Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Fuchs' endotheel dystrofie

Fuchs endotheel dystrofie is een aandoening aan het oog waarbij het hoornvlies meer vocht vast houdt dan gewoonlijk. Hierdoor wordt het hoornvlies dik en troebel, met als gevolg een vermindering van de gezichtsscherpte.

 


Wat is Fuchs’ endotheel dystrofie?

Het hoornvlies (ook wel de cornea genoemd) is het voorste deel van het oog en is onder normale omstandigheden helder. Het bevindt zich voor de iris (het gekleurde gedeelte van het oog) en hierdoor komt het licht het oog binnen. Als het hoornvlies door beschadiging of ziekte troebel geworden is, belemmert dit de lichtinval. Hierdoor neemt het zicht af.

Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen en is in totaal ongeveer een halve millimeter dun. De binnenste laag van het hoornvlies bestaat uit een enkele laag cellen en wordt ook wel het ‘endotheel’ genoemd. De endotheelcellen zorgen er normaliter voor dat het hoornvlies mooi helder blijft. Dit doen endotheelcellen door middel van een soort pompmechanisme, waarmee ze vocht uit het hoornvlies kunnen pompen. Bij Fuchs’ endotheel dystrofie is de pompfunctie afwijkend door een verminderd aantal endotheelcellen. Hierdoor houdt het hoornvlies meer vocht vast dan gewoonlijk en wordt het hoornvlies dikker en troebel, met als gevolg een vermindering van de gezichtsscherpte.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

  • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
  • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
  • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

 

 

Bergman Clinics

De vraag naar medische zorg bij Bergman Clinics stijgt de laatste maanden sterk en harder dan eerder voorzien. Daardoor kunnen telefonische wachttijden op sommige momenten langer zijn dan u van ons gewend bent.

Graag attenderen we u erop dat bellen vaak niet noodzakelijk is of niet de snelste manier om uw vraag beantwoord te krijgen. We helpen u graag ook op andere manieren. Bekijk de opties hier

Bent u onder behandeling bij Bergman Clinics en heeft u een spoedvraag, bijvoorbeeld over klachten na een ingreep dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 9000 567.

We doen ons uiterste best om u zo snel mogelijk te woord te staan.