Melanoom

Behandelingstraject
4

Behandeling melanoom

Behandeling melanoom

Bij Bergman Clinics | Huid & Vaten kunt u terecht voor de volgende behandelingen van een melanoom.

Bij redelijke verdenking van een melanoom moet de afwijking in principe geheel worden verwijderd voor verder weefselonderzoek. Afhankelijk van de uitkomst, met name over de dikte van het melanoom, kan het behandelbeleid worden bepaald.

Een melanoom wordt bij voorkeur operatief verwijderd (excisie) door een dermatoloog of (plastisch) chirurg, onder verdoving. Dit gebeurt meestal in twee fasen: na de eerste excisie wordt de dikte van het melanoom (de Breslowdikte) bepaald en afhankelijk daarvan wordt nog een stuk gezonde huid met een marge van 1 tot 2 cm weggehaald. Als de Breslowdikte kleiner of gelijk is aan 2 mm geldt 1 cm marge, anders wordt 2 cm aanbevolen. Ook dit operatieweefsel wordt onderzocht om vast te stellen of het melanoom volledig is verwijderd. Bij deze tweede operatie kan een vrij grote wond ontstaan, waarbij mogelijk een huidtransplantatie nodig is om de wond te sluiten.

Eventuele uitzaaiingen in de lymfeklieren door een uitgezaaide melanoom worden opgespoord door een kleurstof in de huid te spuiten ter plaatse van het litteken waarmee de lymfeklier die precies met de plaats van het melanoom te maken heeft te vinden is. Deze wordt de schildwachtklier (sentinel node) genoemd. De klier wordt verwijderd en op uitzaaiingen onderzocht. De schildwachtklierprocedure is een radiologisch onderzoek en vindt niet binnen Bergman Clinics plaats. Indien dit onderzoek voor de behandeling van het melanoom nodig is, dan zorgt de behandelend dermatoloog voor een verwijzing.  

  • Als er geen kwaadaardige cellen worden gevonden is de kans op uitzaaiingen naar andere lymfeklieren zeer klein.
  • Als er wel uitzaaiingen worden gevonden moeten ook de lymfeklieren in de directe omgeving worden verwijderd.

Het schildwachtklieronderzoek is relatief nieuw en in feite nog experimenteel, maar wordt steeds vaker toegepast de laatste jaren. Het kan informatie geven over de prognose (= verwachte kans op overleven), maar of de overlevingskansen zelf hierdoor echt verbeteren, is nog niet duidelijk. Zolang dat niet is aangetoond, wordt de ingreep in Nederland niet routinematig worden verricht.

Mensen die geopereerd zijn aan een dik melanoom of die vanwege uitzaaiingen naar de lymfeklieren een klieroperatie hebben ondergaan, hebben een verhoogde kans op uitzaaiingen naar andere organen. Er bestaat momenteel geen aanvullende standaardbehandeling met medicijnen om dit risico te verkleinen. Voor de behandeling van uitzaaiingen in andere plaatsen dan de lymfeklieren (bijvoorbeeld via het bloed in organen zoals lever en longen) kan worden gekozen voor chemotherapie, immunotherapie of radiotherapie, afhankelijk van de plaats en de uitgebreidheid van de uitzaaiing.

Afhankelijk van de dikte van het melanoom moet u eenmalig of meerdere keren terugkomen voor controle. Daarnaast is het belangrijk dat u uw huid en lymfeklieren regelmatig controleert.

Vragen

Hoe is het geregeld met de vergoeding / verzekering?

Voor meer informatie, bezoek de pagina Vergoeding & Verzekering.

Waar kan ik ervaringen van cliënten zien of mijn ervaring delen?

Voor meer informatie, bekijk onze cliëntwaarderingen op Zorgkaart Nederland. U kunt ook uw ervaring delen op Zorgkaart Nederland.

Welke kwaliteit wordt er bij Bergman Clinics geboden?

We bieden medische zorg van de hoogste kwaliteit. Hierbij staan 4 waarden centraal:
  • Resultaat van de behandeling
  • Veiligheid
  • Cliëntgerichtheid
  • Ervaring team
Lees meer over de kwaliteit bij Bergman Clinics. Daarnaast zijn we ZKN gecertificeerd.

Informatie aanvragen
 
Contact   opnemen
 
Bergman Clinics

Let op: op dit moment hebben we te maken met een telefonische storing en zijn we niet goed bereikbaar. Per mail en chat zijn we wel bereikbaar. We werken hard aan een oplossing!