Oorzaken & symptomen van acne
Bij het ontstaan van acne zijn er verschillende factoren die een rol spelen.
Inwendige factoren
Acne begint meestal in de pubertijd. Onder invloed van hormonen treden allerlei veranderingen op in de huid. Talgklieren op het gezicht, de rug en de borst vergroten en produceren meer huidsmeer of talg. Bij te veel afscheiding van talg raakt de uitvoergang van de talgklier verstopt. Hierdoor ontstaat er een talgophoping. Op de huid zijn deze te herkennen als zwarte en witte puntjes. Dit zijn mee-eters of comedonen.
We onderscheiden oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, deze wordt hierdoor nauwer. In de talgklieren zetten bacteriën talg om in vetzuren. Door de opeenhoping van talg en irriterende vrije vetzuren, zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. Deze irriterende stoffen komen vervolgens in het omliggende bindweefsel terecht en veroorzaken een ontsteking. Dit heeft als gevolg rode pukkels, puistjes en in zeer heftige gevallen grote onderhuidse infiltraten en littekens.
Uitwendige factoren
Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren:
- Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica.
- Aanraking met oliehoudende of chemische producten, die voorkomen in bepaalde beroepen en industrieën.
- Mechanische factoren (druk, wrijven of hitte) verergeren mogelijk al bestaande acne. Bijvoorbeeld acne gebieden onder de kin- of voorhoofdsband van een helm.
- Geneesmiddelen, zoals tegen tuberculose en epilepsie, geven mogelijk aanleiding tot het ontstaan of verergeren van acne.
Acne wordt niet veroorzaakt door:
- het eten van bepaald voedsel. Vooral varkensvlees, chocola en patat worden als de boosdoeners beschouwd. Het is vooralsnog niet gelukt dit verband door middel van goed wetenschappelijk onderzoek aan te tonen. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.
- een vitaminetekort. Het heeft dan ook geen zin vitaminepreparaten tegen acne te slikken.
- slechte hygiëne. Hygiëne houdt geen verband met acne.
infecties. Acne is geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen. - transpiratie. Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk transpireren heeft geen invloed op de ernst van acne.
spanningen of stress. Eerder is het omgekeerde het geval: een ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanningen oproepen (minderwaardigheidsgevoel).
Wilt u meer weten over de diagnose en behandelmogelijkheden van acne? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.