Heupslijtage en heupprothese

Behandelingstraject
4

Voorbereiding op een heupoperatie

Met een verwijzing van de huisarts kunt u direct een afspraak maken met een heupspecialist van Bergman Clinics | Bewegen. U zet daarmee de eerste stap naar pijnvrij bewegen met een nieuwe heup. Kiest u voor een operatie, dan komt u daarna nog één of twee keer bij ons op gesprek. Ook kunt u zich thuis alvast goed voorbereiden. U herstelt daarmee het snelst.

Een heupprothese krijgen is geen kleinigheid. Het is een grote operatie met een lange herstelperiode. Het is belangrijk dat u zich dat vooraf goed realiseert. Hoe beter uw conditie en hoe beter de spieren van de benen getraind zijn voorafgaand aan de ingreep, des te beter verloopt deze herstelperiode na het verkrijgen van een heupprothese.

Voor een heupoperatie bij Bergman Clinics | Bewegen gelden een aantal voorwaarden. Geldt onderstaande voor u, dan kunt u direct een afspraak maken met een van onze heupspecialisten:

 • U bent jonger dan 80 jaar
 • Uw BMI is tussen 18 en 35
 • U heeft geen pacemaker
 • U heeft geen obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)
 • U heeft een doorverwijzing van uw huisarts

Consult heupspecialist

Tijdens het eerste consult onderzoekt onze heupspecialist of uw pijnklachten ook echt van uw heup komen, en bekijkt hij of zij de mate van slijtage op een röntgenfoto. De specialist geeft uitleg over de verschillende behandelmogelijkheden en alles wat bij een eventuele operatie komt kijken. Soms volgt er nog een tweede consult. De uiteindelijke keuze voor een operatie is natuurlijk aan u.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • De verschillende manieren van opereren
 • De types protheses die geplaatst kunnen worden
 • De eventuele risico’s
 • De voorbereiding op de operatie
 • Het herstel na de operatie
 • Het resultaat dat u kunt verwachten

Preoperatieve screening met de anesthesieassistent

Voor u een afspraak maakt voor de operatie, komt u langs voor een preoperatieve screening (POS). Tijdens dat gesprek wordt gekeken naar uw medische achtergrond, de verdoving en u krijgt advies voor thuis na de operatie. Neem naar deze afspraak een actueel medicatieoverzicht mee, dat u kunt opvragen bij uw apotheek. Gebruikt u bloedverdunners, dan is het belangrijk dat u dat aan de operatieassistente meldt. Meldt het ook als u overgevoelig of allergisch bent voor medicijnen of andere stoffen, als u diabetes hebt of voor een andere aandoening of ziekte onder behandeling bent bij een arts.

Gesprek met de operatieplanner

Na de preoperatieve screening spreekt u een datum af voor de operatie. Hierbij wordt informatie gegeven over de opname, bespreekt u uw thuissituatie en wordt u geadviseerd over eventuele thuiszorg. Enkele dagen voor de opname wordt u gebeld om door te geven hoe laat we u precies verwachten in onze kliniek.

Begin alvast met voorbereidingen thuis

Zodra de operatie is gepland kunt u zich thuis voorbereiden op de operatie. Bij een heupoperatie heeft die voorbereiding enorme invloed op het resultaat en op de snelheid van uw herstel. Lees daarom alvast wat u zelf kunt doen.

Informatie: rechten en plichten

U hebt recht op eerlijke en volledige informatie over uw behandeling. Uw chirurg en anesthesieassistent(e) informeren u daarom over alles wat bij uw behandeling komt kijken. Het is belangrijk dat u de informatie goed begrijpt en dat u zich houdt aan de voorschriften die u krijgt. Lukt dat niet of heeft u nog vragen, neem dan contact op met Bergman Clinics | Bewegen. U bent verplicht om ons alle informatie te geven die we nodig hebben voor een goede en veilige behandeling: informatie over uw gezondheidstoestand, medicijngebruik en uw klachten.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Gaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens?

Ja, waarschijnlijk gaan bij u voortaan de metaaldetectiepoortjes af op luchthavens en andere beveiligde plekken. U kunt bij de kliniek een zogenaamd heupprothesepasje aanvragen. Daarmee kunt u laten zien dat u een kunstheup hebt. U wordt dan mogelijk nog wel gefouilleerd.

Hoe lang gaat mijn nieuwe heup mee?

Afhankelijk van factoren zoals uw leeftijd, uw gewicht, hoe actief u bent en wat u precies doet, gaat uw heupprothese ongeveer vijftien tot twintig jaar mee. Zie hiervoor ook de informatie over het resultaat.

Hoe lang moet ik in de kliniek blijven?

De meeste cliënten blijven één of twee nachten in de kliniek. Zodra de wond droog is en de fysiotherapeut tevreden is over hoe u loopt en hoe u met de krukken overweg kunt, mag u naar huis. Zie hiervoor ook de informatie over de operatie en het herstel.

Hoe ontstaat heupslijtage?

De oorzaken van heupslijtage zijn divers en uiteenlopend. Heupslijtage kan onder andere ontstaan door een aangeboren heupafwijking, maar ook door overbelasting. Ook door een trauma of ziekte (denk hierbij aan reumatoïde) kan het kraakbeen sneller slijten dan normaal, waardoor slijtage aan de heup ontstaat. 

Is de heupoperatie nodig?

Heupen met weinig of geen slijtage vervangen wij niet. De arts adviseert alleen een heupoperatie bij ernstige slijtage van uw heupgewricht en bij invaliderende klachten. Hij of zij onderzoekt de slijtage vooraf met röntgen en soms een CT of MRI-scan en vraagt naar uw klachten.

U kunt erop vertrouwen dat de arts alleen een operatie adviseert als er ernstige slijtage is en hij of zij verwacht dat uw klachten flink zullen verminderen met een heupprothese.

Mag ik alles doen met een nieuwe heup?

U mag en kunt bijna alles weer doen met een nieuwe heup. De beste oefening en beweging voor uw heup is fietsen, maar na de herstelperiode kunt u allerlei sporten doen. Wilt u een sport weer oppakken, dan is het verstandig samen met een fysiotherapeut een programma voor sporthervatting te maken.Zie hiervoor ook de informatie over herstel en resultaat.

Waar zijn heupprotheses van gemaakt?

De meeste protheses die we gebruiken zijn van titanium, met een kop van keramiek. Op het titanium zit een coating die helpt bij het vastgroeien in het bot. Zie ook onze informatie over moderne kunstheup.

Wat is de gemiddelde leeftijd voor een nieuwe heup?

De meeste cliënten zijn tussen de 60 en 80 jaar. In uitzonderlijke gevallen worden heupprotheses ook bij 20- en 30-jarigen geplaatst.

Wat is een metaal-op-metaal heupprothese?

Bij deze protheses kwam er een metalen kap op de eigen heupkop in combinatie met een metalen cup waarin de kap draaide.

Metaal-op-metaal protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer, vanwege dat deze prothese op den duur niet erg goed bleef zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Wat is heupslijtage (artrose)?

Heupslijtage, ook wel artrose genoemd, betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat. Hierdoor wordt het bewegen van de heup lastiger en bovendien pijnlijker. 

Wat weegt de prothese?

Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.

Wat zijn veelvoorkomende heupklachten?

Wanneer de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, kan dat de volgende heupklachten veroorzaken:

 • Pijn, vaak in de lies maar ook in bil en bovenbeen;
 • Startpijn, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel;
 • Stijfheid, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het uit bed komen;
 • Niet ver kunnen lopen;
 • Vaak passen mensen met heupklachten hun manier van bewegen aan. Dit kan weer andere klachten geven zoals spierpijn of rugpijn.

Worden metaal-op-metaal heupprotheses nog gebruikt?

Nee, deze protheses gebruiken we al sinds 2010 niet meer. Deze prothese bleef op den duur niet erg goed zitten. Ook kwamen er hele kleine metaaldeeltjes vrij, door wrijving tussen de twee metalen delen.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing! Onze excuses voor het ongemak.