De behandeling van Glaucoom
Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Indien de oogdruk voldoende verlaagd wordt, kan een verdere toename van de gezichtsveld-defecten in de overgrote meerderheid van de gevallen worden voorkómen. Echter reeds aanwezige gezichtsvelddefecten kan men niet meer ongedaan maken. Daarom is het belangrijk dat glaucoom in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt.
- Medicamenteuze behandeling - oogdruppels
- Laserbehandeling bij glaucoom
- Operatieve behandeling bij glaucoom
Medicamenteuze behandeling - oogdruppels
Als men gaat behandelen wordt meestal eerst gekozen voor behandeling met oogdruppels. Er zijn veel verschillende soorten oogdrukverlagende oogdruppels. De oogarts zal de soort oogdruppels zo kiezen dat een maximaal oogdrukverlagend effect wordt gekoppeld aan minimale bijwerkingen. Het is belangrijk dat de patiënt van het oogdruppelen (één of meerdere malen per dag) een vaste gewoonte maakt zodat geen druppels worden vergeten. De techniek van het oogdruppelen kan in het begin problemen geven. De patiënt moet net zolang doordruppelen totdat hij een druppel het oog in voelt gaan. Blijft het oogdruppelen moeilijk dan kan de patiënt hiervoor eventueel een hulpmiddel gebruiken.
Laserbehandeling bij glaucoom
Naast de behandeling met medicijnen kan er ook gekozen worden voor een behandeling met laser. Deze behandeling is niet bij alle ogen mogelijk. Het effect van de laserbehandeling bij glaucoom is vaak tijdelijk, maar kan ervoor zorgen dat u enkele jaren minder of geen oogdruppels hoeft te gebruiken.
Een laserbehandeling voor glaucoom kan op 2 manieren werken: de aanmaak van kamerwater wordt verminderd of de afvoer wordt bevorderd. Het type glaucoom bepaalt voor welke type laserbehandeling wordt gekozen.
In sommige gevallen moet de behandeling worden herhaald. Een laserbehandeling helpt de oogdruk verlagen maar toch is het regelmatig nodig dat de patiënt oogdrukverlagende medicatie in de vorm van oogdruppels moet blijven gebruiken. Wel is het zo dat het aantal medicijnen na de laserbehandeling kan worden verminderd. Als het effect van de laserbehandeling onvoldoende is, kan de oogarts u adviseren een oogoperatie te laten uitvoeren.
Zoals bij elke ingreep aan het oog kunnen er complicaties ontstaan bij laserbehandelingen. De druk kan juist hoger worden (meestal is dit kortdurend) of juist te laag. Uw oogarts zal dit voorafgaande aan de behandeling met u bespreken.
Operatieve behandeling bij glaucoom
Tenslotte kan ook een oogdruk verlagende operatie verricht worden. Uw oogarts kan dit adviseren als de oogdruppels – en eventueel een laserbehandeling – onvoldoende oogdrukverlaging geeft. Men spreekt dan van een filtrerende operatie. Bij deze operatie wordt een gaatje in de wand van het oog gemaakt. Het inwendige oogvocht heeft daarna een extra afvoermogelijkheid gekregen. De meest voorkomende filteroperatie is de trabeculectomie; de diepe sclerectomie is een alternatief dat wat minder vaak gebruikt wordt. Bij zeer lastig te behandelen vormen van glaucoom kan ook voor een glaucoom implantaat worden gekozen.
Meer weten over de behandeling van glaucoom bij Bergman Clinics | Ogen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.