Acne

Behandelingstraject
1

Oorzaken & symptomen van acne

Bij het ontstaan van acne zijn er verschillende factoren die een rol spelen.

Inwendige factoren 

Acne begint meestal in de pubertijd. Onder invloed van hormonen treden allerlei veranderingen op in de huid. Talgklieren op het gezicht, de rug en de borst vergroten en produceren meer huidsmeer of talg. Bij te veel afscheiding van talg raakt de uitvoergang van de talgklier verstopt. Hierdoor ontstaat er een talgophoping. Op de huid zijn deze te herkennen als zwarte en witte puntjes. Dit zijn mee-eters of comedonen. 

We onderscheiden oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, deze wordt hierdoor nauwer. In de talgklieren zetten bacteriën talg om in vetzuren. Door de opeenhoping van talg en irriterende vrije vetzuren, zet de verstopte talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. Deze irriterende stoffen komen vervolgens in het omliggende bindweefsel terecht en veroorzaken een ontsteking. Dit heeft als gevolg rode pukkels, puistjes en in zeer heftige gevallen grote onderhuidse infiltraten en littekens.

Uitwendige factoren 

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren:

 • Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica.
 • Aanraking met oliehoudende of chemische producten, die voorkomen in bepaalde beroepen en industrieën.
 • Mechanische factoren (druk, wrijven of hitte) verergeren mogelijk al bestaande acne. Bijvoorbeeld acne gebieden onder de kin- of voorhoofdsband van een helm.
 • Geneesmiddelen, zoals tegen tuberculose en epilepsie, geven mogelijk aanleiding tot het ontstaan of verergeren van acne.

Acne wordt niet veroorzaakt door:

 • het eten van bepaald voedsel. Vooral varkensvlees, chocola en patat worden als de boosdoeners beschouwd. Het is vooralsnog niet gelukt dit verband door middel van goed wetenschappelijk onderzoek aan te tonen. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.
 • een vitaminetekort. Het heeft dan ook geen zin vitaminepreparaten tegen acne te slikken.
 • slechte hygiëne. Hygiëne houdt geen verband met acne.
  infecties. Acne is geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen.
 • transpiratie. Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk transpireren heeft geen invloed op de ernst van acne.
  spanningen of stress. Eerder is het omgekeerde het geval: een ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanningen oproepen (minderwaardigheidsgevoel).

Wilt u meer weten over de diagnose en behandelmogelijkheden van acne? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Helpt tandpasta smeren tegen acne?

Helaas, hier is geen bewijs voor. Sterker nog: door het smeren van tandpasta wordt de huid erg droog en kan de acne nog erger worden, wat voor meer puistjes en pukkels zorgt.

Helpt zonnen tegen acne?

Het lijkt misschien zo dat zonnen tegen acne helpt, omdat je huid bruiner wordt en de roodheid van de acne minder opvalt. Veel zon kan de huid echter dermate uitdrogen en irriteren waardoor de klachten verergeren. UV-/zonlicht kan de puistjes wel uitdrogen.

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Wat kan ik zelf doen tegen acne?

Huidverzorging

In de meeste gevallen hebben mensen met acne last van verhoogde talgproductie. Kenmerkend is een vettig, glimmend gezicht. Door de huid dagelijks te reinigen met lauw water (zonder te schuren of te scrubben) verwijdert u het teveel aan talg en zorgt u voor een gezonde huid. Overmatig gebruik van water en zeep is zinloos en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Tijdens de behandeling ontstaat soms een droge huid. Een hydraterende crème biedt wellicht uitkomst. Pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor juist weer puistjes kunnen ontstaan. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.

Geneesmiddelen

Het is verstandig om niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Bij het ontstaan van acne spelen meestal meerdere factoren een rol. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het daarom beter om een middel aan de behandeling toe te voegen. Met een combinatiebehandeling kan de aandoening op meerdere fronten tegelijk worden bestreden.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!