Beschadiging achterste kruisband

Behandelingstraject
3

Onderzoek & diagnose

De orthopedisch chirurg stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, een lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventueel een MRI-scan of een kijkoperatie van de knie. Met lichamelijk onderzoek test de orthopedisch chirurg de beweeglijkheid van de knie. Voor al deze onderzoeken kunt u bij Bergman Clinics | Bewegen terecht. 

Knieklachten bij een achterste kruisbandletsel

Er kunnen verschillende knieklachten optreden als gevolg van een achterste kruisbandletsel. Zo kan er sprake zijn van:

  • bloeding in de knieholte;
  • pijn bij het neerzetten van de hiel op de grond;
  • overstrekking van de knie en knie-instabiliteit (het gevoel dat het bovenbeen naar voren beweegt ten opzichte van het onderbeen).

Door de veranderde positie van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen, kunnen er klachten ontstaan. Als de beschadiging al lange tijd bestaat, zakt het scheenbeen naar achteren. Dit wordt ook veroorzaakt doordat de bovenbeenspieren aan de voorzijde de verschuiving naar achteren zijn gaan compenseren. Dit resulteert in pijnklachten en een "krakende" knie. Het is daarom belangrijk achterste kruisbandletsel niet onbehandeld te laten. 

De achterste kruisband hoeft niet altijd operatief behandeld te worden. Met de juiste oefeningen van de fysiotherapeut kunnen de spieren aangesterkt worden. Hierdoor zal de instabiliteit van de knie verminderen.

Kijkoperatie

Wanneer het letsel te fors is om met alleen fysiotherapie te behandelen zal de orthopedisch chirurg een operatie aanraden. Via een kijkoperatie zal de achterste kruisband worden vervangen en eventueel letsel aan de buitenachterzijde van de knie hersteld.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

De wachttijd bij ons Contact & Service Center is momenteel langer dan je van ons gewend bent vanwege een systeemovergang. Voor het verzetten van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept adviseren we je in te loggen via DigiD op mijnbergmanclinics.nl. We werken hard aan verbeteringen en danken je voor je begrip.