Fuchs' endotheel dystrofie

Fuchs endotheel dystrofie is een aandoening aan het oog waarbij het hoornvlies meer vocht vast houdt dan gewoonlijk. Hierdoor wordt het hoornvlies dik en troebel, met als gevolg een vermindering van de gezichtsscherpte.

 


Wat is Fuchs’ endotheel dystrofie?

Het hoornvlies (ook wel de cornea genoemd) is het voorste deel van het oog en is onder normale omstandigheden helder. Het bevindt zich voor de iris (het gekleurde gedeelte van het oog) en hierdoor komt het licht het oog binnen. Als het hoornvlies door beschadiging of ziekte troebel geworden is, belemmert dit de lichtinval. Hierdoor neemt het zicht af.

Het hoornvlies bestaat uit vijf lagen en is in totaal ongeveer een halve millimeter dun. De binnenste laag van het hoornvlies bestaat uit een enkele laag cellen en wordt ook wel het ‘endotheel’ genoemd. De endotheelcellen zorgen er normaliter voor dat het hoornvlies mooi helder blijft. Dit doen endotheelcellen door middel van een soort pompmechanisme, waarmee ze vocht uit het hoornvlies kunnen pompen. Bij Fuchs’ endotheel dystrofie is de pompfunctie afwijkend door een verminderd aantal endotheelcellen. Hierdoor houdt het hoornvlies meer vocht vast dan gewoonlijk en wordt het hoornvlies dikker en troebel, met als gevolg een vermindering van de gezichtsscherpte.

Lees meer

Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!