Beschadiging voorste kruisband

Behandelingstraject
4

Behandeling van de voorste kruisband

In veel gevallen wordt eerst geprobeerd om de knieklachten weg te nemen met fysiotherapie. Met kracht en coördinatietraining van de bovenbeenspieren kunnen instabiliteitklachten van de knie verminderen. Tijdens de herstelperiode kan een brace worden gebruikt om de knie extra ondersteuning te geven. Indien de klachten niet kunnen worden weggenomen door middel van fysiotherapie kan een knieoperatie door de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

De knieoperatie

De hersteloperatie van de voorste kruisband wordt door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Er worden enkele kleine sneetjes van ongeveer een centimeter lengte in de knie gemaakt. Via het eerste sneetje gaat de arthroscoop met spoelvocht de knie binnen. De arthroscoop is een klein buisje dat via een videocamera met een monitor is verbonden. Het tweede sneetje in de knie zorgt voor de afvoer van het vocht. Via het derde sneetje worden de instrumenten in de knie gebracht om de ingreep uit te voeren.

                                     

Eerst worden de resten van de oude kruisband verwijderd. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband wordt een nieuwe kruisband geplaatst van lichaamseigen materiaal. Via een huidsnede voor op de knie wordt een deel van de knieschijfpees of meestal twee hamstringpezen gebruikt om met uw eigen weefsel de nieuwe kruisband te maken. De pezen van het eigen lichaam worden tot een bundel gemaakt waarmee de kruisband wordt vervangen. De nieuwe band vormt een dikke, stevige bundel midden in de knie.

Tijdens de operatie van de kruisband inspecteert de orthopeed ook de gehele knie en worden eventuele beschadigingen van kraakbeen en meniscus behandeld. Sommige meniscusscheuren kunnen zelfs worden gehecht. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Een nieuwe voorste kruisband

De verschillende mogelijkheden om een nieuwe kruisband te maken zijn:

Hamstringplastiek

Bij de hamstringplastiek gebruikt de orthopedisch chirurg de pezen van twee dijbeenspieren (de hamstrings). Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie en worden via een apart sneetje uitgenomen. Voor het vastzetten van de pezen in de knie zijn diverse technieken beschikbaar.

                                     

Patellapeesplastiek

Bij de patellapeesplastiek maakt de orthopedisch chirurg gebruik van het middelste gedeelte van de kniepees (patellapees), waarbij een botfragment aan beide zijden zit. Het voordeel hiervan is dat de twee botblokjes stevig met schroeven in boorkanalen in het boven- en onderbeen vastgezet kunnen worden. Een nadeel is dat de revalidatie soms gepaard gaat met pijnklachten aan de voorzijde van de knie, de plaats waar de pees is uitgenomen.

                                    

Allograft (donorpees)

Wanneer eigen weefsel niet voorhanden is of niet gebruikt kan worden, kan donorweefsel worden gebruikt om de kruisband te vervangen. Dit kan een patellapees zijn, een pees van de hamstrings of de achillespees. Welke techniek de voorkeur heeft is afhankelijk van uw activiteiten, bijkomende klachten en de staat van uw knie. De orthopedisch chirurg bespreekt met u welke methode in uw geval het beste is.

                                       

 

 

De orthopeed van Bergman Clinics | Bewegen zal met u overleggen welke techniek hij in uw geval kiest. Wij maken gebruik van de modernste technieken waardoor er zo min mogelijk weefselschade is en het herstel na een reconstructie van de voorste kruisband spoedig verloopt.

Meer weten over deze behandeling bij Bergman Clinics | Bewegen? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Is er bij een gescheurde voorste kruisband altijd een operatie nodig?

Nee, soms is bij een gescheurde voorste kruisband een operatie niet (direct) nodig. Als de voorste kruisband net is gescheurd, begint u met rust, lopen met krukken, eventueel een steunend verband en bij uitzondering een brace. Er wordt een traject gestart met fysiotherapie waarbij de bovenbeenspieren goed worden getraind en veel aandacht wordt besteed aan de coördinatie en samenwerking van de spieren rond de knie. Hiermee wordt veelal voldoende stabiliteit gecreëerd om de dagelijkse dingen te doen en om lichte sportactiviteiten te doen. Als de knie echter meer stabiliteit nodig heeft dan met fysiotherapie kan worden bereikt of als de orthopeed inschat dat de knie zonder operatie te veel schade zal oplopen, wordt besloten tot een reconstructie van de voorste kruisband.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waarom wordt mijn gescheurde voorste kruisband niet meer gehecht?

De gescheurde voorste kruisband geneest niet meer, ook niet als hij wordt gehecht. Daarom heeft het hechten van de voorste kruisband geen zin.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items


Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!