GA TERUG
Psoriasis bij kinderen
derma.jpg
imageHomepage
Erik Verzijl -51,
huidkanker
Erik Verzijl -51, huidkanker
"Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was""Ik ontdekte het plekje tijdens het scheren en wilde snel weten waar ik aan toe was"

Toon submenu

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis uit zich bij kinderen vaak anders, ook al is de ziekte hetzelfde. Bij jonge kinderen zie je psoriasis vooral in het luiergebied, op het gelaat en op het behaarde hoofd; dus op plaatsen waar je het bij volwassenen minder vaak tegenkomt. Bovendien zijn de plekken in het begin dunner en minder kenmerkend voor psoriasis. Als de ziekte wordt gediagnosticeerd, zijn de kinderen meestal ouder dan vier jaar. Een aantal van hen blijkt dan eerder al in het luiergebied problemen te hebben gehad. 

Zichtbaar voor anderen

Sommige kinderen begrijpen goed wat ze hebben, andere realiseren zich niet wat psoriasis betekent. Tot ze een jaar of vijf zijn: dan gaan de plekken en schilfers opvallen en worden ze soms geplaagd. Ernstige psoriasis kan echt een probleem zijn, want zodra een kind zich uitkleedt om te gaan zwemmen, wordt het heel zichtbaar voor anderen. 

Belastend voor ouders

Kinderen zijn eerlijk en spontaan, wat het werken met hen heel leuk maakt. Bovendien valt bij kinderen veel preventief te bereiken. Voor ouders kan de ziekte belastend zijn. Ze vinden het vaak heel erg hun kind zo te zien. Daarnaast brengt de psoriasis voor hen veel extra kosten mee aan zalfjes, crèmes en verbandmiddelen. De kinderen hebben bovendien extra beddengoed en beschermende kleding nodig, zoals speciale pyjama’s. 

Pubertijd

In de pubertijd wordt het heel moeilijk voor kinderen om hun psoriasis te accepteren. Bij een middelmatige tot ernstige psoriasis beginnen we dan soms al met systematische therapie, omdat ze dan een betere kwaliteit van leven hebben. Het probleem is dat pubers vaak hele dagen op hun kamer zitten en de therapie niet altijd uitvoeren. Aan een huidziekte ga je weliswaar niet dood en het lijkt alleen maar de buitenkant, de impact op je geestelijke welzin en op je leven in het algemeen is groot. De huid is toch een soort spiegel van de ziel. 

Bron: Prof. dr. A. P. Oranje


Informatie aanvraag Bel mij terug

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.


Bel ons!
Bel voor informatie   088 9000 500
Wij bellen u

Vul onderstaand formulier in en u wordt zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Bedankt voor uw terugbelverzoek.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Maak een afspraak

Vul onderstaand formulier in op een afspraak in te plannen bij Bergman Clinics.

Niet alle velden zijn (juist) ingevuld:

Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Locatie:

Bedankt voor uw verzoek om een afspraak te maken.
Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Bergman Clinics

In verband met het coronavirus voert Bergman Clinics tot en met dinsdag 28 april alleen nog acute en/of urgente behandelingen uit.

Poliklinische afspraken vinden in deze periode telefonisch plaats. Alle geplande afspraken en behandelingen na 28 april blijven vooralsnog staan.

Kijk hier voor meer informatie.