Onze COVID-19 maatregelen Sluiten

Allergietest

Als de dermatoloog denkt dat u misschien overgevoelig (allergisch) bent voor bepaalde stoffen kan een allergietest uitkomst bieden.  Uw huid of slijmvliezen kunnen in aanraking komen met deze stoffen en reageren in de vorm van eczeem. Om uit te zoeken voor welke stoffen u overgevoelig bent, krijgt u:

 • een epicutaan allergologisch onderzoek (plaktest)
 • een intracutaan allergologisch onderzoek (krastest)

Epicutaan allergologisch onderzoek

Door middel van pleisters brengen we verschillende stoffen op de huid van uw rug aan. De kleeflaag van deze pleisters is zeer huidvriendelijk en wordt zelfs door overgevoelige patiënten goed verdragen. Om goed te kunnen beoordelen of de teststoffen een allergische reactie van de huid veroorzaken, blijven de pleisters enige dagen op de rug zitten.

Meestal wordt in eerste instantie getest met de “Europese standaardreeks”. Deze reeks bestaat uit stoffen die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Het is mogelijk dat we bij u nog een andere reeks van stoffen opplakken. Ook kan de arts u vragen om bepaalde verdachte stoffen mee te brengen, die bij u in huis of op uw werk voorkomen. Deze stoffen kunnen we ook door middel van pleisters aanbrengen. U kunt maximaal vijf producten meenemen om te laten testen. Deze geeft u op de eerste testdag aan de assistente.

Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine kamertjes met pleisters op de rug geplakt en na twee dagen weer verwijderd. Op die dag en 24 uur erna wordt de test afgelezen. Een enkele keer kan de reactie pas na een week optreden, in dit geval dient u opnieuw uw arts te bezoeken. Een test is positief wanneer het opgebrachte materiaal (allergene stof) ter plaatse een eczeemreactie veroorzaakt. Op deze manier tracht de arts een verklaring te vinden voor uw klachten.

Indien een positieve reactie ontstaat op één of meerdere stoffen, zal worden bezien of u inderdaad contact heeft (gehad) met deze stof(fen) en zal met u worden besproken waar en in welke producten de stof(fen) voorkomt (voorkomen) en hoe dit te vermijden is.

 - Algemeen - bergman-clinics-allergietest.jpg

Intracutaan allergologisch onderzoek

We druppelen de stoffen in vloeibare vorm op de huid van de onderarm. In de druppel krijgt u een prikje of krasje, zodat de vloeistof in de huid dringt. Wanneer u voor één of meer stoffen overgevoelig bent, treedt er op de plaats waar de stof is gedruppeld een zwelling op. Deze reactie treedt meestal binnen twintig minuten op. Deze tijd blijft u in de wachtruimte. Daarna kan de assistente zien voor welke stoffen u overgevoelig bent. De arts bespreekt de uitslag van de test met u.

Voorbeelden uit de voedingsmiddelenreeks:

 • vis
 • schaaldieren
 • conserven
 • koemelk

Ook voor stoffen die in uw omgeving voorkomen, kunt u overgevoelig zijn. Het gaat om inhalatieallergenen. Dit zijn stoffen die u via de ademhaling binnenkrijgt, zoals:

 • huisstofmijt
 • stuifmeel (pollen)
 • schimmels
 • huidschilfers van dieren
 • honden- en kattenharen

Het onderzoek is bijna pijnloos. Kinderen kunnen de test wel als vervelend ervaren.Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden
Mijn Bergman Clinics

Mijn Bergman Clinics

Bij een behandeling komt er veel op u af. Met Mijn Bergman Clinics heeft u alle informatie op het juiste moment. Gewoon op uw mobiele telefoon, desktop of tablet.

 • Het veilige en persoonlijke zorgportaal
 • Informatie over de voorbereiding, behandeling en herstelperiode
 • Uw medisch dossier inzien en vragenlijsten eenvoudig invullen

Bent u al cliënt?

Inloggen
Informatie aanvraag
 
Contact opnemen
 
Bergman Clinics

Op dit moment zijn maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Ook bij Bergman Clinics, Bey by Bergman Clinics en Memira hebben wij maatregelen getroffen. Hier leest u welke maatregelen dit zijn. 

 

 

Bergman Clinics

Momenteel ondervinden wij een technische storing waardoor het contact & service center onbereikbaar is. Excuses voor het ongemak.