Dit gebeurt door middel van een zogenaamde lisexcisie, waarbij een weefselstrip van de baarmoederhals wordt afgenomen. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en vindt polikinisch plaats. De arts verdooft met een dun naaldje de baarmoedermond, zodat u de behandeling zelf niet voelt. Ook wordt er een sticker op het been geplakt om de stroom van het apparaat te geleiden. De gynaecoloog gebruikt vervolgens een dunne metalen lis. Hiermee wordt, door verhitting, een oppervlakkige laag cellen van de baarmoedermond weggenomen. 

Waar is het uitstrijkje voor bedoeld?

Het uitstrijkje, ook wel bekend als het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, is ervoor bedoeld om in een vroeg stadium vrouwen op te sporen met een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Iedere 5 jaar worden alle vrouwen in Nederland tussen de 30 en de 60 jaar uitgenodigd voor dit onderzoek, dat plaats vindt bij de huisarts. 

Wanneer word ik doorverwezen naar Bergman Clinics?

U ontvangt van de huisarts bericht over de uitslag van het uitstrijkje. Bij een afwijkend uitstrijkje kan de huisarts u doorverwijzen naar Bergman Clinics voor verder onderzoek. Het is belangrijk dat de afwijkingen aan de baarmoederhalscellen, die door het HPV-virus veroorzaakt kunnen worden, goed bekeken worden. Op basis van dit vervolgonderzoek zal worden bepaald of er een behandeling nodig is. Wij kunnen daarom alleen in grote lijnen aangeven wat u kunt verwachten naar aanleiding van de uitslag.

Wat is de cervix?

Met de cervix wordt de baarmoederhals en de baarmoedermond bedoeld. 

Wat kan ik na de ingreep verwachten?

Na de ingreep kunt u 2 tot 4 weken gehinderd worden door vaginaal bloedverlies of afscheiding. Dit verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf als de wond geneest. Gedurende 2 weken na de lisexcisie en/of zolang u nog enig bloedverlies of bloederige afscheiding hebt, is het verstandig om geen seksueel contact te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te zwemmen. Douchen is wel toegestaan.

Wat zijn symptomen van baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker heeft u in het begin vaak geen klachten. Baarmoederhalskanker ontstaat namelijk heel langzaam. Een eerste symptoom van baarmoederhalskanker kan abnormaal bloedverlies zijn, maar ook afscheiding die er anders uitziet dan normaal.

Met abnormaal bloedverlies wordt bloedverlies op onverwachte momenten bedoelt. Bijvoorbeeld tussen de normale menstruaties door, tijdens het vrijen of wanneer u in de overgang bent en al langer dan een jaar niet meer ongesteld bent geweest. Als u bloed verliest uit de vagina op onverwachte momenten, kan dat een symptoom zijn van baarmoederhalskanker. Maar meestal is dat niet het geval. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer u last heeft van abnormaal bloedverlies.

Normale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig of wit. Heeft de afscheiding opeens een andere geur of kleur dan u gewend bent, of heeft u meer afscheiding dan normaal? Ook dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Welke uitslagen aan de hand van het uitstrijkje bestaan er?

Het eerste uitstrijkje wordt altijd door de huisarts gedaan. Bij een uitstrijkje worden alleen losse cellen bekeken. Hier kunnen de volgende uitslagen uit voortvloeien: 

- de cellen zijn normaal;
- de cellen zijnn niet goed te beoordelen;
- de cellen zijn afwijkend (licht tot ernstig). 

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.