GA TERUG
De voorbereiding
bergman-clinics-incontinentie-kwaliteit-uitkomsten-2016.jpg
imageHomepage
imageHomepage
Blaas- en bekkenbodemklachten Blaas- en bekkenbodemklachten
"Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee.""Stoeien met de kinderen? Ik was altijd bang voor urineverlies. Nu doe ik weer volop mee."

Toon submenu

De voorbereiding

Heeft u last van urine-incontinentie, dan gaat u eerst naar uw huisarts. U kunt uw problemen met uw arts bespreken en als het nodig is, verwijst uw huisarts u door naar een gynaecoloog. Kiest u voor Bergman Clinics, dan nodigen wij u uit voor een uitgebreid intakegesprek. Met de specialist bespreekt u uw klachten en uw medische voorgeschiedenis en zal er een gynaecologisch onderzoek worden uitgevoerd. Het achterhalen van de oorzaak van het probleem is de belangrijkste stap in uw behandeling.
Het intakegesprek en het eerste onderzoek zijn bij Bergman Clinics | Vrouw in Bilthoven of Amsterdam. Aan de hand van een vragenlijst komt de arts meer te weten over uw gezondheid, uw klachten en over eventuele operaties die u eerder al hebt gehad. U kunt rustig uw problemen en uw verwachtingen bespreken. Op basis van de bevindingen stelt de specialist een behandelplan voor u op.

Voorbereiding op het eerste consult

 1. Plasdagboek bijhouden
  Voor het eerste bezoek vragen we u om twee aaneengesloten dagen en nachten een plasdagboek bij te houden. Dit geeft belangrijke informatie over de blaasinhoud, hoeveel en hoe vaak u plast en over het urineverlies. Zo kan uw arts de ernst van uw klachten beter inschatten en hierop een passende behandeling afstemmen.
 2. Vragenlijst invullen
  Wij vragen u voor het eerste consult ook een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst geeft onze specialist beter inzicht in uw klachten. Dit is belangrijke informatie voor het kiezen van de juiste behandeling en om het resultaat op langere termijn te kunnen beoordelen. Na het maken van de afspraak krijgt u de digitale vragenlijst via de e-mail toegestuurd.
 3. Ochtend-urine meenemen
  U moet een potje ochtendurine meenemen naar het consult. Op de ochtend van uw afspraak vangt u, nadat u zichzelf zonder zeep heeft gewassen, uw urine op. U laat het eerste beetje urine weglopen in het toilet waarna u wat urine opvangt in een schoon potje. Dit sluit u goed af. Bewaar de urine niet langer dan twee uur buiten de koelkast.

Het eerste consult

Tijdens het eerste bezoek op de kliniek worden uw klachten uitgebreid besproken en wordt u lichamelijk onderzocht. Tijdens dit bezoek wordt de blaasfunctie getest. Dit gebeurt door u op een speciaal toilet te laten plassen, waarbij de straal kan worden gemeten (flowmetrie). Het is dus van belang dat u met een redelijk gevulde blaas komt. Daarna worden verschillende onderzoeken gedaan:

 • Een uitwendige echo om te kijken of uw blaas goed leeg is
 • Uw urine wordt nagekeken om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten
 • Er wordt een gynaecologisch onderzoek verricht om te kijken of er sprake is van een verzakking of eventuele afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken. Hierbij wordt vaak een inwendige echo gemaakt.
 • De kracht van uw bekkenbodemspieren wordt gemeten

Aanvullende onderzoeken

Indien de arts aanvullend onderzoek wil doen, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een onderzoek naar de functie van de blaasspier (urodynamisch onderzoek) en/of voor een onderzoek om in de blaas te kijken (cystoscopisch onderzoek).

Cystoscopisch onderzoek

We doen een cystoscopie als we afwijkingen willen uitsluiten in de urinebuis of in de blaas. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de urinebuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop of een lenzensysteem. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de urinebuis en de blaas kijken.

Urodynamisch onderzoek

We doen een urodynamisch onderzoek als de specialist extra informatie wil krijgen over de werking van de blaasspier, de urinebuis en de mate van urineverlies. Bij een urodynamisch onderzoek kijkt de arts hoe uw blaas precies reageert. Via een dun slangetje in uw urinebuis (katheter) vult de specialist uw blaas. Via een dun slangetje in de anus wordt de druk in uw buik gemeten. Vervolgens wordt er gemeten wat er precies gebeurt als u hoest of plast. Dat geeft de specialist informatie over de blaasspier, de werking van de bekkenbodem en de mate van urineverlies. De ernst van uw klachten kan zo beter worden ingeschat en de behandeling kan daardoor worden aangepast op uw situatie.

Keuze behandeling

Voor vrouwen met lichte stress-incontinentie en aandrang-incontinentie is bekkenfysiotherapie vaak de beste behandeling. Bij aandrangs-incontinentie kunnen medicijnen ook helpen. Voor vrouwen met aandrang-incontinentie bij wie medicijnen en bekkentherapie onvoldoende helpen, kan botuline-toxine (Botox®) of neurostimulatie (PTNS) uitkomst bieden. Hebt u matige tot ernstige stress-incontinentie, dan is een operatie vaak effectiever dan bekkenfysiotherapie. Wordt u bij ons geopereerd, dan wordt de ingreep tijdens het policonsult vooraf goed met u doorgenomen en kunt u all uw vragen stellen.
Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.