Onderzoek en diagnose urine-incontinentie
Eerst de klachten in kaart
Urine-incontinentie kan het gevolg zijn van een beschadigde of verslapte bekkenbodem of sluitspier maar ook van roken, medicijnen, infecties, overgewicht, diabetes of andere problemen. Daarom brengt ons gespecialiseerde team van gynaecologen, urologen en bekkenfysiotherapeuten eerst uw klachten uitgebreid in kaart. Vervolgens doen de specialisten gerichte onderzoeken, zodat ze precies kunnen bepalen wat voor u de beste behandeling is. Voor u op het eerste consult komt vragen wij u om:
Plasdagboek bijhouden
Voor het eerste bezoek vragen we u om twee dagen en nachten een plasdagboek bij te houden. Dit geeft belangrijke informatie over de blaasinhoud, hoeveel en hoe vaak u plast en over het urineverlies. Zo kan uw arts de ernst van uw klachten beter inschatten en hierop een passende behandeling afstemmen.
Vind hier de uitleg van het plasdagboek.
Het schema dat u vooraf invult vindt u hier.
Vragenlijst invullen
Wij vragen u voor het eerste consult ook een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst geeft onze specialist beter inzicht in uw klachten. Dit is belangrijke informatie voor het kiezen van de juiste behandeling en om het resultaat op langere termijn te kunnen beoordelen. Na het maken van de afspraak krijgt u de digitale vragenlijst via de e-mail toegestuurd.
Ochtend-urine meenemen
We vragen u een potje ochtendurine mee te nemen naar het consult, zodat we dit voor u kunnen onderzoeken. Op de ochtend van uw afspraak vangt u, nadat u zichzelf zonder zeep heeft gewassen, uw urine op. U laat het eerste beetje urine weglopen in het toilet waarna u wat urine opvangt in een schoon potje. Dit sluit u goed af. Bewaar de urine niet langer dan twee uur buiten de koelkast.
Eerste Consult
Tijdens het eerste bezoek op de kliniek worden uw klachten uitgebreid besproken en wordt u lichamelijk onderzocht. U kunt rustig uw problemen en uw verwachtingen bespreken. Tijdens dit bezoek wordt de blaasfunctie getest. Dit gebeurt door u op een speciaal toilet te laten plassen, waarbij de straal kan worden gemeten (flowmetrie). Het is dus van belang dat u met een redelijk gevulde blaas komt. Daarna worden verschillende onderzoeken gedaan:
- Een uitwendige echo om te kijken of uw blaas goed leeg is
- Uw urine wordt nagekeken om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten
- Er wordt een gynaecologisch onderzoek verricht om te kijken of er sprake is van een verzakking of eventuele afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken. Hierbij wordt vaak een inwendige echo gemaakt.
- De kracht van uw bekkenbodemspieren wordt gemeten
- Op basis van de bevindingen stelt de specialist een behandelplan voor u op.
Aanvullende onderzoeken
Indien de arts aanvullend onderzoek wil doen, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt voor een onderzoek naar de functie van de blaasspier (urodynamisch onderzoek) en/of voor een onderzoek om in de blaas te kijken (cystoscopisch onderzoek).
Cystoscopisch onderzoek
We doen een cystoscopie als we afwijkingen willen uitsluiten in de urinebuis of in de blaas. Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de urinebuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop of een lenzensysteem. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de urinebuis en de blaas kijken.
Urodynamisch onderzoek
We doen een urodynamisch onderzoek als de specialist extra informatie wil krijgen over de werking van de blaasspier, de urinebuis en de mate van urineverlies. Bij een urodynamisch onderzoek wordt beoordeeld hoe uw blaas precies reageert. De verpleegkundige of consulent zal het onderzoek bij u doen en het in alle rust uitleggen. Via een dun slangetje in uw urinebuis (katheter) wordt uw blaas geleegd. Via een dun slangetje in de anus wordt de druk in uw buik gemeten. Vervolgens wordt er gemeten wat er precies gebeurt als u hoest of plast. Dat geeft de specialist informatie over de blaasspier, de werking van de bekkenbodem en de mate van urineverlies. De ernst van uw klachten kan zo beter worden ingeschat en de behandeling kan daardoor worden aangepast op uw situatie.