Psoriasis bij kinderen

Psoriasis uit zich bij kinderen vaak anders, ook al is de ziekte hetzelfde. Bij jonge kinderen zie je psoriasis vooral in het luiergebied, op het gelaat en op het behaarde hoofd; dus op plaatsen waar je het bij volwassenen minder vaak tegenkomt. Bovendien zijn de plekken in het begin dunner en minder kenmerkend voor psoriasis. Als de ziekte wordt gediagnosticeerd, zijn de kinderen meestal ouder dan vier jaar. Een aantal van hen blijkt dan eerder al in het luiergebied problemen te hebben gehad. 

Zichtbaar voor anderen

Sommige kinderen begrijpen goed wat ze hebben, andere realiseren zich niet wat psoriasis betekent. Tot ze een jaar of vijf zijn: dan gaan de plekken en schilfers opvallen en worden ze soms geplaagd. Ernstige psoriasis kan echt een probleem zijn, want zodra een kind zich uitkleedt om te gaan zwemmen, wordt het heel zichtbaar voor anderen. 

Belastend voor ouders

Kinderen zijn eerlijk en spontaan, wat het werken met hen heel leuk maakt. Bovendien valt bij kinderen veel preventief te bereiken. Voor ouders kan de ziekte belastend zijn. Ze vinden het vaak heel erg hun kind zo te zien. Daarnaast brengt de psoriasis voor hen veel extra kosten mee aan zalfjes, crèmes en verbandmiddelen. De kinderen hebben bovendien extra beddengoed en beschermende kleding nodig, zoals speciale pyjama’s. 

Pubertijd

In de pubertijd wordt het heel moeilijk voor kinderen om hun psoriasis te accepteren. Bij een middelmatige tot ernstige psoriasis beginnen we dan soms al met systematische therapie, omdat ze dan een betere kwaliteit van leven hebben. Het probleem is dat pubers vaak hele dagen op hun kamer zitten en de therapie niet altijd uitvoeren. Aan een huidziekte ga je weliswaar niet dood en het lijkt alleen maar de buitenkant, de impact op je geestelijke welzin en op je leven in het algemeen is groot. De huid is toch een soort spiegel van de ziel. 

Bron: Prof. dr. A. P. Oranje

vivianvoor2(20).jpg

Meer weten over het onderzoek en behandeling van Psoriasis bij Bergman Clinics? Neem dan contact op. Wilt u direct een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts.


Toegangstijden

Wij streven ernaar u altijd snel te helpen in onze focusklinieken. Onze toegangstijden worden wekelijks bijgewerkt.

Bekijk toegangstijden

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Waar kan ik rekening mee houden als ik psoriasis heb?

De buitenste laag van de huid wordt ook wel de hoornlaag genoemd. Om de hoornlaag ligt een beschermend filmpje, de zuurmantel, die uit talgvet en zweet bestaat. Deze superdunne film, ook wel de natuurlijke beschermlaag van de huid genoemd, bevat natuurlijke vochtvasthoudende bestanddelen en beschermt de hoornlaag tegen uitdroging. Nu zijn er allerlei factoren die beschadiging van de zuurmantel in de hand werken, met als gevolg dat de huid uitdroogt. Voor mensen met psoriasis een extra groot probleem, omdat zij vaak met een droge huid kampen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden.

Zeep
Een van de belangrijkste oorzaken van beschadiging van de zuurmantel is het veelvuldig en langdurig gebruik van zeephoudende producten. In ieder geval onder de douche of in bad kunnen mensen met een droge huid de zeep, douchegel of badschuim (zeephoudende producten) beter links laten liggen. Ze drogen de huid uit en het zorgt ervoor dat de huid geïrriteerd raakt. Het beste is gebruik te maken van een olie. Olie gaat het uitdrogende effect van water enigszins tegen, werkt verzachtend en helpt tegen de jeuk. Wanneer u de olie gebruikt vlak voordat u onder de douche vandaan stapt, voorkomt u dat u alle olie er weer afspoelt. Bij drogist en apotheek zijn allerlei, geparfumeerde en ongeparfumeerde, oliën te koop. Veel mensen met psoriasis hebben niet alleen een droge maar ook een gevoelige huid en geparfumeerde producten kunnen dan voor irritatie zorgen op de schilferende plekken. Daarom verdienen ongeparfumeerde producten de voorkeur. Naast het gebruik van zeephoudende producten, wat u dus het beste kunt vermijden, zijn er nog meer factoren die de zuurmantel kunnen aantasten. Zoals verkeerde bad- en douchegewoontes.

Douchen en baden
Net als zeep zorgt water voor uitdroging van de huid. Wie een droge huid heeft, kan dan ook beter niet te vaak en te lang een douche of bad nemen. Bovendien is het af te raden om erg warm water te gebruiken. Probeer het douchen te beperken tot maximaal eenmaal daags vijf minuten, en gebruik lauwwarm water (maximaal dertig graden). Voor het baden geldt ook: niet te warm en maximaal eenmaal per dag, en niet langer dan een kwartier. Na het douchen of baden is het aan te raden om de huid deppend te drogen. Daarmee belast u de huid het minst. Overigens hebben mensen met psoriasis vaak ook baat bij een bad, mits er olie en/of zout is toegevoegd.

Peeling en scrubs
Omdat mensen met psoriasis behalve een droge vaak ook een gevoelige huid hebben, is het gebruik van peelings en scrubs af te raden. Zij bevatten schurende bestanddelen, die de huid kunnen beschadigen en daardoor tot verergering van de psoriasis kunnen leiden. Datzelfde geldt voor producten met fruitzuren of fruitenzymen, die de huid kunnen irriteren."

Wat kunt u zelf doen bij psoriasis?

Met verzorgende crèmes kunt u proberen om uw huid soepel te houden, zodat de psoriasis plekken die op het lichaam voorkomen minder klachten geven. De beschermlaag van de huid wordt op deze manier aangevuld. Omdat het bij de droge huid vaak aan zowel vocht als vetten ontbreekt, is het beter om een product te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor de droge tot zeer droge huid. Uw dermatoloog kan trouwens ook een zalf of crème voorschrijven. Deze zogeheten onderhoudszalven kunt u onbeperkt toepassen.

Er bestaat een patiëntenvereniging, De Psoriasis Vereniging Nederland (PVN), voor mensen die te maken hebben met psoriasis.

Wat zijn de toegangstijden van deze behandeling?

Wilt u weten hoe snel u terecht kunt voor uw specifieke behandeling bij Bergman Clinics? Bekijk dan nu de actuele toegangstijden.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Toon alle items

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!