GA TERUG
Behandeling en operatie van de voorste kruisband

Toon submenu

Behandeling en operatie van de voorste kruisband

In veel gevallen wordt eerst geprobeerd om de knieklachten weg te nemen met fysiotherapie. Met kracht en coördinatietraining van de bovenbeenspieren kunnen instabiliteitklachten van de knie verminderen. Tijdens de herstelperiode kan een brace worden gebruikt om de knie extra ondersteuning te geven. Indien de klachten niet kunnen worden weggenomen door middel van fysiotherapie kan een knieoperatie door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

De knieoperatie

De hersteloperatie van de voorste kruisband wordt door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Er worden enkele kleine sneetjes van ongeveer een centimeter lengte in de knie gemaakt. Via het eerste sneetje gaat de arthroscoop met spoelvocht de knie binnen. De arthroscoop is een klein buisje dat via een videocamera met een monitor is verbonden. Het tweede sneetje in de knie zorgt voor de afvoer van het vocht. Via het derde sneetje worden de instrumenten in de knie gebracht om de ingreep uit te voeren.

                                     

Eerst worden de resten van de oude kruisband verwijderd. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt een nieuwe kruisband geplaatst van lichaamseigen materiaal. Via een huidsnede voor op de knie wordt een deel van de knieschijfpees of meestal twee hamstringpezen gebruikt om met uw eigen weefsel de nieuwe kruisband te maken. De pezen van het eigen lichaam worden tot een bundel gemaakt waarmee de kruisband wordt vervangen. De nieuwe band vormt een dikke, stevige bundel midden in de knie.

Tijdens de operatie van de kruisband inspecteert de orthopeed ook de gehele knie en worden eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus behandeld. Sommige meniscusscheuren kunnen zelfs worden gehecht. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Een nieuwe voorste kruisband

De verschillende mogelijkheden om een nieuwe kruisband te maken zijn:

Hamstringplastiek

Bij de hamstringplastiek gebruikt de orthopedisch chirurg de pezen van twee dijbeenspieren (de hamstrings). Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie en worden via een apart sneetje uitgenomen. Voor het vastzetten van de pezen in de knie zijn diverse technieken beschikbaar.

                                     

Patellapeesplastiek

Bij de patellapeesplastiek maakt de orthopedisch chirurg gebruik van het middelste gedeelte van de kniepees (patellapees), waarbij een botfragment aan beide zijden zit. Het voordeel hiervan is dat de twee botblokjes stevig met schroeven in boorkanalen in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat de revalidatie soms gepaard gaat met pijnklachten aan de voorzijde van de knie, de plaats waar de pees is uitgenomen.

                                    

Allograft (donorpees)

Wanneer eigen weefsel niet voorhanden is of niet gebruikt kan worden, kan donorweefsel worden gebruikt om de kruisband te vervangen. Dit kan een patellapees zijn, een pees van de hamstrings of de achillespees. Welke techniek de voorkeur heeft is afhankelijk van uw activiteiten, bijkomende klachten en de staat van uw knie. De orthopedisch chirurg bespreekt met u welke methode in uw geval het beste is.

                                       

 

 
De orthopeed van Bergman Clinics | Bewegen zal met u overleggen welke techniek hij in uw geval kiest. Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een reconstructie van de voorste kruisband spoedig verloopt.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op via 088 9000 500. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus stopt Bergman Clinics tot en met maandag 6 april met alle niet acute en/of urgente behandelingen.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 6 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.