Assisteer mij
Assisteer mij

Vrouw

Blaas- en bekkenbodemklachten

"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Onderzoek en diagnose urine-incontinentie

Tekst a|A     Contrast +|--

Heeft u last van urine-incontinentie, dan gaat u eerst naar uw huisarts. U kunt uw problemen met uw arts bespreken en als het nodig is, verwijst uw huisarts u door naar een gynaecoloog. 

 
Eerst de klachten in kaart

Urine-incontinentie kan het gevolg zijn van een beschadigde of verslapte bekkenbodem of sluitspier maar ook van roken, medicijnen, infecties, overgewicht, diabetes of andere problemen. Daarom brengt ons gespecialiseerde team van gynaecologen, urologen en bekkenfysiotherapeuten eerst uw klachten uitgebreid in kaart. Vervolgens doen de specialisten gerichte onderzoeken, zodat ze precies kunnen bepalen wat voor u de beste behandeling is. Voor u op het eerste consult komt vragen wij u om:

Plasdagboek bijhouden

Voor het eerste bezoek vragen we u om twee dagen en nachten een plasdagboek bij te houden. Dit geeft belangrijke informatie over de blaasinhoud, hoeveel en hoe vaak u plast en over het urineverlies. Zo kan uw arts de ernst van uw klachten beter inschatten en hierop een passende behandeling afstemmen.

Vragenlijst invullen

Wij vragen u voor het eerste consult ook een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst geeft onze specialist beter inzicht in uw klachten. Dit is belangrijke informatie voor het kiezen van de juiste behandeling en om het resultaat op langere termijn te kunnen beoordelen. Na het maken van de afspraak krijgt u de digitale vragenlijst via de e-mail toegestuurd.

Ochtend-urine meenemen

We vragen u een potje ochtendurine mee te nemen naar het consult, zodat we dit voor u kunnen onderzoeken. Op de ochtend van uw afspraak vangt u, nadat u zichzelf zonder zeep heeft gewassen, uw urine op. U laat het eerste beetje urine weglopen in het toilet waarna u wat urine opvangt in een schoon potje. Dit sluit u goed af. Bewaar de urine niet langer dan twee uur buiten de koelkast.

Eerste Consult

Tijdens het eerste bezoek op de kliniek worden uw klachten uitgebreid besproken en wordt u lichamelijk onderzocht. U kunt rustig uw problemen en uw verwachtingen bespreken. Tijdens dit bezoek wordt de blaasfunctie getest. Dit gebeurt door u op een speciaal toilet te laten plassen, waarbij de straal kan worden gemeten (flowmetrie). Het is dus van belang dat u met een redelijk gevulde blaas komt. Daarna worden verschillende onderzoeken gedaan:

 • Een uitwendige echo om te kijken of uw blaas goed leeg is
 • Uw urine wordt nagekeken om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten
 • Er wordt een gynaecologisch onderzoek verricht om te kijken of er sprake is van een verzakking of eventuele afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken. Hierbij wordt vaak een inwendige echo gemaakt.
 • De kracht van uw bekkenbodemspieren wordt gemeten
 • Op basis van de bevindingen stelt de specialist een behandelplan voor u op.


Aanvullende onderzoeken

Indien de arts aanvullend onderzoek wil doen, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een onderzoek naar de functie van de blaasspier (urodynamisch onderzoek) en/of voor een onderzoek om in de blaas te kijken (cystoscopisch onderzoek).

Cystoscopisch onderzoek

We doen een cystoscopie als we afwijkingen willen uitsluiten in de urinebuis of in de blaas. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de urinebuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop of een lenzensysteem. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de urinebuis en de blaas kijken.

Urodynamisch onderzoek

We doen een urodynamisch onderzoek als de specialist extra informatie wil krijgen over de werking van de blaasspier, de urinebuis en de mate van urineverlies. Bij een urodynamisch onderzoek wordt beoordeeld hoe uw blaas precies reageert. De verpleegkundige of consulent zal het onderzoek bij u doen en het in alle rust uitleggen. Via een dun slangetje in uw urinebuis (katheter) wordt uw blaas geleegd. Via een dun slangetje in de anus wordt de druk in uw buik gemeten. Vervolgens wordt er gemeten wat er precies gebeurt als u hoest of plast. Dat geeft de specialist informatie over de blaasspier, de werking van de bekkenbodem en de mate van urineverlies. De ernst van uw klachten kan zo beter worden ingeschat en de behandeling kan daardoor worden aangepast op uw situatie.

Veelgestelde vragen

Ik heb last van stress-incontinentie. Moet ik geopereerd worden?

Dat hangt onder andere af van uw leeftijd en de ernst van het urineverlies. Aan de hand daarvan bepalen we welke behandeling voor u het beste is. Meestal is voor vrouwen met lichte stress-incontinentie bekkenbodemfysiotherapie de beste oplossing. Bij vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is een operatie effectiever. 85% van de vrouwen is daarna geheel klachtenvrij tegen 53% die alleen fysiotherapie krijgt. Zie voor meer informatie het onderzoek naar het effect van fysiotherapie en een operatie bij matige tot ernstige stress-incontinentie.

Ik zie op tegen een operatie. Kan ik toch behandeld worden?

Als een operatie voor u de beste oplossing is maar u daar tegen opziet, kunt u ook voor bekkenfysiotherapie kiezen. Belangrijk is wel dat u ook daarna gemotiveerd blijft om oefeningen te doen. Van de vrouwen met matige tot ernstige stress-incontinentie is 53% na fysiotherapie klachtenvrij. 

Moet ik onder narcose tijdens de operatie?

In het algemeen vindt de operatieve behandeling van stress-incontinentie plaats onder een algehele narcose van ongeveer 20 minuten. Verdoving met een ruggenprik is ook mogelijk.

Wat is de kans op complicaties bij een operatie met midurethrale sling?

De kans op complicaties bij een midurethrale sling operatie is relatief klein. Er is een klein risico dat het bandje bloot komt te liggen in de vagina. Hierdoor kunnen u en uw partner pijn hebben tijdens het vrijen. Hiervoor kan een medische behandeling nodig zijn of verwijdering van het bandje. Er is ook een klein risico dat het materiaal kan eroderen in andere organen, zoals de blaas of de urinebuis. Dit kan onder andere pijn geven.

Wat is het verschil tussen de incontinentiebandjes 'retropubisch' en 'single incision'?

Afhankelijk van de exacte operatiewijze heeft het incontinentiebandje een bepaalde naam. Bij de retropubisch-ingreep worden er twee drie sneetjes gemaakt: een van ongeveer één centimeter onder de urinebuis en twee kleine sneetjes van ongeveer vijf millimeter vlak boven het schaambeen. Via deze openingen wordt een kunststof bandje van één centimeter breed onder de urinebuis gebracht.

Bij de Single Incision Ingreep ® wordt het bandje via een sneetje in de vagina in het bekken geplaatst en heeft u geen wondjes in de huid. Binnen korte tijd vergroeit met bandje met het weefsel eromheen. Na de operatie heeft u alleen een klein wondje in de vagina, wat met oplosbare hechtingen wordt gesloten.

 

Wat is het verschil tussen een matje tegen verzakking en een bandje tegen stress-incontinentie?

Het plaatsen van een vaginaal matje tegen verzakking is een hele andere operatie dan het plaatsen van het incontinentiebandje. Het bandje tegen stress-incontinentie is al vanaf 1996 in gebruik en de ervaring leert dat het bandje goed door het lichaam wordt verdragen. Dit maakt het plaatsen van een incontinentiebandje tot de voorkeursbehandeling van stress-incontinentie. Bergman Clinics heeft heel veel ervaring met het plaatsen van een incontinentiebandje.

Wat zijn de risico’s van een operatie?

De risico’s van een ingreep met een incontinentiebandje zijn gelijk aan die van alle bekkenoperaties. Bij alle operaties kan iets mis gaan of kan uw lichaam anders reageren dan gewenst. Complicaties komen niet vaak voor maar als ze voorkomen, is het belangrijk dat we er direct wat aan doen. Daarom informeren wij u voor uw behandeling uitgebreid over de mogelijke risico’s. Na de operatie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

Welke operatie is het beste?

Als de urine-incontinentie niet het gevolg is van een vaginale verzakking, is een midurethrale sling-operatie vaak de beste oplossing. Dit is een relatief kleine ingreep, waarbij de urinebuis een draagband krijgt (midurethrale sling) die zonder spanning via de vagina wordt aangebracht. Meer dan 90% van de vrouwen met dagelijks urine-incontinentie heeft geen last meer van incontinentie na deze midurethrale sling-ingreep.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoed?

Bekken fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering voor 9 behandelingen (1 keer in hele leven) vergoed.

Houdt u in deze situatie rekening met uw eigen risico.

Bent u verwezen voor een andere klacht, en is urine incontinentie niet de hoofdklacht of heeft u al eerder 9 behandelingen gehad? Dan kan vergoeding plaatsvinden via uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar voor uw polisvoorwaarden.

Heeft u geen vergoeding vanuit de basis verzekering of aanvullende verzekering? Dan komen de kosten van de behandelingen voor uw eigen rekening.

Wordt de behandeling vergoed?

Bergman Clinics heeft afspraken met alle zorgverzekeraars. Uw behandeling wordt daarom gewoon 100% vergoed na verwijzing door uw huisarts of een medisch specialist en bij een medische indicatie. Uiteraard dient u wel rekening te houden met uw eigen risico. Meer informatie over vergoedingen vindt u bij Afspraken met alle zorgverzekeraars.

Wat zijn de wachttijden van deze behandeling?
Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele wachttijden.
Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?
Voor meer informatie, bezoek de pagina ervaringen of bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.
Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?
We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
 • Resultaat van de behandeling
 • Veiligheid
 • Cliëntgerichtheid
 • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.
Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?
Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Toon uitgelichte items / alle items

Heeft u nog steeds vragen?

Neem contact op
Informatie aanvraag
Contact opnemen
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Bekijk voor uw komst de actuele coronarichtlijnen. Dit betekent het volgende voor uw afspraak bij Bergman Clinics:

 • U bent welkom voor alle zorg die u van ons gewend bent. We treffen alle maatregelen om u veilig in de kliniek te ontvangen.
 • In de kliniek mag u geen begeleider meenemen.*
 • Wanneer u ouder bent dan 12 jaar dient u in de kliniek een mondkapje te dragen.

Let op!
Heeft u binnen 48 uur vóór of ná uw coronavaccinatie een afspraak voor een ingreep/behandeling bij ons staan, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Om eventuele bijwerkingen van de behandeling of vaccinatie te kunnen scheiden, verplaatsen we deze afspraak dan voor u.

*Uitzonderingen hierop vindt u op onze coronapagina.